Sacher rolat torta

zaher rolatPotrebno je:
4 jajeta, 50 g šećera, 3 kašike brašna, 3 kašike skroba (gustina), 2 kašike kakaa u prahu
Za fil i glazuru
250 g marmelade od kajsija, 100 ml umućenog šlaga, 50 g maslaca, 150 g čokolade za kuvanje, 75 g šećera, 40 g guste pavlake za kuvanje

Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Razbijte jaja tako da odvojite belanca od žumanaca pa belanca umutite sa 25 g šećera. Izmešajte brašno, skrob i kakao, prosejte ih na sneg. Penasto izmiksujte žumanca s ostatkom šećera. Umiksujte 1/3 snega, na to istresite ostatak snega, izmešajte lopaticom ili varjačom (ne mutite mikserom!). Testo razmažite na pleh obložen masnim papirom, pecite oko 10 minuta. Stavite marmeladu na vatru da zavri.

Opširnije: Sacher rolat torta

Torta dunavski talasi

valovi-dunavaPotrebno je:
250 g putera/margarina, 250 g šećera 6 jaja, 350 g brašna, 1 prašak za pecivo, 2 kašike kakao praha, masnoća za podmazivanje pleha
680 g očišćenih višanja ili trešanja (može iz kompota)
Za krem od putera i glazuru:
1/2 L mleka, 1 pakovanje, pudinga od vanile, 100 g šećera, 250 g, putera, strugana korica i sok od limuna, po 200 g mlečne i gorke čokolade, 100 g kokosovog brašna

Priprema:
Penasto umutite masnoću, dodajte šećer i jaja i sve umutite u krem. Izmešajte brašno i prašak za pecivo i dodajte smesi. Masu podelite na dva dela. U jedan deo umešajte kakao. Svetli deo testa izručite u podmazan pleh, izravnjate površinu, a odozgo stavite tamni deo testa, pa ponovo poravnajte.
Ocedite višnje ili trešnje i rasporedite ih ravnomerno po testu. Pecite u predhodno zagrejanoj pećnici na 175°C oko 30 minuta. Ostavite kolač da se ohladi.

Opširnije: Torta dunavski talasi

Čokoladna torta

cokoladna-torta3Potrebno je:
Za ovu tortu treba ispeći četiri kore, a za svaku koru je potrebno: 2 jajeta, 3 kašike šećera, 3 kašike brašna, kašika kakao praha, četvrtina kesice praška za pecivo i kašika otopljenog maslaca. Za beli krem: 200 g bele čokolade, 2 dl slatke pavlake i kašika otopljenog maslaca. Za crni krem: 400 g čokolade za kuvanje, 3 dl slatke pavlake, kašika otopljenog maslaca i 2 kašike kakao praha. Za dekoraciju: 150 g mlevenog keksa i 5 dl slatke pavlake za šlag.

Priprema:
Penasto umutite žumanca sa šećerom, dodajte brašno, maslac, kakao u prahu i prašak za pecivo. U pripremljenu smesu dodajte čvrst sneg od belanaca, snažno promešajte i sve sipajte u podmazan i brašnom posut okrugli pleh. Pecite 15 minuta na 170 stepeni. Postupak ponovite još tri puta da dobijete četiri jednake kore i ostavite da se hlade. Na umerenoj temperaturi zagrejte slatku pavlaku, dodajte komadiće bele čokolade, maslac i mešajte dok ne dobijete homogenu masu. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi 60 minuta, pa prebacite u frižider.

Opširnije: Čokoladna torta

Čokoladna torta na brzaka

chocolate-cakePotrebno je:
Sastojci za koru:
150 gr badema, 15 gr oraha, 4 žumanca, 4 belanaca, 3 kašike šećara u prahu, 50 gr margarina, 200 gr čokolade (otopljene ili narendane)
Za fil:
100gr slatke pavlake, 100gr čokolade

Priprema:
4 žumanaca i šecer umutiti da bude penasto. Dodati margarin, umutiti, a potom u smesu dodati i bademe, orahe i čokoladu. Na kraju polako kašikom umućena belanca dodavati smesi. Rernu zagrejati na 180 C i peći u okruglom kalupu (br. 28 ili 30), prethodno premazanom sa malo margarina i posutom laganim slojem brašna. Koru peći oko 20 minuta.

Meksička čokoladna torta

meksicka-cokoladna-tortaPotrebno je:
Priprema nadeva:
300 g pavlaka za šlag, 2 kašike tekućeg meda, 250 g tamne čokolade
Za testo:
150 g pšeničnog brašna, 20 g kakao praha, 1 kašika praška za pecivo, na vrh noža mlevenog cimeta, na vrh noža mlevenih klinčića, 65 g smedjeg šećera, 1 vanilin šećer, 1 prstohvat soli100 g mekanog maslaca ili margarina.

Priprema:
U loncu uz stalno miješanje zakuhajte vrhnje i med. Skinite lonac s vatre. Čokoladu razlomite na male komade i miješajući rastopite u vrhnju. Čokoladni šlag stavite na hladno. Za tijesto pomiješajte brašno s kakaom, praškom za pecivo, cimetom i klinčićima i prosijte u posudu. Dodajte ostale sastojke i dobro izradite mikserom s metlicama na najvećoj brzini. Tijesto kratko izmijesite na malo pobrašnjenoj radnoj ploči. Izvaljajte otprilike dvije trećine tijesta na dnu kalupa za torte (Ø 26 cm, namašten) i više puta ubodite vilicom. Postavite obruč kalupa za torte oko tijesta.

Opširnije: Meksička čokoladna torta