Brzi kolač sa malinama

kolac-sa-malinama-2Potrebno je:
Maline – 300 gr, Keks – 400gr, Puding od maline – 2 kesice, Želatin – 1kesica, Šećer – 200 gr

Priprema:
Sipati šecer u šerpu i sipati toliko vode tek da ogrezne. Staviti na tihoj vatri da se šećer istopi i kuhati 2-3 minuta. Zatim ubaciti maline i kuhati oko 5 minuta sve vrijeme miješajući, maline treba da se raspadnu da bude kao marmelada.Želatin otopiti sa malo vode i ostaviti da nabubri. Puding rastopiti sa malo vode (oko 150ml) i ukuvati ga u maline, pred kraj dodati želatin i sve zajedno izmešati da se lepo sjedini i zgusne.
Izvor: Neum-Bih.com

Šareni kolač sa brusnicama

sareni-kolac-sa-brusnicamaPotrebno je:
185 grama istopljenog margarina, 220 grama šećera, 2 jaja, 280 grama brašna, kašika praška za pecivo, 180 ml mleka, 2 kašike kakao-praha, 2 kašike suvih brusnica
100 grama čokolade za kuvanje, istopljene, dekorativne čokoladne mrvice (po želji, za dekorisanje)

Priprema:
Umutite šećer i margarin i polako dodajte jaja. Nastavite dodajući brašno i prašak za pacivo, zatim mleko i na kraju brusnice. Sipajte pola od testa u podmazan i brašnom posut duguljasti pleh, a ostalo mešajte dobro sa kakaom. Stavite i ovo testo iznad prvog. Pecite kolač na 160 oko pola sata i ako želite, dekorišite kolač prah šećerom ili čokoladom za kuvanje, kao na slici, i čokoladnim mrvicama.

Paorska bundevara

bundevaraPotrebno je:
Za testo: brašno 40 g, margarin 20 g, prašak za pecivo 0,5 g, mleko 1 dcl, soli malo, šećera 1 kašičica,
Za nadev: rendana bundeva 1 kg, cimet po ukusu, griz 3 kašike, šećer 150 g

Priprema:
Od sastojaka za testo, napravimo masu da lako možemo razvijati. Testo podelimo na dva jednaka dela. Prvi deo razvijemo na veličinu pleha, 40 x 40 cm, pleh malo izmažemo margarinom, i stavimo testo. Na to stavimo bundevu, pa rasipamo griz, šećer i cimet. Odgore stavimo drugi deo razvijenog testa, i malo izbodemo viljuškom. Peći na 200c, 40 minuta.

Penasti kolač sa malinama

penasti-kolac-sa-malinama1Potrebno je:
za beze koru: 5 belanaca, 300 g šećera, 1 kašika sirćeta,
za fil: 5 žumanaca, 4 kašike brašna, 4 kašike šećera, 1 vanilin-šećer, 1 kašika gustina, 250 g margarina, 5 dl mleka, 1 lit.umućene slatke pavlake,
za nadev: 200 g malina,
za preliv: 2,5 dl vode, 250 g šećera, 100 g malina.

Priprema:
Belanca, šećer i sirće umutite u čvrst šne. Tepsiju premažite margarinom i pospite brašnom, pa u nju sipajte testo. Pecite ga četrdeset minuta na 170° C, uz prethodno zagrejanoj pećnici. Beze koru ostavite da se ohladi, pa je presecite na dva dela.Umutite žumanca, šećer i vanilin-šećer u penastu smesu. U nju dodajte brašno i gustin, azatim postepeno dosipajte mleko i sastojke temeljno izmešajte. Krem kuvajte na umerenoj vatri sve dok se ne zgusne.

Opširnije: Penasti kolač sa malinama

Starinski voćni kolač

starinski-vocni-kolacPotrebno je:
3 jajeta, 2 žumanceta, 150 g maslaca, 150 g šećera u prahu, 250 g brašna, 1 prstohvat soli, 1/2 kesice vanilin-šećera
praška za pecivo na vrh noža, 0,5 dl rakije od krušaka, 2 kašike kakaa, 1,5 dl mleka, 8 krušaka,
za posipanje: nekoliko kašičica šećera u prahu.

Priprema:
Umutite maslac, so, šećer u prahu i vanilin-šećer u penastu smesu. Neprestano muteći, dodajite jedno po jedno jaje i žumanca. Zatim u smesu dodajte rakiju. Prosejte brašno, prašak za pecivo i kakao, pa ovu mešavinu i mleko, naizmenično dodajite u prethodno umućenu smesu. Vatrostalnu činiju obložite papirom za pečenje, pa u nju sipajte testo.Kruške oljuštite, presecite ih po dužini na dva dela i odstranite im peteljke i seme. Poredajte ih preko testa i kolač pecite pedeset minuta na 180° C, u prethodno zagrejanoj pećnici. Ostavite ga da se ohladi u činiji, a zatim ga izvadite, pospite šećerom u prahu i poslužite.