Pita sa smokvama

pita sa smokvama

Potrebno je:
1 1/2 šolje šećera, 3 veća jajeta, 120 g putera, kora limuna, 1 1/2 šolja brašna, 1 prašak za pecivo, limunov sok, 300 g malina, 4 smokve isečene na pola, šećer u prahu

 

Priprema:
Umutite jaja i šećer, pa dodajte i puter i koru limuna. Pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa ovu sucu mešavinu dodajte jajima polako muteći da se brašno ne bi rasulo po celoj kuhinji. Mutite dok ne nestanu sve grumuljice. Testo ulijte u podmazan pleh, a rernu zagrejte na 180 stepeni. Kolač pecite 10 minuta, izvadite i dodajte voće odozgo, pa vratite i pecite još 50 minuta, ili dok čačkalica zabodena u centar ne izadje čista.

Šarena pita

Potrebno je:
Za testo: 250 g brašna, 70 g šećera, 120 g putera, 50 g mlevenih badema, 2 žumanca i kašika vina.
Za fil: 50 g marmelade po želji, 50 g šećera, 5 jaja, 100 g šećera, 400 ml slatke pavlake, limun, pomorandža, limeta i 2 belanca.

Priprema:
U veliku činiju sipajte prosejano brašno, dodajte šećer, mlevene bademe i puter. Dobro promešajte, sipajte kašiku vina, dodajte žumanca, pa brzo zamesite sipkavo testo. Umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da se hladi u frižideru minimum 60 minuta. Testo izvadite iz frižidera i razvucite prema veličini pleha, koji ste obložili kolačarskim papirom. Pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni oko 15 minuta. U međuvremenu umutite jaja, dodajte 100 g šećera, umućenu slatku pavlaku, sok i rendanu koru od limuna, marmeladu, pomorandžu i limetu. Mutite mikserom dok ne postane penasto. Smesu prelijte preko kolača i pecite još 25 minuta. Za to vreme umutite čvrst sneg od belanaca sa 50 g šećera, premažite pitu i pecite još 10 minuta. Pre serviranja pitu ohladite, isecite na kocke i ukrasite po želji.

Šampita sa čokoladom

sampita-sa-cokoladomPotrebno je:
za koru:
6 žumanaca, 6 kašika šećera, 6 kašika brašna, 1 prašak za pecivo, 6 kašika mlake vode.
za fil: 6 belanaca, 500 g šećera, 1 dl vode, sok od 1/2 limuna, 1 dl vode, 1 vanilin šećer, 100 g čokolade, 3 kašike ulja.

Priprema:
Žumanca odvojite od belanaca i umutite ih dobro sa šećerom. Zatim dodajte mlaku vodu i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Izmiksajte masu i sipajte u podmazan i brašnom posut pleh. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko 15 minuta. U šerpu stavite šećer i vodu i ostavite da provri. Kada provri dodajte sok od limuna i ostavite na tihoj vatri da vri oko deset minuta. U međuvremunu umutite šne od belanaca, dodajte vanil šećer i lagano u to sipajte vreo sirup, neprestano muteći. Kada ste sav sirup sipali mutite još desetak minuta. Nanesite šne na koru i ravnomerno razmažite. Stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni jedan minut. Za to vreme otopite čokoladu sa uljem. Nanesite glazuru na vruća belanca i ostavite da se dobro ohladi.

Suva pita sa orasima

suva-pita-sa-orasimaPotrebno je:
Pola kg tankih kora, pola kg oraha, 1 kg šećera(600 g za fil, 400 g za preliv), ulje i kisela voda za premazivanje

Priprema:
Na dno velikog pleha stavite tri kore, pa svaku premažite sa mešavinom ulja i kisele vode. Sada je trebate filovati . Nadalje svaku od kora premazujte sa uljem i kiselom vodom, a filujte svaku drugu-treću,i na kraju završite sa 2-3 kore. Pre pečenja isecite na kocke. Zato vam treba oštar nož i malo strpljenja jer gornji slojevi  kora hoće da „beže” . Suva pita od oraha se peče na 180 stepeni oko pola sata. Deo šećera previđen za preliv karamelizujte, na primer 100 grama. Nakon toga sipajte 3  šolje vode i dodajte ostatak šećera. Kuvajte sve dok se šećer dobro ne rastopi, ne treba da bude previše gusto. Možete dodati i malo limuna da biste poboljšali ukus. Ispečenu pitu na kraju prelijte sa sirupom i ostavite da dobro upije.Ostalo je još samo da je vašim ukućanima poslužite. Prijatno !

Krem pita sa jagodama

krem-pita-sa-jagodamaPotrebno je:
za koru: 5 žumanaca + 1 celo jaje, 5 kašika šećera, 5 kašika brašna, 5 kašika ulja
za fil: 5 belanaca, 5 kašika šećera, 1 l mleka, 12 kašika šećera, 3 pudinga od vanile, 300 g jagoda

Priprema:
Kora: U odgovarajućoj posudi penasto umutiti žumanca i jedno celo jaje sa šećerom, zatim dodati ulje i umešati brašno.Sve lepo sjediniti, pa smesu uliti u podmazan i brašnom posut pleh i peći koru u zagrejanoj rerni na 200 °C dok ne porumeni.
Fil: Posebno umutiti belanca sa šećerom u čvrst šam.U malo mleka razmutiti puding, a preostalo mleko ostaviti da provri, te ukuvati razmućen puding.Mešati dok se ne zgusne, pa skinuti sa vatre, pa postepeno dodavati (kašiku po kašiku šam od belanaca). Lepo promešati varjačom.Jagode sitno iseckati na komade, pa dodati u fil.
Preko gotove kore premazati fil i ukrasiti jagodama.