Starinski voćni kolač

starinski-vocni-kolacPotrebno je:
3 jajeta, 2 žumanceta, 150 g maslaca, 150 g šećera u prahu, 250 g brašna, 1 prstohvat soli, 1/2 kesice vanilin-šećera
praška za pecivo na vrh noža, 0,5 dl rakije od krušaka, 2 kašike kakaa, 1,5 dl mleka, 8 krušaka,
za posipanje: nekoliko kašičica šećera u prahu.

Priprema:
Umutite maslac, so, šećer u prahu i vanilin-šećer u penastu smesu. Neprestano muteći, dodajite jedno po jedno jaje i žumanca. Zatim u smesu dodajte rakiju. Prosejte brašno, prašak za pecivo i kakao, pa ovu mešavinu i mleko, naizmenično dodajite u prethodno umućenu smesu. Vatrostalnu činiju obložite papirom za pečenje, pa u nju sipajte testo.Kruške oljuštite, presecite ih po dužini na dva dela i odstranite im peteljke i seme. Poredajte ih preko testa i kolač pecite pedeset minuta na 180° C, u prethodno zagrejanoj pećnici. Ostavite ga da se ohladi u činiji, a zatim ga izvadite, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Narandža šnite

narandza-snitePotrebno je:
8 jaja, 100g čokolade, 2 kašike šećera, 2 narandže, 250 g oraha, 4 kašike brašna, 1 prašak za pecivo
Preliv: 200 g čokolade za kuvanje, 4 kašike pekmeza od marelice

Priprema:
Jaja odijeliti na belane i žumance. Izlupati belance u čvrsti sneg, a žumance sa šećerom u penastu smesu. Iscediti sok iz narandži i naribati koricu.
U smesu sa žumanjcima dodati sok i koricu narandže, otopljenu čokoladu, orahe, brašno s praškom za pecivo. Lagano umešati sneg od bjelanjaka.
Dno tepsije namazati sa malo ulja i posuti mrvicama ili brašnom. Izliti pripremljenu smesu za biskvit i peći na 250 C stepeni oko 25 min. Kada je biskvit još vruć, premazati ga pekmezom i preliti čokoladnom glazurom.

Jesenji tart

JESENJI TARTPotrebno je:
Za fil: 100 g seckanih oraha, 50 g meda, 100 g šećera, kašičica cimeta u prahu, kesica vanilin šećera, 800 g dunja.
Za testo: 150 g putera, 50 g šećera, 50 g meda, 150 g integralnog brašna, strugana kora pola pomorandže, kesica praška za pecivo, 2 jajeta i prstohvat soli.

Priprema:
Pomešajte seckane orahe, med, cimet i vanilin šećer i kuvajte na jakoj temperaturi minut, dva uz stalno mešanje, pa preručite u dobro podmazan pleh i raširite po celoj površini. Oljuštite dunje, uklonite im semenke, isecite na tanke kriške i poređajte preko mase od oraha i meda. Penasto umutite puter sa šećerom i medom, dodajte prstohvat soli, žumanca, brašno, pomešano sa praškom za pecivo, struganu koru pomorandže i sve dobro promešajte. Posebno umutite čvrst sneg od belanaca, pa ga lagano umešajte u pripremljenu masu, pokretima odozdo na gore. Dobijenu masu sipajte preko kriški dunja i pecite 35 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Pečeni tart ohladite, preručite ga na poslužavnik, pospite šećerom u prahu služite.

Štanglice sa malinama

stanglice sa malinamaPotrebno je:
110 g putera, 50 g prah šećera, 50 g obarenih, oljuštenih i samlevenih badema, malo brašna, džem od malina, čokolada za glazuru.

Priprema:
Puter i šećer penasto umutiti. U umućenu masu dodati bademe i brašno koliko je potrebno da se od njega može razviti kora. Razvučenu koru staviti na prevmut pleh i ispeći u remi. Iseći koru na 3 dela, svaki deo namazati džemom od malina i sastaviti ih sve zajedno. Preliti glazurom od ćokolade i  kada se glazura stegn, seći štanglice.

Macanove štangle

macanove-stanglePotrebno je:
400 g šljiva, 120 g maslaca, 200 g šećera, 3 jajeta, 250 g brašna, pola kesice praška za pecivo, malo mleka, narendana limunova kora, 100 g oraha


Priprema:
Maslac, šećer i žumanca penasto umutite, dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo, malo mleka, narendanu limunovu koru, pa sve zajedno izmešajte. Na kraju lagano sastavite s umućenim belancima i mlevenim orasima. Smesu izlijte u podmazani sud. Polutke šljiva rasporedite po površini smese. Pecite oko 45 minuta na 200 stepeni.