Izabela kocke

izabellaPotrebno je:
Testo: 5 jaja, 15 dag margarina, 10 dag šećera, 3 kašike brašna, 3 kašike kakaoa, 1 vanilin šećer, 1/2 praška za pecivo
Krema: 2 pudinga za tiramisu ili od vanilije, 250 ml mascarpone sira, 500 ml slatke pavlake, 2 šlag fixa

Priprema:
Testo:Odvojiti belanjke od žumanjaka, pa posebno miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom.
    Postepeno dodavati brašno, prašak za pecivo, kakao i otopljeni margarin.
    Posebno ismiksati belanjke u čvrsti sneg, pa ih polako varjačom umešati u smesu od žumanjaka.
    Peći u okruglom ili četvrtastom limu na papiru za pečenje oko 30 min. na 180℃.
    Pečeno testo iskrenuti na rešetku, odvojiti papir za pečenje i ohladiti ga.
Krema:Skuvati pudinge prema uputststvu na pakovanju. Uz mešanje ga ohladiti da se ne bi stvorila korica na njemu.
    Posebno istući pavlaku za šlag sa krem fixom.
    U većoj posudi izmešati kuvani puding, mascarpone sir i tučeno slatke pavlake. Sve dobro sjediniti.

Testo preliti sa 1,5 dl mleka i malo ruma, pa ga premazati kremom, dobro rashladiti u hladnjaku. Ohladjeni kolač pre posluživanja pokapati uz pomoć kašike dekorativno otopljenom čokoladom.

Rolat od malina


rolat s malinamaPotrebno je:

Za testo: 125 g šećera, 4 jaja, 80 g brašna, kašičica praška za pecivo, 40 g gustina, 40 g kakao praha, šećer za posipanje
Za fil: 150 g malina, 3 lista belog želatina, 70 g šećera, 400 ml slatke pavlake, šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Belanca umutite sa četiri kašike hladne vode, postepeno dodajte šećer, jedno po jedno žumance i dobro sjedinite. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, gustinom i kakaom, pa varjačom umešajte u smesu sa jajima. Testo sipajte u pleh obložen kolačarskim papirom i pecite u rerni na 200 stepeni oko 12 minuta. Pečenu koru izvadite iz pleha, položite na kuhinjsku krpu posutu šećerom, urolajte i ostavite da se ohladi.

Opširnije: Rolat od malina

Puslica rolat s kajsijama

Puslica rolat s kajsijamaPotrebno je:
150 g šećera, 4 belanceta, 250 ml slatke pavlake, 1 kašika šećera u prahu
za kajsije: 400 g kajsija, 1 kašičica ekstrakta vanile, 1 kašika šećera.

Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. Papirom za pečenje obložite kalup dimenzija 25cm x 30cm, tako da papir prelazi preko svih strana kalupa. Na ravnu podlogu postavite drugi list papira za pečenje i pospite ga kašikom šećera (uzetom od početnih 150 g).Mikserom čvrsto umutite belanca, pa im dodajte preostali šećer i mutite oko 10 minuta ili dok se šećer ne rastopi. Sipajte smesu u kalup, poravnajte površinu i pecite 10 minuta ili dok površina tek počne da dobija boju.U medjuvremenu, kajsije očistite od koštica, isecite ih na kriške, pa ih par minuta u tiganju prodinstajte sa vanilom i šećerom.

Opširnije: Puslica rolat s kajsijama

Citron kolač

Potrebno je:
175g šećera u prahu, 125 g margarina, 1 limun, 4 jajeta, 350 g griza, kašičica praška za pecivo, 200 ml jogurta
ZA SIRUP :250 g šećera u prahu, 250 ml soka od limuna, 250 ml meda
ZA FIL : 2 kesice želatina, 750 ml jogurta, 5 kašika meda, 2 limuna, kesica šlaga

Priprema:
Penasto umutite margarin, šećer i nastruganu limunovu koricu. Dodajte jedno po jedno jaje uz neprestano mešanje, pa u to sipajte griz, prašak za pecivo i jogurt.Sve lagano promešajte. Masu izlijte u podmazan pleh i pecite oko 35minuta na 180 stepeni.

Opširnije: Citron kolač

Kolač sa breskvama i bananama

kolac-sa-breskvama-i-bananamaPotrebno je:
1 l mleka, 3 pudinga od vanile, 3 kašike gustina, 200 g šećera, 250 g margarina, 200 g čokolade, 250 ml slatke pavlake, 2 velike kutije piškota, 1/2 kg bresaka, 2 banane, sok od breskve, šlag.

Priprema:
Zakuvajte puding i gustin u provrelo mleko sa šećerom, pa kad se zgusne, skinite sa vatre i umešajte margarin. Umutite mikserom i podelite u dva dela, pa u jedan dodajte čokoladu. Dok se smesa hladi umutite slatku pavlaku i pola ubacite u žutu smesu, a pola u čokoladnu. Složite piškote u dva reda po deset komada natopljene u sok od breskve. Na piškote namažite pola čokoladnog fila, poslažite banane isečene na kolutove, pa ih prekrijte drugom polovinom čokoladnog fila, na koji opet stavite red piškota. Na piškote zatim stavite polovinu žutog fila, pa na njega isečene breskve, pa ostatak žutog fila i odozgo ostatak piškota. Ohlađeni kolač premažite i ukrasite šlagom i rendanom čokoladom.