Kroasani

KroasaniPotrebno je:
jaja 3 komada, margarina 250 g, brašna 1 kg, ulja 1 čaša, mleka 1 čaša, vode 1 čaša, šećera 2 kašike, soli 1 kašika, kvasca 1 malo pakovanje


Priprema:
Kvasac razmutiti u čaši mlakog mleka i dodati so.U sud u kojem se mesi razmutiti 2 žumanca i 1 celo jaje sa šećerom,pa dodati mleko i kvasac,dodati malo brašna,da bude gušće nego za palačinke i onda ostaviti da odmara 5 minuta.Pomešati ulje i mlaku vodu i zatim naizmenično dodavati sa brašnom u testo,dobro mutiti varjačom da se ne stvore grudvice,onda dodati preostalo brašno i zamesiti testo.Odvojiti na dva dela,i od svakog dela napraviti po 8 loptica.Svaku lopticu malo rasklagijati pa premazati dobro umućenim margarinom,tako do poslednje loptice jer se ona ne maže.

Opširnije: Kroasani

Rolnice od lisnatog testa

Rolnice od lisnatog testaPotrebno je:
330 g zamrznutog lisnatog testa,
za premazivanje: 1 žumance,
za nadev: 2,5 dl slatke pavlake, 60 g šećera u prahu, 200 g kupina, 2 kašike voćne rakije, 1 kesica kremfiksa,
za dekoraciju: 16 kupina.

Priprema:
Lisnato testo ostavite da se odmrzne na sobnoj temperaturi. Zatim ga prenesite na pobrašnjenu radnu površinu, pa ga pomoću oklagije rastanjite na debljinu od tri milimetara. Isecite ga na osam traka širokih dva centimetra. Osam dugačkih okruglih kaiupa premažite uljem, pa svaki spiralno obmotajte jednom trakom, tako da se ivice trake preklapaju sledećim slojem kojim namotavate kalup. Rolnice premažite umućenim žumancetom i poredajte ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Peciteih dvadeset minuta na 210° C, u prethodno zagrejanoj pećnici. Zatim kalupe oprezno izvadite dok su rolnice još tople.

Opširnije: Rolnice od lisnatog testa

Lagana poslastica

lagana-poslasticaPotrebno je za 6 osoba:
200 g čokolade za kuvanje, 4 jaja + 2 belanca, 18 "pti-ber" keksa, 100 g šarenih šećernih perlica, 20 g putera i kašika šećera.

Priprema:
Umutite sneg od 6 belanaca i čim očvrsne dodajte šećer i nastavite da mutite još 15 sekundi. Čokoladu izlomite, dodajte puter i sve zajedno otopite n apari, sklonite s ringle, mešajte, minut-dva, dodajte žumanca i sneg od belanaca i sve lagano sjedinite. Ovako dobijenu penu od čokolade ostavite da odstoji u frižideru 4 sata. Pravite troslojne "sendviče" od "pti-ber" keksa, spajajući ih penom od čokolade. Preko svakog sloja pene sipajte malo šećernih mrvica, a na vrh svakog "senviča" stavite malo pene i ukrasite šećernim mrvicama.

Lagana poslastica1

Lagana poslastica1Potrebno je za 6 osoba:
200 g čokolade za kuvanje, 4 jaja + 2 belanca, 18 "pti-ber" keksa, 100 g šarenih šećernih perlica, 20 g putera i kašika šećera.

Priprema:
Umutite sneg od 6 belanaca i čim očvrsne dodajte šećer i nastavite da mutite još 15 sekundi. Čokoladu izlomite, dodajte puter i sve zajedno otopite n apari, sklonite s ringle, mešajte, minut-dva, dodajte žumanca i sneg od belanaca i sve lagano sjedinite. Ovako dobijenu penu od čokolade ostavite da odstoji u frižideru 4 sata. Pravite troslojne "sendviče" od "pti-ber" keksa, spajajući ih penom od čokolade. Preko svakog sloja pene sipajte malo šećernih mrvica, a na vrh svakog "senviča" stavite malo pene i ukrasite šećernim mrvicama.

Krofne

krofneSastojci:
1 kg mekog brašna, 150 g maslaca, 4 jajeta, 2 kašike šećera, 1 kašičica soli, 1 dl ulja, 3 dl mlakog mleka, 1 svež kvasac (40 g), 5 do 6 kašičica ruma ili rakije

Priprema:
U toplom mleku otopite maslac, pa dodajte kvasac i ostavite da nadođe. U drugoj posudi mikserom dobro umutite jaja, dodajte šećer i polovinu brašna i postepeno mešajući dolivajte mleko i mleko s kvascem. Na kraju dodajte rum (rakiju) i umesite testo dodajući ostatak brašna (u testo možete dodati i malo rendane limunove kore). Testo ne sme biti previše mekano niti pretvrdo. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi i čašom umočenom u brašno vadite krugove, pa ih pokrijte krpom i pustite da odstoje na toplom mestu najmanje pola sata. U dubokoj posudi zagrejte ulje i pecite krofne. Kad se prohlade, napunite ih omiljenim pekmezom ili samo pospite šećerom u prahu.