Zamrznuti jogurt od borovnice i bosiljka


Potrebno je:
1 1⁄2 šolje borovnica, 1/2 šolje slatko od borovnica, 3 kašike seckanog bosiljka, 1 kašika rendane kore limuna, vanila kremasti jogurt.


Priprema:

Pomešajte borovnicu, slatko od borovnice, seckani bosiljak i koru limuna, pa ovu mešavinu dodajte pripremljenom vanila kremastom jogurtu i dobro sjedinite. Sipajte u odgovarajuće posude i stavite u zamrzivač da se stegne.

Sladoled torta od banane i kikiriki putera

sladoled-torta-kikirikiPotrebno je:
1/4 šolje neslanog blanširanog kikirikija, 100 gr mlevenog keksa, 60 g otopljenog putera, 2 kašike meda, 8 velikih žumanaca, 3/4 šolje šećera, 1 zrela banana, ispasirana, prstohvat soli, 1 šolja slatke pavlake, 2 kašičice likera od lešnika, 3/4 šolje kikiriki puter

Priprema:
Blanširani kikiriki dobro sameljite, pa ga pomešajte sa mlevenim keksom, otopljenim puterom i medom. Od toga zamesite "testo", koje ne treba da bude gnjecavo, ali ne sme ni da bude previše suvo. Po potrebi dodajte još malo meda, ili sipajte nekolko kašika gaziranog soka od narandže. Dobijeno testo utisnite u kalup za čizkejk, čije ste ivice prethodno obavili providno folijom. Stavite u frižider, dok pravite ostatak kolača.

Opširnije: Sladoled torta od banane i kikiriki putera

Sladoled od limuna

sladoled-sa-limunomPotrebno je:
Limun 1 kom, belance 3 kom, slatka pavlaka 250 ml, kristal šećer 150 gr

Priprema:
Belanca umutimo u čvrst šne sa prstohvatom soli.
Koru limuna narendamo na sitnoj rendi pomešamo sa sokom celog limuna i sa kristal šećerom.Kuvamo na tihoj vatri dok se nedobije gust sirup.Sirup procededimo od kore i koštica.Vreo sirup lagano dodajemo umućenom šneu od belanaca muteći uzastopno mikserom.Šne će postati sjajan i gus.
Slatku pavlaku umutimo kao i klasičan šlag pazeći da ne preteramo da se masnoća tj. puter ne bi izdvojio.Umućenu slatku pavlaku dodamo umućenim belancima sa sirupom i dobro sve sjedinimo špatulom.

Letnji šejk od 160 kalorija

Letnji sejk od 160 kalorijaLeti posebno vodimo računa o fizičkom izgledu, zato nas dodatno mame izazovi, naročito oni u vidu sladoleda. Evo jednog napitka koji može da posluži kao dobra zamena sa ovu hladnu poslasticu i ima samo 160 kalorija!

Potrebno je:
1 šoljica malina ili kupina, pola šoljice jogurta, pola šoljice sveže iscedjenog soka od pomorandže, limuna ili grejpfruta

Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i dobro ih izmešajte, ubacite mrvljeni led i ukrasite listićima mente.

Sladoled od malina sa kem sirom

vocni-sorbetPotrebno je:
125 ml punomasnog mleka, 125 ml slatke pavlake, 1 jaje, 1 žumanac, 100 g šećera, 125 g krem sira, 225 g malina, 1 kašičica ekstrakta vanile.

Priprema:
Stavite pavlaku i mleko u posudu za kuvanje i zagrevajte do vrenja, pa sklonite sa vatre. Umutite jaje, žumanac i šećer. Ulijte polako toplo mleko sa pavlakom neprestano mešajući. Vratite opet sve u posudu za kuvanje i kuvajte par minuta na laganoj vatri, neprestano mešajući varjačom dok se krema lagano ne zgusne. Sklonite sa vatre i umešajte ekstrakt vanile. Prespite kuvani fil u posudu koju ćete staviti u veću posudu sa hladnom vodom i ledom da se pre ohladi, pa sipajte krem kroz gusto mrežasto cedilo. U međuvremenu operite i posušite maline. Stavite maline i krem sir u blender, pa dobro izmiksajte da dobijete glatku smesu. Pomešajte smesu od jagoda i sira sa ohlađenim kremom od jaja. Gotov sladoled premestite u posudu pogodnu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač, ali povremeno promešajte da se ne stvore veliki kristali leda.