Greta Garbo torta

greta-garbo-tortaPotrebno je:
za kore: 12 jaja, 12 kašika mlevenih lešnika, 12 kašika šećera, 4,5 kašike brašna
za fil: 12 žumanaca, 12 kašika šećera, 8 kašika brašna, 250 ml mleka, 100 g čokolade + 100 g za glazuru, 100 g eurokrema, 250 g margarina

Priprema:
Kore: U odgovarajućoj posudi neprekidno mutiti 4 belanceta postepeno dodajući 4 kašike šećera.Potom u šam umešati 4 kašike mlevenih lešnika i 1,5 kašiku brašna.
Sve lepo sjediniti, pa smesu uliti u pleh obložen pe-kpapi-rom i peći u zagrejanoj rerni na 200 °Coko 15 minuta.Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Fil: Penasto umutiti žumanca sa šećerom. Brašno razmutiti sa mlekom, dodati u umućena žumanca, pa skuvati na pari neprekidno mešajući žicom.

Opširnije: Greta Garbo torta

Čokoladne orasnice

Kao u najboljim poslastičarnicama
cokoladne-orasnicePotrebno je:
za 12 parčadi: 175 g čokolade za kuvanje, 125 g margarina, 225 g šećera, kesica vanil-šećera, 2 jajeta, 125 g brašna, 150 g mlevenih oraha, 100 g eurokrema, 6 oraha

Priprema:
Čokoladu za kuvanje grubo izlomite, pa je istopite na pari zajedno sa margarinom. Smesu ostavite da se ohladi.U čokoladnu smesu zatim dodajte šećer, vanil-šećer i jaja, pa je mešajte dok se šećer sasvim ne rastopi. Potom dodajte i brašno i mlevene orahe.Zagrejte remu na 220 stepeni C. Testo sipajte u tepsiju četvrtastog oblika koju ste prethodno premazali uljem. Koru pecite oko 40 min.Dok je kora još uvek vruća, izvadite je iz tepsije pa je isecite na komade. Svako parče premažite kašičicom eurokrema, a zatim utisnite i polovine jezgra oraha.

Torta 1001 noć

torta-1001-nocPotrebno je:
2 pakovanja smrznutog lisnatog testa,
za nadev: 0,5 I poslastičarskog krema 2,5 dl umućene slatke pavlake,
za glazuru: 100 g čokolade za kuvanje,
za dekoraciju: 100 g čokolade, 250 g žele bombona.

Priprema:
Testo ostavite da se odmrzne na sobnoj temperaturi.Pripremite poslastičarsku kremu (količinu sastojaka smanjite za pola).
Lisnato testo položite na radnu površinu posutu brašnom. Razvijte ga oklagijom na debljinu od nekoliko milimetara. Potrebna su vam tri okrugla lista prečnika 24 cm. Testo probodite viljuškom na nekoliko mesta da se u toku pečenja ne stvore neravnine. Testo ostavite da miruje. Zatim listove pecite deset minuta na 190° C, u prethodno zagrejanoj pećnici.Ostavite ih da se ohlade. Oštrim nožem izravnajte rubove da dobijete pravilan okrugao oblik. Ostatke testa izmrvite i ostavite nastranu.Prvi list stavite na okrugao tanjir.

Opširnije: Torta 1001 noć

Torta sa sirom i čokoladom

Torta sa sirom i cokoladomPotrebno je:
za koru: 3 jaja, 150 g čokolade, 60 g maslaca, 4 kašike šećera, 1 kašika brašna.
za filove: 500 g maskarpone sira, 2 kašike šećera, 5 dl slatke pavlake, 100 g tamne čokolade, 100 g mlečne čokolade, 100 g bele čokolade, 1/2 kesice vanilin šećera.

Priprema:
Čokoladu i maslac rastopite na pari. Izmiksajte žumanca i šećer, pa u to umešajte rastopljenu čokoladu i brašno. Na kraju lagano dodajte sneg od belanaca. Pecite na 160 stepeni oko 40 minuta u kalupu prečnika 24 cm. Svaku čokoladu posebno rastopite na pari, a sa belom kada se rastopi dodajte i vanilin šećer i mešajte neko vreme. Umutite maskarpone i šećer, pa u to umešajte i umućenu slatku pavlaku. Podelite smesu na tri dela, pa u jedan dodajte rastopljenu tamnu, u drugi rastopljenu mlečnu, a u treći rastopljenu belu čokoladu. Premažite preko kore prvo tamni, pa mlečni i na kraju beli fil.

Minjon torta2

minjon-torta2Potrebno je:
2 margarina (500 gr), 650 g šećera u prahu, 15  jaja, 700 g čokolade za kuvanje, 9 kašika brašna,  700 g šlaga, 1 l mleka.

Priprema:
Umutiti 2 margarina sa 650 g šećera u prahu. Odvojiti belanca od žumanaca i posebno ih umutiti. U umućeni margarin i šećer u prahu dodati umućena žumanca, rastopljenu čokoladu i umućena belanca. Sve to umutiti mikserom i od dobijene smese odvojiti u posebnu posudu 39 kašika, a ostatak ostaviti za fil. Zatim u odvojenu smesu dodati 9 kašika brašna. U pleh obložen aluminijumskom folijom staviti 13 kašika smese u koju smo dodali brašno i peći koru na 200 stepeni 10 do15 minuta. Postupak ponoviti još 2 puta tako da dobijemo 3 kore. Umutiti 700 g šlaga sa 1 litar mleka. Kore filovati tako što na prvu koru namažemo fil, a preko fila šlag, zatim staviti drugu koru pa fil, šlag i na kraju staviti treću koru. Celu tortu ukrasiti preostalim šlagom.