Čokoladni mus sa malinama

cokoladni mus sa malinamaFino osveženje za vruće dane. Čak i oni koji ne priznaju voćne dodatke čokoladi moći će da uživaju u kombinaciji strasnog ujeda čokolade i blagog dodira maline...
Potrebno je:
150 grama čokolade za kuvanje, 50 grama mlečne čokolade, 300 grama malina, 200 ml slatke pavlake, 150 grama prah šećera, 3 jajeta

Priprema:
U posudu staviti slatku pavlaku da se zagreje na tihoj vatri i u nju dodati izlomljenu čokoladu kako bi se istopila. Odvojiti belanca od žumanaca. Dok se pavlaka zagreva, u dubljoj posudi umutiti belanca sa prah šećerom u čvrst šne.Kada se čokolada istopi, dobro izmešati, pa dodati tri žumanca. Sve energično promešati, tako da se dobije glatka, sjajna smesa. Zatim čokoladu postepeno dodavati u umućena belanca. Sve lepo ujednačiti.Masu rasporediti u šest prigodnih čaša ili posuda za sladoled. Odozgo staviti maline. Sve posude staviti u frižider na bar 15 minuta i servirati.

Aromatični mus

Aromaticni musPotrebno je:
150 g crne čokolade, 2 jaja, 50 g šećera, 200 g slatke pavlake, kesica vanilin šećera, 2 kašike likera od kafe i prstohvat cimeta.

Priprema:
Čokoladu izlomite na krupnije komade i u metalnoj posudi otopite na pari (pazite da posuda ne dodiruje vodu jer će se čokolada zgrudvati). Posudu sklonite s ringle i, uz povremeno mešanje, prohladite čokoladu. Mikserom kremasto umutite žumanca sa šećerom, vanilom i slatkom pavlakom, a u drugoj činiji čvrst sneg od belanaca. Umućena žumanca dodajte u otopljenu, mlaku čokoladu, promešajte i dobro sjedinite. Zatim umešajte liker i cimet, pa postepeno dodajte čvrst sneg od belanaca. Krem sipajte u dekorativne činije, ukrasite čokoladnim uvojcima, listićem nane i kriškom pomorandže.
Ukoliko vas interesiraju drugi kolači možete ih potražiti na stranici kolači. To je naša početna stranica gdje se nalazi velik broj recepata za kolače, a torte potražite na našoj drugoj stranici.

Korpice sa jagodama

Korpice sa jagodamaPotrebno je:
brašno 500 g, margarin 250 g, šećer 150 g, jaje 1kom, žumance 1, mleko 250 ml, šećer 50 g, gustin 20 g, margarin 30 g, žumance 2 komada, vanilin šećer 2 komada
slatka pavlaka 2 dl,

Priprema:
Mikserom penasto umutite puter i šećer pa dodajte jaja. Lagano sve promešajte i ubacite brašno. Razvucite testo i obložite modle za korpice ili tart. Korpice pecite 10 minuta na 180 stepeni. Ostavite ih da se ohlade. Ukoliko Vam je lakše koristite kupovne korpice za punjenje kao što sam ja u ovom slučaju.

Mafini od vanile

Potrebno je:
1½ šoljica brašna, 1 šoljica šećera, 1½ kašika praška za pecivo, ½ kašike soli, 8 kašika maslaca (cca 113g), na sobnoj tempreaturi, ½ šoljica kiselog vrhnja
1 veće jaje (na sobnoj temperaturi), 2 veća žutanjka (na sobnoj temperaturi), 1½ kašike vanilin ekstrakta

Priprema:
Pomešati zajedno brašno, šećer, prašak za pecivo i so. Dodati maslac, kiselo vrhnje, jaje i žutanjke i vanilin ekstrakt. Miksati oko dok ne dobijete glatko testo. Zagrejati pećnicu na 180 stepeni. Podeliti cupcakese na 12 košarica ( u kalupu za muffine) i peći oko 20-ak minuta (provera čačkalicom). Ostaviti ih da se ohlade na sobnoj temperaturi pre nanošenja kreme.
krema: 1 šoljice maslaca (na sobnoj temperaturi), 2½ šoljice šećera u prahu, 1 kašika vanilin ekstrakta
Miksati maslac dok ne postane penast. Polagano dodavati šećer u prahu i mešati dok ne umešate sav šećer. Na kraju dodati vanilin ekstrakt. Miksati još dve minute dok se sve fino ne poveže.Ukrasiti cupcakese s kremom.
P.S.
- ako vam ostane kreme možete je ostaviti u frižideru. Prije ponovnog korištenja je ponovo izmiksati.
- ova krema je prilično zasitna ( što se može zaključiti prema sastojcima) i zato pažljivo. Ovo je definitivno kolač za posebne prilike.

Voćne korpice

vocne-korpicePotrebno je:
za koru: 300 g brašna, 150 g maslaca, 100 g šećera, 2 kesice vanilin šećera, 1 jaje, malo soli
za fil: 4 dl mleka, 2 jaja, 4 kašike oštrog brašna, 1 kesica pudinga od vanile, 6 kašika šećera, 50 g maslaca, odozgo voće po želji i želatin

Priprema:
Od sastojka za koru umutite testo, obložite modlice korpicama za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni oko 15 minuta. Umutite jaja, brašno, puding, šećer, pa skuvajte u mleku. U vruć fil dodajte maslac. Filom napunite korpice, ređajte voće po želji, pa odozgo prelijte želatinom koji ste napravili po uputstvu iz kesice.