Torta 1001 noć

torta-1001-nocPotrebno je:
2 pakovanja smrznutog lisnatog testa,
za nadev: 0,5 I poslastičarskog krema 2,5 dl umućene slatke pavlake,
za glazuru: 100 g čokolade za kuvanje,
za dekoraciju: 100 g čokolade, 250 g žele bombona.

Priprema:
Testo ostavite da se odmrzne na sobnoj temperaturi.Pripremite poslastičarsku kremu (količinu sastojaka smanjite za pola).
Lisnato testo položite na radnu površinu posutu brašnom. Razvijte ga oklagijom na debljinu od nekoliko milimetara. Potrebna su vam tri okrugla lista prečnika 24 cm. Testo probodite viljuškom na nekoliko mesta da se u toku pečenja ne stvore neravnine. Testo ostavite da miruje. Zatim listove pecite deset minuta na 190° C, u prethodno zagrejanoj pećnici.Ostavite ih da se ohlade. Oštrim nožem izravnajte rubove da dobijete pravilan okrugao oblik. Ostatke testa izmrvite i ostavite nastranu.Prvi list stavite na okrugao tanjir.

Opširnije: Torta 1001 noć

Minjon torta2

minjon-torta2Potrebno je:
2 margarina (500 gr), 650 g šećera u prahu, 15  jaja, 700 g čokolade za kuvanje, 9 kašika brašna,  700 g šlaga, 1 l mleka.

Priprema:
Umutiti 2 margarina sa 650 g šećera u prahu. Odvojiti belanca od žumanaca i posebno ih umutiti. U umućeni margarin i šećer u prahu dodati umućena žumanca, rastopljenu čokoladu i umućena belanca. Sve to umutiti mikserom i od dobijene smese odvojiti u posebnu posudu 39 kašika, a ostatak ostaviti za fil. Zatim u odvojenu smesu dodati 9 kašika brašna. U pleh obložen aluminijumskom folijom staviti 13 kašika smese u koju smo dodali brašno i peći koru na 200 stepeni 10 do15 minuta. Postupak ponoviti još 2 puta tako da dobijemo 3 kore. Umutiti 700 g šlaga sa 1 litar mleka. Kore filovati tako što na prvu koru namažemo fil, a preko fila šlag, zatim staviti drugu koru pa fil, šlag i na kraju staviti treću koru. Celu tortu ukrasiti preostalim šlagom.

Balerina torta

Balerina tortaPotrebno je:
za koru: 8 jaja, 8 kašika šećera, 3 kašike kakaa, 5 kašika oštrog brašna
za fil: 300 g mlevenog keksa, 300 ml mleka, 250 g maslaca, 250 g prah šećera, 150 g proprženih mlevenih lešnika, 2 kesice vanilin šećera
za glazuru: 250 ml slatke pavlake, 300 g čokolade

Priprema:
U šam od belanaca i šećera dodajte žumanca i lagano umešajte prosejano brašno i kakao. Masu ispecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok se biskvit ne odvoji od stranice kalupa. Ohladite i isecite na tri dela. Za fil penasto umutite maslac sa šećerom u prahu i dodajte mleveni keks preliven mlakim mlekom u kome ste razmutili vanilin šećer. U masu dodajte propečene mlevene lešnike i nafilujte kore. Ostavite tortu u frižideru da se fil stegne, a naknadno prelijte glazurom koju ste napravili od čokolade rastopljene u slatkoj pavlaci.

Čokoladna torta sa jagodama

čokoladna torta sa jagodamaPotrebno je:
6 jaja, 180 g šećera, 3 kesice vanilin šećera, 80 g brašna, 40 g kakaoa, 60 g gustina, 400 g jagoda, 500 ml slatke pavlake, 3 kesice učvršćivača za šlag, 500 g čokolade za kuvanje

Priprema:
Zagrejati rernu na 175 stepeni. Razdvojiti žumanca od belanaca. Belanca umutiti uz dodatak 90 g šećera. Žumanca umutiti sa preostalim šećerom i 1 kesicom vanilin šećera. Žumancima dodati sneg od belanaca, brašno, kakao i gustin, pa sve izmešati kašikom (ne mutiti kako masa ne bi splasla!).Sipati testo u okvir za kolač e (ø 26 cm) obložen peki papirom. Peći 30–35 minuta. Izvaditi pečeni biskvit iz okvira kad se prohladi i ostaviti ga na rešetki za kolače da se hladi najmanje 2 sata.Oprati jagode i sačuvati nekoliko za ukrašavanje. Ostatak iseckati. Umutiti pavlaku sa učvršćivačem za šlag i preostalim vanilin šećerom.Čokoladu grubo izlomiti i istopiti na pari.Preseći biskvit popreko na tri kore. Donju koru premazati sa malo čokolade i namazati polovinu krema. Poređati pola količine iseckanih jagoda i poklopiti srednjom korom. Ponoviti postupak i poklopiti trećom korom. Premazati preostalom čokoladom i ukrasiti jagodama. Staviti tortu u frižider na 2 sata pre služenja.

Nugat čokoladna torta sa voćem i rumom

ludlab-tortaPotrebno je:
30 g iseckanih lešnika, 40 g gorke čokolade, 4 jajeta, 120 g šećera, 100 g brašna, kašičica praška za pecivo, 500 g višanja u rumu (iz tegle), 200 g gorke čokolade, 250 g nugata, 5 listova želatina, 3 jajeta, 2 kašike ruma, 500 g slatke pavlake, 150 g džema od šljiva

Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalup za torte sa prstenom obložite papirom za pečenje. Lešnike propržite u tiganju bez ulja. Velikim nožem isecite čokoladu. Jaja i šećer mutite deset minuta dok masa ne postane penasta. Lešnik, brašno, prašak za pecivo i komade čokolade umešajte u masu. Testo sipajte u kalup i pecite 25–30 minuta. Testo ohladite i presecite na pola. Ocedite voće, sačuvajte tečnost. Iseckajte čokoladu i nugat i rastopite na pari. Rastopite u hladnoj vodi želatin.

Opširnije: Nugat čokoladna torta sa voćem i rumom