Šlag kocke

slag kockePotrebno je:
150 g maslaca, 125 g šećera u prahu, vanilin šećer, 3 žumanca, 50 g seckanih badema, 125 ml slatke pavlake, gotova kora za tortu, kašičica kakaoa

Priprema:
Penasto umutite maslac, pa mu postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Ujednačenoj smesi dodajte jedno po jedno žumance, bademe i slatku pavlaku. Gotovu koru za tortu podelite na dva dela. Prvi deo stavite na tacnu, preko premažite fil, preko fila stavite drugu koru, pa ostatak fila. Tortu pospite kakaom.

Švajcarski rolat

svajcarski rolatPotrebno je:
za rolat: 4 velika žumanca, 6 velikih belanaca, 165 g šećera za žumanca, 85 g šećera za belanca, 150 g sve namenskog brašna, 25 g kakaoa, prstohvat soli.
Sastojci za francusku buter kremu: 250 g šećera, 60 ml vode, 2 žumanca, 300 g omekšalopg putera, isečenog na kockice, 1 kašičica vanilinog ekstrakta ili 1 kesica vanilinog šećera, 100 g čokolade sa 70 % kakaoa

Priprema:

Staviti šerpicu sa vodom na ringlu. U vatrostalnu zdelu staviti žumanca i šećer, staviti nad šerpom sa vodom i polako mutiti dok se žumanca ne zagreju, ali i ne pregreju,temperatura bi trebala da bude oko 40 do 45 °C. Zagrevanje žumanaca je potrebno da bismo dobili veći volumen.Skloniti zdelu sa šerpe i mutiti sa ručnim mikserom oko desetak do 15 minuta dok ne dobijete potpuno gustu smesu od žumanaca.U drugu zdelu staviti belanca i 85 g šećera i umutiti u čvrst šne.Sada, staviti trećinu umućenih belanaca u žumanca i polako sa žicom za mućenje ili spatulom sjediniti sa gustim umućenim žumancima.U manju zdelu staviti brašno, kakao i prstohvat soli i prosejati trećinu nad posudom sa umućenim žumancima i opet sa žicom ili spatulom, nežno umšati brašno.Tako ponoviti još dva puta sa belancima i još dva puta, sa prosejanim brašnom.Pripremiti pleh,41cm X 31cm,ili sličnih veličina, prekriti sa papirom za pečenje, sipati smesu i poravnjati sa spatulom.

Opširnije: Švajcarski rolat

Sočne kocke

socne-kockePotrebno je:
za koru: 200 g brašna bez glutena, kesica praška za pecivo, 2 kašike biljnog ulja, 50 ml mleka, 120 g šećera, 4 jaja, kesica vanilin šećera i 4 kašike kakao praha.
za fil: 450 ml slatke pavlake, 2 kesice šlag fiksa, kesica vanilin šećera, 200 g džema od višanja, 200 g višanja (smrznutih ili iz kompota) i čokolada za posipanje.

Priprema:
Sve sastojke za koru stavite u posudu, dobro izmiksajte, testo sipajte u nauljen pleh i pecite u rerni na 175 stepeni oko 15 minuta. U medjuvremenu, umutite čvrst šlag od slatke pavlake, šlag fiksa i vanilin šećera, a zatim ohladite u frižideru. Džem od višanja zagrejte na umerenoj temperaturi, prelijte ohladjenu koru, rasporedite višnje, premažite šlagom, ukrasite rendanom čokoladom i isecite na kocke.

Svekrvin rolat

Svekrvin rolatPotrebno je:
4 jajeta, 4 kašike šećera, 4 kašike mleka, 4 kašike ulja, 4 pune kašike brašna, ravna kašika kakaa, kesica praška za pecivo
Fil: 7 dl mleka, 3 kesice pudinga od vanile, 9 kašika šećera, 50 g čokolade, 250 g margarina, 3 banane

Priprema:
Za koru: umutite belanca u čvrst sneg. Dodajte žumanca, šećer, ulje, mleko, brašno s praškom za pecivo i kakao, i mikserom na najmanjoj brzini sve promešajte. Pecite u velikom podmazanom plehu. Izvadite dok je još vrelo iz pleha i umotajte rolat u krpu (ne kvasite je).

Opširnije: Svekrvin rolat

Letnji kolač

letnji kolacPotrebno je:
500 g petit beure keksa, 2 dcl kafe ili čokoladnog mleka (može i oboje), 8 dcl mleka, 6 kašike šećera, 2 vrećice pudinga od vanile, pola litre pavlake za šlag, po želji čokolada za ukrašavanje

Priprema:
Skuvati puding u 8 dcl mleka sa 6 kašike šećera i pustiti da se do kraja ohladi uz što češće mešanje. Savjetujem da ga kuvate u što široj posudi pa će se brže ohladiti. Možete ga isto tako ohladiti da ga stavite u posudu s ledenom vodom.
Kad se puding ohladio izmiksajte pavlaku u šlag te ga dodajte u puding i dobro sve skupa izmiksajte.

Opširnije: Letnji kolač