Kinder torta u četiri boje

Kinder torta u cetiri bojePotrebno je:
240 ml. vode, 100 gr. šećera, 3 vanilin šećera, 400 gr. mleka u prahu, 250 gr. maslaca sobne temperature
podloga:
I sloj: 100 gr. mlevenog plazma keksa, 100 gr. mlevenih oraha, 6 kašika mleka
II sloj: 150 gr. čokolade za kuvanje
III sloj:150 gr. bele čokolade
IV sloj: 2 dcl. slatke pavlake ili 1 umućen šlag

Priprema:
Prokuvati vodu, šećer i vanilin šećer. Skloniti sa vatre i postepeno dodavati mleko u prahu stalno muteći mikserom. Zatim dodati i maslac, sve izmiksati da se dobije ujednačen i gladak krem.Od ove smese odvojiti 200gr. i dodati keks, orahe i mleko. Izmešati i rasporediti u kalup prečnika 20 cm.

Opširnije: Kinder torta u četiri boje

Čokoladna pita

cokoladna-pita2Potrebno je:
Testo: 150 gr masti ili putera, 250 - 300 gr brašna, 1 žumance, prstohvat soli, 4 kašike hladne vode
Fil: 6 jaja, 8 kašika kristal šećera, 150 gr mlevenih oraha ili lešnika, 50 gr čokolade, sok od pola limuna
Po zelji: šećer u prahu sa vanilom

Priprema:
Umesiti testo od navedenih sastojaka, podeliti na dve lopte, uviti u foliju i ostaviti bar 2 sata u frižideru. Testo može i da prenoći u frizžderu.Pleh u kome će se peći pita mora biti manji.Dobro podmazati pleh i na dno staviti razvijenu koru tako da malo obložite i stranice.Umutiti žumanca sa šećerom, dodati otopljenu čokoladu, sok od limuna i mlevene orahe ili lešnike. Na kraju dodati sneg od 6 belanaca i sve lagano promešati da se sjedini.Preko fila staviti drugu koru i peći na 180 stepeni oko 30 minuta.Probati čačkalicom da li je pečen fil jer njega ima više i redji je.
Ohladiti pitu, seći na željenu veličinu i zašećeriti prah šećerom zamirisanim vanilom po želji.

Meki vafli s jogurtom

Meki vafli s jogurtomPotrebno je:
90 g brašna, 30 g gustina, pola kašičice praška za pecivo, prstohvat sode bikarbone, pola kašičice soli, 1 i po kašika šećera, 120 ml mleka, 120 ml jogurta, 80 ml suncokretovog ulja, 1 veliko jaje, blago umućeno, par kapi ekstrakta vanile

Priprema:
U posudi za mućenje pomešajte brašno s gustinom, praškom za pecivo, sodom bikarbonom, solju i šećerom. Dobro izmešajte žicom. Dodajte mleko, jogurt, ulje, jaje i vanilu. Izmutite žicom da se sve spoji, pa ostavite da odstoji 30 minuta (nema veze ako ostane par malih grudvica u smesi).Zagrejte aparat za vafle na srednje jako, pa sipajte smesu u količini koju želite (za deblje više smese, a za tanje vafle manje smese). Nema potrebe da podmazujete aparat. Pecite dok vafli ne dobiju zlatnu boju i ne postanu hrskavi spolja.

Torta sa groždjem

Torta sa grozdjemPotrebno je:
2 jaja, 80 g voćnog šećera, 2-3 kašike mleka, 120 ml ulja, 60 g brašna, 60 g gustina, 2 kašicice praška za pecivo, 6 listića želatina, 400 g belog groždja
400 g svežeg sira, 300 g lajt jogurta, 5 ml tečnog zasladjivača, aroma limuna, sok od 1 limuna, 200 ml slatke pavlake

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Penasto umutite jaja i voćni šećer pa dodajte mleko i ulje. Na to prosejte brašno, gustin i prašak za pecivo pa sve izmešajte. Testo ulijte u okrugli kalup (ø 26 cm) obložen papirom za pečenje i pecite u rerni 20-25 minuta.
Želatin namočite u dosta vode, da omekša. Groždje operite, bobice raspolovite i izvadite im koštice. Ostavite malo za ukrašavanje. Izmiksajte sir, jogurt, tečni zaslađivač, aromu limuna i sok od limuna, pa na kraju umešajte želatin koji ste iscedili i rastopili na laganoj vatri. Ulupajte šlag od pavlake i dodajte čim krem počne da se želatira.Oko ohladjene podloge stavite obruč za tortu, premažite tankim slojem krema, složite po njoj groždje, premažite ostatkom krema pa je odozgo poravnajte.Tortu držite u frižideru barem 2 sata pre služenja. Skinite obruč i ukrasite ostatkom bobica groždja.

Torta Margareta

torta-margaretaPotrebno je :
9 jaja, 9 kašike šećera, 9 kašike oraha, 3 kašike brašna, pola praška za pecivo,
Krema za roladu:
30 g oraha, 1,5 dl mleka, 200 g šećera, 200 g margarina, 3 banane,
krema za tortu:
5 žumanjaka, 5 kašika oštrog brašna,  2 kašika glatkog brašna, 5 dl mlijeka, 200 g margarina,  200 g sećera u prahu.
Penasto izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte ostale sastojke i na kraju sneg od belanjaka. Ispecite biskvite u namašćenom i papirom za pečenje, obloženom, četvrtastom, kalupu.Vrući biskvit savijte u roladu.

Opširnije: Torta Margareta