Cheesecake sa višnjama

Cheesecake with cherriesPotrebno je:
za koru: 250 g mlevenog keksa, 125 g maslaca;
za fil: kilogram neslanog sremskog sira, 500 ml slatke pavlake, 500 g šećera u prahu, 600 g višanja, 4 kesice vanilin šećera;
za preliv: 400 ml razblaženog soka od višanja,  4 kašike šećera, 2 kesice želatina i 30 ml amareta.

Priprema:
Umutite maslac, pa dodajte mleveni keks i smesu rasporedite na dno kalupa. Umutite sremski sir sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim, umutite slatku pavlaku i sjedinite sa sirom. Namažite koru, pa preko raspodelite prethodno očišćene višnje. U sok od višanja sipajte šećer, želatin i 30 ml amareta, stavite na vatru i sačekajte da se želatin istopi. Kada se preliv malo ohladi, prelijte čizkejk i stavite u frižider.

Mak kocke

mak-kockePotrebno je:
180 g mlevenog maka, 180 g šećera, 180 g badema, 180 g brašna, 6 jaja, 1 limun, džem od kajsija

Priprema:
Umutite belanca sa polovinom šećera, a žumanca umutite penasto sa preostalim šećerom. U žumanca umešajte mlevene bademe, mak i brašno, a na kraju sok i koricu od celog limuna. Lagano umešajte belanca, masu izlijte u podmazan i pobrašnjen pleh i pecite pola sata na 180 stepeni. Gotovu koru prepolovite i nafilujte zagrejanim džemom od kajsija. Preklopite drugom korom, blago pritisnite i ohladite. Isecite na kocke i svaku zalijte ređom konfiturom od zagrejanog džema i vode.

Rolat od malina


rolat s malinamaPotrebno je:

Za testo: 125 g šećera, 4 jaja, 80 g brašna, kašičica praška za pecivo, 40 g gustina, 40 g kakao praha, šećer za posipanje
Za fil: 150 g malina, 3 lista belog želatina, 70 g šećera, 400 ml slatke pavlake, šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Belanca umutite sa četiri kašike hladne vode, postepeno dodajte šećer, jedno po jedno žumance i dobro sjedinite. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, gustinom i kakaom, pa varjačom umešajte u smesu sa jajima. Testo sipajte u pleh obložen kolačarskim papirom i pecite u rerni na 200 stepeni oko 12 minuta. Pečenu koru izvadite iz pleha, položite na kuhinjsku krpu posutu šećerom, urolajte i ostavite da se ohladi.

Opširnije: Rolat od malina

Izabela kocke

izabellaPotrebno je:
Testo: 5 jaja, 15 dag margarina, 10 dag šećera, 3 kašike brašna, 3 kašike kakaoa, 1 vanilin šećer, 1/2 praška za pecivo
Krema: 2 pudinga za tiramisu ili od vanilije, 250 ml mascarpone sira, 500 ml slatke pavlake, 2 šlag fixa

Priprema:
Testo:Odvojiti belanjke od žumanjaka, pa posebno miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom.
    Postepeno dodavati brašno, prašak za pecivo, kakao i otopljeni margarin.
    Posebno ismiksati belanjke u čvrsti sneg, pa ih polako varjačom umešati u smesu od žumanjaka.
    Peći u okruglom ili četvrtastom limu na papiru za pečenje oko 30 min. na 180℃.
    Pečeno testo iskrenuti na rešetku, odvojiti papir za pečenje i ohladiti ga.
Krema:Skuvati pudinge prema uputststvu na pakovanju. Uz mešanje ga ohladiti da se ne bi stvorila korica na njemu.
    Posebno istući pavlaku za šlag sa krem fixom.
    U većoj posudi izmešati kuvani puding, mascarpone sir i tučeno slatke pavlake. Sve dobro sjediniti.

Testo preliti sa 1,5 dl mleka i malo ruma, pa ga premazati kremom, dobro rashladiti u hladnjaku. Ohladjeni kolač pre posluživanja pokapati uz pomoć kašike dekorativno otopljenom čokoladom.

Citron kolač

Potrebno je:
175g šećera u prahu, 125 g margarina, 1 limun, 4 jajeta, 350 g griza, kašičica praška za pecivo, 200 ml jogurta
ZA SIRUP :250 g šećera u prahu, 250 ml soka od limuna, 250 ml meda
ZA FIL : 2 kesice želatina, 750 ml jogurta, 5 kašika meda, 2 limuna, kesica šlaga

Priprema:
Penasto umutite margarin, šećer i nastruganu limunovu koricu. Dodajte jedno po jedno jaje uz neprestano mešanje, pa u to sipajte griz, prašak za pecivo i jogurt.Sve lagano promešajte. Masu izlijte u podmazan pleh i pecite oko 35minuta na 180 stepeni.

Opširnije: Citron kolač