Slatke lazanje

Slatke lazanjeMnogi od  nas vole da uživaju u lazanjama, ali slatke lazanje posebno su ukusne i neodljive.

Potrebno je:
600 g svežeg kravljeg sira, 200 g sira mascarponea, 1 Vanilin šećer, 4 žumanca, 2 kašike šećera u prahu, 6-8 listova lazanja, 100 g mlevenog keksa, korica limuna, 2 kašike otopljenog maslaca, 1 limenka voćnog kompota

Priprema:
Listove lazanja kratko prokuvajte u kipućoj vodi i ocedite. Voće iz kompota ocedite i usitnite. Ocedjeni kravlji sir pomešajte s mascarponeom, dodajte vanilin šećer, žumance, šećer u prahu, narezano voće i naribanu limunovu koricu. Vatrostalnu posudu premažite otopljenim maslacem, a zatim dno posude prekrijte s 3 do 4 lista kuvanih lazanja. Na to rasporedite deo pripremljene smese od sira, pospite s 2 do 3 šoljice mlevenih keksa, a zatim postupak ponovite i na kraju završite slojem smese od sira. Ovako pripremljene lazanje pecite u pećnici zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta, a nakon toga ih prekrijte aluminijskom folijom i nastavite peći još oko 10 minuta.Slatke lazanje malo ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Švajcarske kocke

Potrebno je:
2 jajeta, 200 g šećera, 80 g čokolade, 80 g margarina, 130 g mlevenog keksa, 35 g mlevenih oraha, 2 kašike ulja
za glazuru: 50 g čokolade, 2 kašike ulja
za dekoraciju: nekoliko jezgara oraha

Priprema:
Skuvati jaja sa šećerom pa čim provri dodati margarin.Mešati dok se ne otopi, skinuti sa vatre i umešati mleveni keks i mlevene orahe. Sve lepo sjediniti i ostaviti sa strane.Čokoladu otopiti sa uljem i dodati u prethodnu smesu sa keksom. Dobro izmešati.Pripremljenu smesu uliti u prethodno nauljen pleh i lepo poravnati.Za glazuru otopiti 50 g čokolade sa 2 kašike ulja i preliti preko "kore".Ostaviti u frižideru nekoliko sati da se dobro stegne te iseći na kocke i dekorisati jezgrom oraha.

Štrudlice sa orasima

strudlice-sa-orasimaPotrebno je:
jogurt 1 decilita, mleko 1 decilita, kvasac 1 paketić, brašno 400-500 gr, soli 1 kašičica, jaje 1, belance 1, ulja malo, šećer kašičica
za fil: orasi 200 grama, šećera 100 grama
za premaz: žumance 1, šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Jogurt i mleko pomešati i smlačiti, dodati kašičicu šećera i kvasac. Ostaviti desatak minuta da nadodje. Nadošli kvasac pomešati sa svim sastojcima za koru i zamesiti meko testo. Pokrijte krpom i ostavite testo na sobnoj temperaturi da se udvostruči. Premesite nadošlo testo i podelite na dva dela. Razvijte oklagijom na što tanji pravougaonik. Orahe i šećer promešajte i polovinu fila nanesite na prvu koru. Urolajte i premažite žumancetom. Isto postupite i sa drugom polovinom testa. Obe urolane štrudle isecite na menje strudlice i redjajte u namazan pleh. Pecite u zagrejanoj rerni oko pola sata na 200 stepeni. Gotove štrudlice pospite šećerom u prahu.

Keksići sa brusnicama i pistaćima

keksici-sa-brusnicamaPotrebno je:
225 g belog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 75 g šećera, 1 jaje, 1 kašičica arome vanile li ruma, 175 g putera (obavezno), 150 g brusnica, 150 g seckanih pistaća

Priprema:
U odgovarajućoj posudi umutiti jaje sa šećerom i vanil--šećerom, a potom umešati brašno pomešano s praškom za pecivo i omekšali puter (najbolje sobne temperature). Zamesiti glatko testo.Zatim u testo dodati iseckane pistaće i brusnice, te oblikovati valjak i ostavitt ga da odstoji u zamrzivaču najmanje 30 min.
Potom uzeti valjak i iseći ga na kolutiće. Kolutiće redjati u pleh obložen pek-papirom i peći u zagrejanoj rerni na 180 C stepeni 8-10 min.Keksići se mogu dugo čuvati u limenoj kutiji.

Cimet trajni keks

cimet-trajni-keksPotrebno je:
100 g masti, 50 g putera, 1 jaje, 4 kašike mleka, 1 kašičica sode bikarbone, 5 kašika meda, 130 g šećera, 1 kašičica cimeta, 1 kašičica kakaoa, 450 g brašna, džem.

Priprema:
Penasto umutiti mast i jaje pa dodati sve ostalo sem džema. Uzimati od testa po malo, praviti kuglicu, spljostiti, utisnuti udubljenje i staviti malo džema. Poredjati u pleh pa ispeći na 190 stepeni oko 15 minuta. Traju oko 15 dana u kutiji.