Keksići sa brusnicama i pistaćima

keksici-sa-brusnicamaPotrebno je:
225 g belog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 75 g šećera, 1 jaje, 1 kašičica arome vanile li ruma, 175 g putera (obavezno), 150 g brusnica, 150 g seckanih pistaća

Priprema:
U odgovarajućoj posudi umutiti jaje sa šećerom i vanil--šećerom, a potom umešati brašno pomešano s praškom za pecivo i omekšali puter (najbolje sobne temperature). Zamesiti glatko testo.Zatim u testo dodati iseckane pistaće i brusnice, te oblikovati valjak i ostavitt ga da odstoji u zamrzivaču najmanje 30 min.
Potom uzeti valjak i iseći ga na kolutiće. Kolutiće redjati u pleh obložen pek-papirom i peći u zagrejanoj rerni na 180 C stepeni 8-10 min.Keksići se mogu dugo čuvati u limenoj kutiji.

Štrudlice sa orasima

strudlice-sa-orasimaPotrebno je:
jogurt 1 decilita, mleko 1 decilita, kvasac 1 paketić, brašno 400-500 gr, soli 1 kašičica, jaje 1, belance 1, ulja malo, šećer kašičica
za fil: orasi 200 grama, šećera 100 grama
za premaz: žumance 1, šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Jogurt i mleko pomešati i smlačiti, dodati kašičicu šećera i kvasac. Ostaviti desatak minuta da nadodje. Nadošli kvasac pomešati sa svim sastojcima za koru i zamesiti meko testo. Pokrijte krpom i ostavite testo na sobnoj temperaturi da se udvostruči. Premesite nadošlo testo i podelite na dva dela. Razvijte oklagijom na što tanji pravougaonik. Orahe i šećer promešajte i polovinu fila nanesite na prvu koru. Urolajte i premažite žumancetom. Isto postupite i sa drugom polovinom testa. Obe urolane štrudle isecite na menje strudlice i redjajte u namazan pleh. Pecite u zagrejanoj rerni oko pola sata na 200 stepeni. Gotove štrudlice pospite šećerom u prahu.

Koko rolat

Koko-rolatPotrebno je:
za koru: 500 g mlevenog keksa, 125 g šećera u prahu, 2 kašike kakaoa, 250 ml hladnog mleka
za fil: 250 g margarina, 125 g šećera u prahu, 150 g kokosovog brašna

Priprema:
Izmešajte mleveni keks, šećer u prahu i kako, pa sipajte mleko. Za fil penasto umutite margarin i šećer u prahu, pa postepeno sipajte kokosovo brašno. Smese ostavite kratko da stoje u zamrzivaču da bi se lakše oblikovale. Na providnoj foliji razvijte prvo koru, pa preko nje rasporedite fil. Zatim urolajte i ostavite da se prosuši. Prilikom služenja secite kolutove.

Cimet trajni keks

cimet-trajni-keksPotrebno je:
100 g masti, 50 g putera, 1 jaje, 4 kašike mleka, 1 kašičica sode bikarbone, 5 kašika meda, 130 g šećera, 1 kašičica cimeta, 1 kašičica kakaoa, 450 g brašna, džem.

Priprema:
Penasto umutiti mast i jaje pa dodati sve ostalo sem džema. Uzimati od testa po malo, praviti kuglicu, spljostiti, utisnuti udubljenje i staviti malo džema. Poredjati u pleh pa ispeći na 190 stepeni oko 15 minuta. Traju oko 15 dana u kutiji.

Kolač od meda

kolac-od-medaPotrebno je:
60 g maslaca, 130 g šećera, 4 jaja, 150 g tekućeg meda, malo ruma, 1/4 kašike sode bb, malo mlevenog klinčića, mleveni cimet, ribana korica limuna, 150 g brašna

Priprema:
Belanjke izmešati u čvrst sneg, šećer i maslac penasto izmešati  dodati jedan po jedan žumanjce i neprestano mešati dok ne nastane lepa glatka smesa  dodati sodu bb, klinčić, rum, cimet, limunovu koricu i med.Na kraju umešati sneg od belanjaka i brašno  staviti u  podmazanu tepsiju ili obložen papirom za pečenje  peći na 175°C oko 15-20 minuta  ohladiti i narezati na kocke.