Čokoladni kolač bez brašna

COKOLADNI KOLAC-BEZ BRASNAPotrebno je:
200 g mlečne čokolade, 200 g čokolade za kuvanje, 4 jajeta, 1 šolja šećera, 1/3 šolje kakaoa, 200 g putera, 100 g čokolade za kuvanje
50 g putera, 1 kašika ruma

 
Priprema:
Najpre zagrejati rernu na 250 stepeni i pripremiti tepsiju u kojoj ćete peći kolač. Čokoladu i maslac otopite na pari i dodajte tri kašike vode. Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Za to vreme umutite jaja i šečer na najjačoj brzini sve dok ne dobijete finu kompaktnu smesu. Dodajte kakao i smesu sa čokoladom pa nastavite da mutite dok se sve ne sjedini. Sipajte u pleh na koji ste stavili pek-papir i pecite u dobro zagrejanoj rerni oko 40 minuta. Kada se kolač sasvim ohladi, prelijte ga glazurom od čokolade koju ćete napraviti tako što ćete otopiti čokoladu i maslac i pomešati sa rumom. Kolač dobro ohladiti u frižideru pre služenja.

Djumbir cvetići - posno

djumbir-cvetici-posnoPotrebno je:
360 brašna, 180 g margarina, 60 ml melase, kašičica praška za pecivo, po kašičica mlevenog djumbira, cimeta i muskatnog oraščića, 200 g smedjeg šećera, banana, kašičica ekstrakta vanile, šolja karamel krema i malo kristal šećera za valjanje.

Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, djumbir, muskatni oraščić i cimet. Mikserom umutite puter i smedji šećer, dodajte izgnječenu bananu, ekstrakt vanile i melasu, postepeno umešajte brašno sa začinima, zamesite testo i ostavite u frižideru tokom noći. Navlaženim rukama od ove smese oblikujte kuglice, uvaljajte u kristal šećer, poredjajte u pleh obložen masnim papirom, okruglom kašičicom napravite udubljenje u sredini testa i pecite u rerni na 180 stepeni 10 minuta. Karamel krem sipajte u kesu sa zvezdastim nastavkom, napunite udubljenja na ohladjenim kolačićima i servirajte.

Šareni bageti

sareni bagetiPotrebno je:
Beli deo: 150 g brašna, 0,7 dl vode, 6 g pivskog kvasca i prstohvat soli. Crveni: 150 g brašna, 40 g paradajz pirea, 20 g slatke paprike u prahu, kašičica meda, 0,5 dl vode, 7 g pivskog kvasca i prstohvat soli.
Zeleni: 150 g brašna, 200 g spanaća, 1 dl vode, 6 g pivskog kvasca i prstohvat soli.
Žuti: 150 g brašna, 20 g kurkume u prahu, na vrh kašičice šafrana u prahu, 0,7 dl vode, 6 g suvog pivskog kvasca i prtohvat soli.
Tamni: 150 g integralnog crnog brašna, 0,7 dl vode, 6 g suvog kvasca i prstohvat soli.

Priprema:
Za svako testo posebno sipajte brašno na radnu površinu, u sredini napravite udubljenje i stavite sve sastojke, pa zamesite. Samo za zeleno testo prethodno izmiksajte spanać sa vodom. Od ovog pirea odvojte 75 g i pomešajte sa ostalim sastojcima, pa zamesite. Formirajte pet jufki, prekrijte ih i ostavite na suvom, toplom mestu da narastu. Kad nadodju, istanjite ih da budu oko 1 cm i redjajte jedno na drugo: crveno, zeleno, integralno, belo i žuto. Tako slojevito isecite na trake široke 5 cm i prebacite na brašnom posute listove papira za pečenje. Umotajte ih u papir i ostavite da još 20 minuta, pa redjajte u pleh i zajedno sa papirom pecite 45 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Kakao šnite sa karamelom

Kakao šnite sa karamelomPotrebno je:
za testo: 3 jaje, 50g šećera, 5 kašika suncokretovo ulje, 60g brašno, 1 kašika kakao prah, 1 kašicica prašak za pecivo,
za karamel: 6 kašika šećer,1 kašika maslaca ili margarina,
i još: 100g krem šlag od vanile, kisela voda po potrebi.

Priprema:
U brašno umešati kakao i prašak za pecivo. Penasto umutiti jaja sa šećerom i umešati ulje i mešavinu sa brašnom. Smesu uliti u nauljen brašnom posut manji pleh i peći na 200 C, oko 20-25 minuta, zatim izbockati viljuškom. Karamelizovati šećer i umešati maslac, preliti preko kore. Umutiti šlag sa kiselom vodom i premazati preko kolača.

Štrudlice sa sirom

strudlice sa siromPotrebno je:
Brašna 500 grama, margarin 100 grama, ulje 1 dcl, jaje 1, kvasac 1 paketić, malo soli, 1 kašičica šećera, mleko 1 dcl,
za fil: sitnog sira 200 grama, jogurt 1 dcl, so po potrebi, 1 žumance,
za premaz: 1 belance, susama malo.

Priprema:
U decilitar mlake vode promešajte kašičicu šećera i kavasac. Ostavite da stoji desetak minuta. U plastičnu činiju pripremite sve ostale sastojke i dodajte nadošli kvasac. Zamesite testo i pokrijte krpom. Ostavite da stoji oko sat vremena na toplom.Nadošlo testo premesite i podelite u dva manja dela, razvucite oklakijom što tanje. Sir, jogurt i žumance, dobro promešajte. Razvučeno testo premažite polovinom fila.Namazanu koru urolajte. Isto postupite i sa drugom polovinom testa i fila. Urolane štrudle premažite viljuškom umućena belanca i pospite susamom. Isecite na manje štrudlice.Poredjajte u namazan pleh i pecite oko 25 minuta na temperaturi od 250 stepeni. Pečene štrudlice izvadite iz rerne i prekrijte krpom par minuta.