Praznični kuglof

Praznicni kuglofPotrebno je:
350 g šećera, 60 g seckane crne čokolade, 375 g brašna, kesica praška za pecivo, štapić vanile, 280 g putera, 6 jaja, pola limuna, 100 g seckanih badema, kašičica instant kafe, 2 kašičice vanilin šećera, 2 kašike mleka, 3 kašike kakao praha, 300 g bele čokolade, 100 g mlečne čokolade, 2 kašike ruma, kašičica likera od pomorandže i prstohvat cimeta.

Priprema:
Mikserom umutite 30 g putera, 100 g šećera i 60 g crne čokolade. Dodajte dva jaja, semenke vanile, rendanu koru od limuna, cimet i instant kafu, uz stalno mućenje. Umešajte 75 g brašna, bademe i još malo miksajte.Kremasto umutite 250 g putera, 250 g šećera i vanilin šećer, dodajte četiri jaja, postepeno sipajte 300 g brašna, prašak za pecivo i promešajte. U jednu polovinu testa sipajte mleko i liker, a u drugu rum i kakao.U modlu za kuglof sipajte testo sa mlekom i likerom, zatim badem testo i na kraju testo sa kakaom. Pecite u rerni na 175 stepeni oko 60 minuta. Kuglof prelijte otopljenom belom i mlečnom čokoladom, ohladite i servirajte.

Ledene čokoladne kocke1

cOKOLADNE LEDENE KOCKEPotrebno je:
za koru: 6 jaja, 6 kašika šećera, 80 g maslaca, 200 g brašna, 1 prašak za pecivo, 3 kašike čokolade u prahu, 100 g čokolade
za fil: 1, 5 l mleka, 20 kašika šećera, 10 kašika gustina, 2 kašike brašna, 1 vanilin šećer, 200 g margarina, 200 g čokolade
za preliv: 300 ml vode, 200 g šećera, 2 vanilin šećera
za ukrašavanje: 500 g slatke pavlake, 50 g šećera u prahu, 50 g čokoladnih mrvica


Priprema:
Umutite belanca, dodajte šećer i sve ostale sastojke, pa ispecite koru na 200 stepeni 20-25 minuta. Za preliv stavite vodu, šećer i vanilin šećer da provri, pa kuvajte još deset minuta i prelijte ohladjenu koru. Od navedenih sastojaka skuvajte fil i ostavite da se ohladi. Dodajte margarin i sve sjedinite mikserom. Koru premažite filom u tankom sloju. U ostatak fila zatim dodajte čokoladu i premažite preko belog fila. Umutite pavlaku sa šećerom u prahu, dodajte čokoladne mrvice i premažite ceo kolač. Stavite kolač na dva sata u zamrzivač da se stegne.

Čokoladni kolač sa čilijem

cokoladni kolac sa cilijem“Hrana bogova” se nekada nije konzumirala nikako drugačije nego sa čilijem. Ta drevna moda poslednjih godina je ponovno zavladala svetom čokoladoljubaca, a ovo je recept baš za vas…

Potrebno je:
250 g čokolade za kuvanje, 160 ml slatke pavlake, 1 kašičica čilija u prahu, 40 g putera
za ukrašavanje: 250 g čokolade za kuvanje

Priprema:
Čokoladu za kuvanje izlomite na manje komadiće, a pavlaku zagrejte tako da ne proključa i maknite sa vatre. Umešajte pripremljenu čokoladu, čili, puter i mešajte dok se čokolada i puter ne otope u jednoličnu smesu.Smesu sipajte u uljem namazan kalup veličine 14×18 cm i stavite pokriven u frižider preko noći. Posle toga kalupom ili nožem izrežite oblike po želji i stavite ih na rešetku. Čokoladu za kuvanje istopite i prelijte po nasečenim kolačićima.

Eurokrem kocke

eurokrem-kockePotrebno je:
Za koru: 3 kom jaja, 3 kašike šecera, 3 kašike brašna, 3 kašike mlevenih pecenih lešnika, 3 kašike čokolade u prahu, 3 kašike mleka, 1 kašika ulja, 1 kašičica praška za pecivo, 2 dl čokoladnog mleka
Za fil: 6 dl mleka, 10 kašika šećera, 2 pudinga od vanile, 125 g margarina, 150 ml slatke pavlake, 100 g mlevenih pečenih lešnika, 5 kašika belog eurokrema, 5 kašika tamnog eurokrema
Za dekoraciju: 200 ml slatke pavlake ili šlaga

Priprema:
Kora:Odvojiti belanca od žumanaca, pa posebno ulupati belanca sa šecerom u čvrst šam. Zatim dodavati jedno po jedno žumance sporije muteći.Sipati mleko i ulje, te umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo, mlevene lešnike i čokoladu u prahu.
Sve lepo sjediniti kašikom, uliti u pleh (30×20 cm) obložen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20 min.Pečenu koru izvadii iz pleha na tacnu i preliti je čokoladnim mlekom.

Opširnije: Eurokrem kocke

Nutella čizkejk

nutellaPotrebno je:
75 g putera, 400 g nutele, 100 g pečenog (iseckanog) lešnika, 500 g krem sira, 60 g šećera u prahu

Priprema:
Izmrvite puter i dodajte veću kašiku nutele i dobro promešajte dok sve ne postane gusta smesa. Potom dodajte 25 g lešnika i promešajte. Sve to postavite u posudu i ostavite u frižider da se hladi. U pleh u kojem će se nalaziti kolač pomešajte krem sir i šećer u prahu, a zatim dodajte preostalu nutelu i sve promešajte. Zatim uzmite prethodno pripremljenu smesu iz frižidera i pospite je preko. Preostalih 75 g lešnika dobro izmrvite i pospite, a kolač ostavite u frižideru najmanje 4 sata pre služenja.