Puslica rolat s kajsijama

Puslica rolat s kajsijamaPotrebno je:
150 g šećera, 4 belanceta, 250 ml slatke pavlake, 1 kašika šećera u prahu
za kajsije: 400 g kajsija, 1 kašičica ekstrakta vanile, 1 kašika šećera.

Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. Papirom za pečenje obložite kalup dimenzija 25cm x 30cm, tako da papir prelazi preko svih strana kalupa. Na ravnu podlogu postavite drugi list papira za pečenje i pospite ga kašikom šećera (uzetom od početnih 150 g).Mikserom čvrsto umutite belanca, pa im dodajte preostali šećer i mutite oko 10 minuta ili dok se šećer ne rastopi. Sipajte smesu u kalup, poravnajte površinu i pecite 10 minuta ili dok površina tek počne da dobija boju.U medjuvremenu, kajsije očistite od koštica, isecite ih na kriške, pa ih par minuta u tiganju prodinstajte sa vanilom i šećerom.

Opširnije: Puslica rolat s kajsijama

Kolač sa breskvama i bananama

kolac-sa-breskvama-i-bananamaPotrebno je:
1 l mleka, 3 pudinga od vanile, 3 kašike gustina, 200 g šećera, 250 g margarina, 200 g čokolade, 250 ml slatke pavlake, 2 velike kutije piškota, 1/2 kg bresaka, 2 banane, sok od breskve, šlag.

Priprema:
Zakuvajte puding i gustin u provrelo mleko sa šećerom, pa kad se zgusne, skinite sa vatre i umešajte margarin. Umutite mikserom i podelite u dva dela, pa u jedan dodajte čokoladu. Dok se smesa hladi umutite slatku pavlaku i pola ubacite u žutu smesu, a pola u čokoladnu. Složite piškote u dva reda po deset komada natopljene u sok od breskve. Na piškote namažite pola čokoladnog fila, poslažite banane isečene na kolutove, pa ih prekrijte drugom polovinom čokoladnog fila, na koji opet stavite red piškota. Na piškote zatim stavite polovinu žutog fila, pa na njega isečene breskve, pa ostatak žutog fila i odozgo ostatak piškota. Ohlađeni kolač premažite i ukrasite šlagom i rendanom čokoladom.

Šareni kolač sa brusnicama

sareni-kolac-sa-brusnicamaPotrebno je:
185 grama istopljenog margarina, 220 grama šećera, 2 jaja, 280 grama brašna, kašika praška za pecivo, 180 ml mleka, 2 kašike kakao-praha, 2 kašike suvih brusnica
100 grama čokolade za kuvanje, istopljene, dekorativne čokoladne mrvice (po želji, za dekorisanje)

Priprema:
Umutite šećer i margarin i polako dodajte jaja. Nastavite dodajući brašno i prašak za pacivo, zatim mleko i na kraju brusnice. Sipajte pola od testa u podmazan i brašnom posut duguljasti pleh, a ostalo mešajte dobro sa kakaom. Stavite i ovo testo iznad prvog. Pecite kolač na 160 oko pola sata i ako želite, dekorišite kolač prah šećerom ili čokoladom za kuvanje, kao na slici, i čokoladnim mrvicama.

Brzi kolač sa malinama

kolac-sa-malinama-2Potrebno je:
Maline – 300 gr, Keks – 400gr, Puding od maline – 2 kesice, Želatin – 1kesica, Šećer – 200 gr

Priprema:
Sipati šecer u šerpu i sipati toliko vode tek da ogrezne. Staviti na tihoj vatri da se šećer istopi i kuhati 2-3 minuta. Zatim ubaciti maline i kuhati oko 5 minuta sve vrijeme miješajući, maline treba da se raspadnu da bude kao marmelada.Želatin otopiti sa malo vode i ostaviti da nabubri. Puding rastopiti sa malo vode (oko 150ml) i ukuvati ga u maline, pred kraj dodati želatin i sve zajedno izmešati da se lepo sjedini i zgusne.
Izvor: Neum-Bih.com

Penasti kolač sa malinama

penasti-kolac-sa-malinama1Potrebno je:
za beze koru: 5 belanaca, 300 g šećera, 1 kašika sirćeta,
za fil: 5 žumanaca, 4 kašike brašna, 4 kašike šećera, 1 vanilin-šećer, 1 kašika gustina, 250 g margarina, 5 dl mleka, 1 lit.umućene slatke pavlake,
za nadev: 200 g malina,
za preliv: 2,5 dl vode, 250 g šećera, 100 g malina.

Priprema:
Belanca, šećer i sirće umutite u čvrst šne. Tepsiju premažite margarinom i pospite brašnom, pa u nju sipajte testo. Pecite ga četrdeset minuta na 170° C, uz prethodno zagrejanoj pećnici. Beze koru ostavite da se ohladi, pa je presecite na dva dela.Umutite žumanca, šećer i vanilin-šećer u penastu smesu. U nju dodajte brašno i gustin, azatim postepeno dosipajte mleko i sastojke temeljno izmešajte. Krem kuvajte na umerenoj vatri sve dok se ne zgusne.

Opširnije: Penasti kolač sa malinama