Rolat sa bananama i sirom

rolat-sa-bananamaPotrebno je:
6  jaja, prstohvat soli, 200 g šećera, 4 kašike vanilin-šećera, 150 g brašna, 500 g polumasnog svežeg sira, 400 g slatke pavlake, 1 učvršćivač za slatku pavlaku, 2 čvrste, zrele banane, 2 kašike limunovog soka, kašika ukrasa od čokolade, 50 g krokanta

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Odvojte belanca od žumanaca. Ulupajte čvrst sneg od belanaca i malo soli. U drugoj posudi kremasto umutite žumanca sa 125 g šećera i dve kašike vanilin-šecera. Odozgo stavite sneg od belanaca i brašno pa oprezno promešajte. Smesu razmažite na pleh obložen papirom za pečenje. Stavite u rernu i pecite 12 minuta. Pečeni biskvit stavite na krpu posutu šecerom, odlepite papir i urolajte biskvit zajedno s krpom.

Opširnije: Rolat sa bananama i sirom

Štrudlice sa džemom od smokava

strudlice-od-smokavaPotrebno je:
500gr brašna, 250gr maslaca, 1/2 kesice praška za pecivo, 1 kesica vanilin šećera, 150gr šećera, 3 jaja, 300gr džem od smokava

Priprema:
Umutiti maslac sa šećerom, dodati 3 jaja brašno pomešeno sa praškom za pecivo i jedan vanilin šećer. Testo dobro umesiti da bude meko i glatko zamotati u foliju i ostaviti 20 minuta u friižideru.
Testo razviti debljine 0,5cm pa premazati džemom od smokava, uviti u roladu i peći u podmazanom plehu na 170C oko 25 minuta. Ohladiti i seći, posuti prah sećerom.

Kocke od narandže i ruma

kolaci-sa-narandzamaPotrebno je:
Testo:

30 dag brašna, 2 vrećice pudinga od vanile, 1 vrećica prašak za pecivo, 3 – 4 narandže,1 dl soka od narandže, 4 kašikice naribane korice narandže, 5 jaja, 20 dag šećera, 20 dag rastopljenog maslaca.

Preliv:
3 dl soka od narandže, 10 kašika ruma, 5 dag šećera u prahu

Krema:
5 dl slatkog pavlake, 2 vrećice gustina, 2 dag šećera, 10 dag grubo naribane čokolade za kuvanje.

Za posipanje:
5 dag naseckane čokolade.

Tart sa banana-kremom

tart-sa-banana-kremomPotrebno je za 6 osoba:
za rastresito testo: 230 g brašna, 125 g ohlađenog putera, 2 žumanca, kašičica vanilin šećera, prstohvat soli, 60 g šećera u prahu i malo vode.
Za krem: 5 dl mleka, 3 žumanca, 100 g šećera, 2 kašičice ekstrakta vanile, 35 g gustina, 30 g putera, tri-četiri banane i 200 g šlaga.

Priprema:
U veću posudu stavite brašno, so i šećer, dodajte komadiće putera i mesite da dobijete rastresitu masu. Zatim dodajte žumanca i malo-pomalo vode i nastavite da mesite da dobijete kompaktno testo. Formirajte jufku, umotajte je u providnu foliju i ostavite da odstoji 30 minuta u frižideru.

Opširnije: Tart sa banana-kremom

Kolač sa vanil kremom i visnjama

torta-sa-vanil-kremom-i-visnjamaPotrebno je:
Kora x3:
2 belanca, 2 kašike šećera, 50 g mlevenih oguljenih i pečenih badema,na vrh kašike brašna
Vanila krem:
350 ml mleka, 100 g šećera, 1 kesica pudinga od vanile, 1 vanilin šećer, 6 žumanaca, 50 g putera, 1/2 kesica 5 g želatina u prahu, 100 ml slatke pavlake
Voćni fil:
500 g smrznutih bez koštica višanja, 100 g šećera, 1 kesica 10 g želatina u prahu, 150 g čokolade i 6 kašika ulja za glazuru.

Opširnije: Kolač sa vanil kremom i visnjama