Penasti kolač sa malinama

penasti-kolac-sa-malinama1Potrebno je:
za beze koru: 5 belanaca, 300 g šećera, 1 kašika sirćeta,
za fil: 5 žumanaca, 4 kašike brašna, 4 kašike šećera, 1 vanilin-šećer, 1 kašika gustina, 250 g margarina, 5 dl mleka, 1 lit.umućene slatke pavlake,
za nadev: 200 g malina,
za preliv: 2,5 dl vode, 250 g šećera, 100 g malina.

Priprema:
Belanca, šećer i sirće umutite u čvrst šne. Tepsiju premažite margarinom i pospite brašnom, pa u nju sipajte testo. Pecite ga četrdeset minuta na 170° C, uz prethodno zagrejanoj pećnici. Beze koru ostavite da se ohladi, pa je presecite na dva dela.Umutite žumanca, šećer i vanilin-šećer u penastu smesu. U nju dodajte brašno i gustin, azatim postepeno dosipajte mleko i sastojke temeljno izmešajte. Krem kuvajte na umerenoj vatri sve dok se ne zgusne.

Opširnije: Penasti kolač sa malinama

Paorska bundevara

bundevaraPotrebno je:
Za testo: brašno 40 g, margarin 20 g, prašak za pecivo 0,5 g, mleko 1 dcl, soli malo, šećera 1 kašičica,
Za nadev: rendana bundeva 1 kg, cimet po ukusu, griz 3 kašike, šećer 150 g

Priprema:
Od sastojaka za testo, napravimo masu da lako možemo razvijati. Testo podelimo na dva jednaka dela. Prvi deo razvijemo na veličinu pleha, 40 x 40 cm, pleh malo izmažemo margarinom, i stavimo testo. Na to stavimo bundevu, pa rasipamo griz, šećer i cimet. Odgore stavimo drugi deo razvijenog testa, i malo izbodemo viljuškom. Peći na 200c, 40 minuta.

Narandža šnite

narandza-snitePotrebno je:
8 jaja, 100g čokolade, 2 kašike šećera, 2 narandže, 250 g oraha, 4 kašike brašna, 1 prašak za pecivo
Preliv: 200 g čokolade za kuvanje, 4 kašike pekmeza od marelice

Priprema:
Jaja odijeliti na belane i žumance. Izlupati belance u čvrsti sneg, a žumance sa šećerom u penastu smesu. Iscediti sok iz narandži i naribati koricu.
U smesu sa žumanjcima dodati sok i koricu narandže, otopljenu čokoladu, orahe, brašno s praškom za pecivo. Lagano umešati sneg od bjelanjaka.
Dno tepsije namazati sa malo ulja i posuti mrvicama ili brašnom. Izliti pripremljenu smesu za biskvit i peći na 250 C stepeni oko 25 min. Kada je biskvit još vruć, premazati ga pekmezom i preliti čokoladnom glazurom.

Starinski voćni kolač

starinski-vocni-kolacPotrebno je:
3 jajeta, 2 žumanceta, 150 g maslaca, 150 g šećera u prahu, 250 g brašna, 1 prstohvat soli, 1/2 kesice vanilin-šećera
praška za pecivo na vrh noža, 0,5 dl rakije od krušaka, 2 kašike kakaa, 1,5 dl mleka, 8 krušaka,
za posipanje: nekoliko kašičica šećera u prahu.

Priprema:
Umutite maslac, so, šećer u prahu i vanilin-šećer u penastu smesu. Neprestano muteći, dodajite jedno po jedno jaje i žumanca. Zatim u smesu dodajte rakiju. Prosejte brašno, prašak za pecivo i kakao, pa ovu mešavinu i mleko, naizmenično dodajite u prethodno umućenu smesu. Vatrostalnu činiju obložite papirom za pečenje, pa u nju sipajte testo.Kruške oljuštite, presecite ih po dužini na dva dela i odstranite im peteljke i seme. Poredajte ih preko testa i kolač pecite pedeset minuta na 180° C, u prethodno zagrejanoj pećnici. Ostavite ga da se ohladi u činiji, a zatim ga izvadite, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Štanglice sa malinama

stanglice sa malinamaPotrebno je:
110 g putera, 50 g prah šećera, 50 g obarenih, oljuštenih i samlevenih badema, malo brašna, džem od malina, čokolada za glazuru.

Priprema:
Puter i šećer penasto umutiti. U umućenu masu dodati bademe i brašno koliko je potrebno da se od njega može razviti kora. Razvučenu koru staviti na prevmut pleh i ispeći u remi. Iseći koru na 3 dela, svaki deo namazati džemom od malina i sastaviti ih sve zajedno. Preliti glazurom od ćokolade i  kada se glazura stegn, seći štanglice.