Palačinke u aromatičnom sosu

palacinke u aromaticnom sosuPotrebno je za 4 osobe:
200 ml mleka, 2 jaja, 50 g putera, 100 g brašna, pola kašičice cimeta u prahu, pola ananasa, prstohvat soli, 150 ml braon ruma, 3 kašike smedjeg šećera, 3 kašike suvog groždja, ulje za prženje i listić nane ili matičnjaka.

Priprema:
U posudu stavite brašno, prstohvat soli, cimet u prahu, jaja i otopljen puter, umutite testo za palačinke i ostavite da odstoji 20 minuta. Ananas oljuštite i izrežite na tanke kriške. U drugoj posudi na umerenoj temperaturi otopite smedji šećer, dodajte ananas i kratko ispržite sa obe strane. U drugoj posudi zagrejte rum, kad počne da ključa dodajte suvo groždje. U tiganju sa nelepljivom podlogom ispecite osam palačinki. Dve palačinke stavite na desertni tanjir, stavite ananas, prelijte sosom od ruma i suvog grožđa i ukrasite listićem nane ili matičnjaka.

Penaste palačinke

penaste-palacinkePotrebno je:
10dkg brašna, 2 jaja, 1 kašika mleka, 5dkg maslaca, malo soli
Za nadev: 1kašike likera
cca 5 kašika džema od suvih smokava s narandžom, po želji – 1/2 lit kreme od vanile

Priprema:
Brašno i jaja mešajte postepeno dodajući mleko, malo soli i pola količine maslaca. U glatku smesu dodajte čašicu likera i u frižideru držite sat vremena. Ispecite palačinke i tople ih premažite džemom od suvih smokava s narandžom preko kojeg možete po želji namazati i tanki sloj kreme od vanile. Presavijte u trokute i ukrasite trakicama narandžine kore.

Palačinke u šatou

palacinke-u-vinskom-satouPotrebno je:
2,5 dl mleka, 130 g brašna, jedno jaje, 80 g mlevenih oraha, 20 g šećera, kašičica cimeta, vanil šećer, 1/4 kašičice soli i ulje za pečenje.
Za šato: 3 dl belog vina, 2 žumanca i 2 kašike meda.

Priprema:

U većoj posudi pomešajte jaje i so, pa postepeno dodajte brašno i mleko. Kada umutite smesu za palačinke, kutlačom je sipajte na zagrejano ulje u tiganju, pa ravnomerno razlivajte. Kad se donja strana zapeče, okrenite palačinku na drugu stranu i kratko je zapecite, izvadite i odmah stavite sledeću. Palačinke filujte dok su vruće, pomešajte orahe, cimet, šećer i vanil šećer, sipajte pomalo, pa urolajte palačinku ili je presavijte u trougao. Preliv ćete pripremiti tako što ćete u manjoj šerpi za kuvanje da pomešate žumanca i med, a zatim sipati vino i na na umerenoj temperaturi kuvati nekoliko minuta, pa preliti preko palačinki. Servirajte toplo.

Palačinke sa sladoledom

palacinke-sa-sladoledomPotrebno je:
90 g brašna, 30 g šećera, 2,5 dcl mlijeka, 1 dcl slatkog vrhnja, 3 jaja, 1 neprskani limun, mliječni sladoled, sladoled od pistacija, šumske jagode, breskve, trešnje, maslac

Priprema:

Žumanjke izradite sa šećerom i brašnom. Polagano u tankoj mlazu dolijte mlijeko i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavi da odstoji barem 30 minuta.Ugrijte tavu, otopite maslac veličine oraha i ulijte 4 žlice smjese.Palačinku pecite nekoliko minuta, zatim je okrenite pomoću širokog noža i pecite s druge strane dok ne porumeni.Pečenu palačinku stavite na veći tanjur.

Opširnije: Palačinke sa sladoledom

Palačinke sa čokoladnim pudingom

palacinke-sa-cokoladnim-pudingomPotrebno je:
300 g brašna, 1 l mlijeka, 3 jaja, malo soli, malo ulja, 2 vrećice pudinga od čokolade, 100 g margarina, 150 g šećera.

Priprema:
Jaja umutite sa brašnom pa dodajte ½ l mlijeka, malo soli i malo ulja i sve dobro izmiksajte.Ostavite u frižideru oko 45 minuta.Izvadite iz frižidera i promiješajte smjesu.Ispecite palačinke na vrućem ulju.Skuhajte obje vrećice pudinga u preostalih ½ l mlijeka pa ostavite na sobnoj temperaturi da se malo ohladi.Umutite margarin sa šećerom pa mu dodajte ohlađeni puding.Palačinke napunite dobivenom smjesom, složite i poslužite.
Izvor:Recepti za kolače.net