Jadrankina torta

Jadrankina-tortaPotrebno je:
za biskvitnu koru: 100 g maslaca, 100 gšećera, 8 jaja, 80 g brašna, 1 kesica praška za pecivo, 100 g čokolade za kuvanje, 100 g mlevenog lešnika,
za fil: 8 dl slatke pavlake, 200 g bele čokolade, 200 g iseckanih suvih kajsija,
za natapanje biskvitne kore: 1,5 dl ruma,
za premazivanje: 6 kašika džema (po izboru),
za dekoraciju: 50 g suvih kajsija, 1 kesica šlaga, 200 g malih čokoladnih bombona, 100 g rendane bele čokolade.

Priprema:
Umutite maslac i šećer. Neprestano muteći, dodajte jedno po jedno žumance i brašno pomešano sa praškom za pecivo. U smesu dodajte omekšalu čokoladu i lešnike pa sastojke izmešajte. Posebno umutite belanca u čvrst šne pa ih sjedinite sa prethodno pripremljenom smesom.Pripremite okrugao kalup prečnika  26 cm. Namažite ga margarinom i pospite brašnom. U njega sipajte biskvitno testo.Pecite ga četrdeset minuta na 180° C, prethodno zagrejanoj pećnici.

Opširnije: Jadrankina torta

Munchmallow torta

munchmallow-torta1Potrebno je:
Kora: 10 bkelanaca 20 kašika šećera 1 kašika šećera
Fil: 10 žumanca 3 pudinga od vanile 1 kašika brašna 700 ml mlijeka 200 g šećera U zavisnosti od veličine pleha potrebne su 4-5 kutija munchmallowa

Priprema:  
Kora: Umutiti 10 belanaca, 20 kašika šećera i dodati jednu kašiku sirćeta na kraju. Peći na jakoj temperaturi oko 10 tak minuta, pa sušiti još oko pola sata.
Fil: Umutiti 10 žumanaca, 3 pudinga od vanile, kašiku brašna i sve to skuvati u 700 ml mleka i 200 g šećera. Kad se fil ohladi dodati jedan umućen margarin, pa podeliti fil na dva dela. U jedan deo dodati izdrobljeni čokoladni deo munchmallowa, a drugi ostaviti žut. Staviti koru pa braon fil zatim red belog preostalog munchmallowa pa žuti fil. Ukrasiti tortu sa dva šlaga.

Torta od vanile

torta od vanilePotrebno je:
6dl mleka, 2 pudinga od vanile, 8 kašika šećera, 3 pakovanja piškota, 1 kesica šlaga, 1 vanilin šećer

Priprema:
Oduzeti 2dl mleka pa razmutiti puding, vanilin šećer i šećer u mleku, ostatak mleka staviti da provri i zakuvati uz mešanje.
Kad se zgusne skloniti sa vatre pa ostaviti da se hladi. 2-3 puta dok se hladi promešati. Umutiti šlag.
Ohladjen puding razbiti mikserom pa dodati šlag i sve izmiksirati.
U posudu staviti kesu ili foliju pa poslagati 1,5 paket piškota natopljenih u mleko. Na piškote istresti krem i preko njega poredjati preostale piškote natopljene mlekom.

Opširnije: Torta od vanile

Bingo torta

BINGO TORTAPotrebno je:
za koru: 5 jaja, 5 kašika brašna, 5 kašika šećera, pola praška za pecivo
za fil: 1 margarin, 250 g šećera u prahu, 300 g mlevenog plazma keksa, 4 dl gaziranog soka, kutija „jafa keksa“, 4 pudinga od vanile, 1 l mleka, 15 kašika šećera, kutija piškota, 200 g čokolade za kuvanje

Priprema:
Umutite jaja, šećer i brašno, u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo. Koru ispecite u podmazanom i brašnom posutom kalupu. Pečenu koru izvadite i ostavite da se ohladi.
Za fil margarin umutite penasto sa šećerom u prahu. U mleveni keks dodajte tri decilitra soka i trećinu umućenog margarina, pa premažite koru. Odozgo poređajte „jafa keks“ koji ste pre toga potopili u sok. U litar mleka, sa deset kašika šećera, skuvajte četiri pudinga od vanile.

Opširnije: Bingo torta

Šarena torta2

Potrebno je:

6 kom jaja, 6 kašika šećera, 6 kašika brašna, 3 kašike ulja, jestive boje, 1 l mleka, 250 gr šećera, 6-7 kašika brašna, margarin, šlag

Priprema:
Umutiti 2 jajeta sa 2 kašike šećera, 1 kašikom ulja i nekoliko kapi jestive boje za kolače, na kraju dodati i dve kašike brašna, pažljivo promešati i sipati u okrugli pleh. Na isti način napraviti i ostala dva patišpanja, samo različite boje. Kad su ispečeni i prohlađeni, svaki patišpanj iseći na tri prstena, najveći, srednji i najmanji (koji je praktično mali krug) vodeći računa da kod sva tri patišpanja prstenovi budu jednake veličine. Staviti mleo da se kuva sa šećerom, u drugoj posudi razmutiti brašno sa malo mleka i dodati u provrelo mleko, mešati dok se ne zgusne.Na kraju dodati umućen margarin.Na tacnu za serviranje torte ređati naizmenično prstenove različite boje, između svakog namazati po tanak sloj fila od mleka, prvi red prstenova premazati takođe filom, potom ređati drugi red prstenova, premazati filom, na kraju i treći, tortu ukrasiti umućenim šlagom.