Minjon torta2

minjon-torta2Potrebno je:
2 margarina (500 gr), 650 g šećera u prahu, 15  jaja, 700 g čokolade za kuvanje, 9 kašika brašna,  700 g šlaga, 1 l mleka.

Priprema:
Umutiti 2 margarina sa 650 g šećera u prahu. Odvojiti belanca od žumanaca i posebno ih umutiti. U umućeni margarin i šećer u prahu dodati umućena žumanca, rastopljenu čokoladu i umućena belanca. Sve to umutiti mikserom i od dobijene smese odvojiti u posebnu posudu 39 kašika, a ostatak ostaviti za fil. Zatim u odvojenu smesu dodati 9 kašika brašna. U pleh obložen aluminijumskom folijom staviti 13 kašika smese u koju smo dodali brašno i peći koru na 200 stepeni 10 do15 minuta. Postupak ponoviti još 2 puta tako da dobijemo 3 kore. Umutiti 700 g šlaga sa 1 litar mleka. Kore filovati tako što na prvu koru namažemo fil, a preko fila šlag, zatim staviti drugu koru pa fil, šlag i na kraju staviti treću koru. Celu tortu ukrasiti preostalim šlagom.

Čokoladna torta sa jagodama

čokoladna torta sa jagodamaPotrebno je:
6 jaja, 180 g šećera, 3 kesice vanilin šećera, 80 g brašna, 40 g kakaoa, 60 g gustina, 400 g jagoda, 500 ml slatke pavlake, 3 kesice učvršćivača za šlag, 500 g čokolade za kuvanje

Priprema:
Zagrejati rernu na 175 stepeni. Razdvojiti žumanca od belanaca. Belanca umutiti uz dodatak 90 g šećera. Žumanca umutiti sa preostalim šećerom i 1 kesicom vanilin šećera. Žumancima dodati sneg od belanaca, brašno, kakao i gustin, pa sve izmešati kašikom (ne mutiti kako masa ne bi splasla!).Sipati testo u okvir za kolač e (ø 26 cm) obložen peki papirom. Peći 30–35 minuta. Izvaditi pečeni biskvit iz okvira kad se prohladi i ostaviti ga na rešetki za kolače da se hladi najmanje 2 sata.Oprati jagode i sačuvati nekoliko za ukrašavanje. Ostatak iseckati. Umutiti pavlaku sa učvršćivačem za šlag i preostalim vanilin šećerom.Čokoladu grubo izlomiti i istopiti na pari.Preseći biskvit popreko na tri kore. Donju koru premazati sa malo čokolade i namazati polovinu krema. Poređati pola količine iseckanih jagoda i poklopiti srednjom korom. Ponoviti postupak i poklopiti trećom korom. Premazati preostalom čokoladom i ukrasiti jagodama. Staviti tortu u frižider na 2 sata pre služenja.

Nugat čokoladna torta sa voćem i rumom

ludlab-tortaPotrebno je:
30 g iseckanih lešnika, 40 g gorke čokolade, 4 jajeta, 120 g šećera, 100 g brašna, kašičica praška za pecivo, 500 g višanja u rumu (iz tegle), 200 g gorke čokolade, 250 g nugata, 5 listova želatina, 3 jajeta, 2 kašike ruma, 500 g slatke pavlake, 150 g džema od šljiva

Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalup za torte sa prstenom obložite papirom za pečenje. Lešnike propržite u tiganju bez ulja. Velikim nožem isecite čokoladu. Jaja i šećer mutite deset minuta dok masa ne postane penasta. Lešnik, brašno, prašak za pecivo i komade čokolade umešajte u masu. Testo sipajte u kalup i pecite 25–30 minuta. Testo ohladite i presecite na pola. Ocedite voće, sačuvajte tečnost. Iseckajte čokoladu i nugat i rastopite na pari. Rastopite u hladnoj vodi želatin.

Opširnije: Nugat čokoladna torta sa voćem i rumom

Balerina torta

Balerina tortaPotrebno je:
za koru: 8 jaja, 8 kašika šećera, 3 kašike kakaa, 5 kašika oštrog brašna
za fil: 300 g mlevenog keksa, 300 ml mleka, 250 g maslaca, 250 g prah šećera, 150 g proprženih mlevenih lešnika, 2 kesice vanilin šećera
za glazuru: 250 ml slatke pavlake, 300 g čokolade

Priprema:
U šam od belanaca i šećera dodajte žumanca i lagano umešajte prosejano brašno i kakao. Masu ispecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok se biskvit ne odvoji od stranice kalupa. Ohladite i isecite na tri dela. Za fil penasto umutite maslac sa šećerom u prahu i dodajte mleveni keks preliven mlakim mlekom u kome ste razmutili vanilin šećer. U masu dodajte propečene mlevene lešnike i nafilujte kore. Ostavite tortu u frižideru da se fil stegne, a naknadno prelijte glazurom koju ste napravili od čokolade rastopljene u slatkoj pavlaci.

Čokoladna mascarpone torta

čokoladna-mascarpone-tortaPotrebno je:
Mleveni keks 200g, margarina ili maslaca 150g, čokokade 350 g, šećera 3 kašike, ruma 2 kašike, 7 kašika pečeni pa samleveni lešnik
mascarpone sira 500g, eurokrema ili drugog krema 400g, slatke pavlake 450 ml, krem fiks 1 kesica, želatina u prahu 1 kesica
šećera u prahu 5 kašika, kakao praha 5 kašika meda.

Priprema:
Kora: Sjediniti mleveni keks, otopljenu čokoladu ( može obična čokolada za kuvanje ),otopljeni margarin, šećer, rum, i na kraju lešnike. Zamesiti, pa staviti u kalup i poravnati,da bude jednako, najbolje rukom nakvašenom vodom. Staviti u frizider da se hladi.
Krema: Umutiti mascarpone pa dodati eurokrem. Natopiti želatin sa 4-5 kasika slatke pavlake, ostaviti da nabubri par minuta, pa ga rastopiti u mikrotalasnoj na nekoliko sekundi. Dodati u kremu, dobro izmiksati. Mutiti pavlaku 2-3 minute,dodati krem fix, šećer u prahu i kakao.

Opširnije: Čokoladna mascarpone torta