Kakao šnite sa karamelom

Kakao šnite sa karamelomPotrebno je:
za testo: 3 jaje, 50g šećera, 5 kašika suncokretovo ulje, 60g brašno, 1 kašika kakao prah, 1 kašicica prašak za pecivo,
za karamel: 6 kašika šećer,1 kašika maslaca ili margarina,
i još: 100g krem šlag od vanile, kisela voda po potrebi.

Priprema:
U brašno umešati kakao i prašak za pecivo. Penasto umutiti jaja sa šećerom i umešati ulje i mešavinu sa brašnom. Smesu uliti u nauljen brašnom posut manji pleh i peći na 200 C, oko 20-25 minuta, zatim izbockati viljuškom. Karamelizovati šećer i umešati maslac, preliti preko kore. Umutiti šlag sa kiselom vodom i premazati preko kolača.

Šareni bageti

sareni bagetiPotrebno je:
Beli deo: 150 g brašna, 0,7 dl vode, 6 g pivskog kvasca i prstohvat soli. Crveni: 150 g brašna, 40 g paradajz pirea, 20 g slatke paprike u prahu, kašičica meda, 0,5 dl vode, 7 g pivskog kvasca i prstohvat soli.
Zeleni: 150 g brašna, 200 g spanaća, 1 dl vode, 6 g pivskog kvasca i prstohvat soli.
Žuti: 150 g brašna, 20 g kurkume u prahu, na vrh kašičice šafrana u prahu, 0,7 dl vode, 6 g suvog pivskog kvasca i prtohvat soli.
Tamni: 150 g integralnog crnog brašna, 0,7 dl vode, 6 g suvog kvasca i prstohvat soli.

Priprema:
Za svako testo posebno sipajte brašno na radnu površinu, u sredini napravite udubljenje i stavite sve sastojke, pa zamesite. Samo za zeleno testo prethodno izmiksajte spanać sa vodom. Od ovog pirea odvojte 75 g i pomešajte sa ostalim sastojcima, pa zamesite. Formirajte pet jufki, prekrijte ih i ostavite na suvom, toplom mestu da narastu. Kad nadodju, istanjite ih da budu oko 1 cm i redjajte jedno na drugo: crveno, zeleno, integralno, belo i žuto. Tako slojevito isecite na trake široke 5 cm i prebacite na brašnom posute listove papira za pečenje. Umotajte ih u papir i ostavite da još 20 minuta, pa redjajte u pleh i zajedno sa papirom pecite 45 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Slatke lazanje

Slatke lazanjeMnogi od  nas vole da uživaju u lazanjama, ali slatke lazanje posebno su ukusne i neodljive.

Potrebno je:
600 g svežeg kravljeg sira, 200 g sira mascarponea, 1 Vanilin šećer, 4 žumanca, 2 kašike šećera u prahu, 6-8 listova lazanja, 100 g mlevenog keksa, korica limuna, 2 kašike otopljenog maslaca, 1 limenka voćnog kompota

Priprema:
Listove lazanja kratko prokuvajte u kipućoj vodi i ocedite. Voće iz kompota ocedite i usitnite. Ocedjeni kravlji sir pomešajte s mascarponeom, dodajte vanilin šećer, žumance, šećer u prahu, narezano voće i naribanu limunovu koricu. Vatrostalnu posudu premažite otopljenim maslacem, a zatim dno posude prekrijte s 3 do 4 lista kuvanih lazanja. Na to rasporedite deo pripremljene smese od sira, pospite s 2 do 3 šoljice mlevenih keksa, a zatim postupak ponovite i na kraju završite slojem smese od sira. Ovako pripremljene lazanje pecite u pećnici zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta, a nakon toga ih prekrijte aluminijskom folijom i nastavite peći još oko 10 minuta.Slatke lazanje malo ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Štrudlice sa sirom

strudlice sa siromPotrebno je:
Brašna 500 grama, margarin 100 grama, ulje 1 dcl, jaje 1, kvasac 1 paketić, malo soli, 1 kašičica šećera, mleko 1 dcl,
za fil: sitnog sira 200 grama, jogurt 1 dcl, so po potrebi, 1 žumance,
za premaz: 1 belance, susama malo.

Priprema:
U decilitar mlake vode promešajte kašičicu šećera i kavasac. Ostavite da stoji desetak minuta. U plastičnu činiju pripremite sve ostale sastojke i dodajte nadošli kvasac. Zamesite testo i pokrijte krpom. Ostavite da stoji oko sat vremena na toplom.Nadošlo testo premesite i podelite u dva manja dela, razvucite oklakijom što tanje. Sir, jogurt i žumance, dobro promešajte. Razvučeno testo premažite polovinom fila.Namazanu koru urolajte. Isto postupite i sa drugom polovinom testa i fila. Urolane štrudle premažite viljuškom umućena belanca i pospite susamom. Isecite na manje štrudlice.Poredjajte u namazan pleh i pecite oko 25 minuta na temperaturi od 250 stepeni. Pečene štrudlice izvadite iz rerne i prekrijte krpom par minuta.

Švajcarske kocke

Potrebno je:
2 jajeta, 200 g šećera, 80 g čokolade, 80 g margarina, 130 g mlevenog keksa, 35 g mlevenih oraha, 2 kašike ulja
za glazuru: 50 g čokolade, 2 kašike ulja
za dekoraciju: nekoliko jezgara oraha

Priprema:
Skuvati jaja sa šećerom pa čim provri dodati margarin.Mešati dok se ne otopi, skinuti sa vatre i umešati mleveni keks i mlevene orahe. Sve lepo sjediniti i ostaviti sa strane.Čokoladu otopiti sa uljem i dodati u prethodnu smesu sa keksom. Dobro izmešati.Pripremljenu smesu uliti u prethodno nauljen pleh i lepo poravnati.Za glazuru otopiti 50 g čokolade sa 2 kašike ulja i preliti preko "kore".Ostaviti u frižideru nekoliko sati da se dobro stegne te iseći na kocke i dekorisati jezgrom oraha.