Bela torta2

bela-torta1Potrebno je:
1 pakovanje gotovih kora za rozen tortu, 4 pudinga sa ukusom slatke pavlake ili vanile, 1,5 lit.mleka, 4 kašike gustina, 19 kašika šećera, 200 g bele mlečne čokolade, 250 g margarina, 5 dl slatke pavlake.

Priprema:
U malo mleka razmutiti puding sa gustinom, a preostalo mleko ostaviti da provri sa šećerom.Zatim u ključalo mleko ukuvati razmućen puding i mešati dok se ne zgusne.Pred kraj kuvanja umešati izlomijenu belu mlečnu čokoladu, pa kada se otopi, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.Za to vreme umutiti margarin pa ga sastaviti sa ohladjenim kremom.Slatku pavlaku penasto ulupati, a potom polovinu umešati u fil.Korice filovati na uobičajen način: kora, fil, kora, fil... Odgore celu tortu premazati preostalom slatkom pavlakom.

Kidy torta

kidy-tortaPotrebno je:
7 jaja, 500g šećera, prašak za pecivo, 200g čokolade, 2 margarina, 300g mlevene plazme, 10 Kidy čokoladica od jagode, 250gr slatke pavlake, 200g šlaga, 500g svežih jagoda

Priprema:
Kora: Umutiti sedam belanaca sa deset kašika šećera, pola praška za pecivo, jednim žumancetom, 100g rendane čokolade i 2 kašike brašna. Izliti u pleh i peći 13 minuta na 200 ºC u prethodno zagrejanoj rerni. Proveriti da li je kora pečena zabadanjem viljuške u koru dok je još u rerni. Ako na viljušci ne ostaje ništa, kora je pečena, ako ostaje, kora nije pečena, treba je dopeći. Tako ispeći dve kore.
Prvi fil: 14 žumanaca ulupati na pari sa 400g šećera. Kada se fil ohladi dodati 2 margarina, 300g mlevene plazme i deset Kidy čokoladica koje su prethodno sitno iseckane.
Drugi fil: 250g slatke pavlake umutiti sa malo šećera. Posebno ulupati 200g šlaga sa 100ml kisele vode i spojiti sa predhodno umućenom pavlakom. Zatim u to sve dodati pola kilograma iseckanih svežih jagoda.
Redja se: Kora, fil od plazme, fil od jagoda, kora, fil od plazme, fil od jagoda, odgore šlag (ukrasiti tortu po želji).

Laka kokos torta

laka-kokos-tortaPotrebno je:
za koru: 6 jaja, 6 kašlka vode, 180 g šećera e 6 kašika brašna, prašak za pecivo
za fil: 1 lit.mleka, 3 pudinga od vanile, 250 g šećera, 250 g margarina, 100 g kokosa

Priprema:
Kora:
Ulupati 6 belanca i malo soli u čvrst šam.Posebno ulupati žumanca sa šećerom, sipati vode i mutiti još malo, pa dodati brašno pome-šano sa praškom za pecivo. Na kraju polako umešati sneg od belanaca.Smesu uliti u pleh obložen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.Ohladjenu kori preseći napola.
Fil: U malo mleka razmutiti puding, a preostalo mleko ostaviti da provri sa šećerom i ukuvati razmućen puding.Mešati dok se ne zgusne te ostaviti da se ohladi, a zatim ohladjeno sastaviti sa umućenim margarinom.Na kraju u krem dodati kokos i nafilovati kore. Odgore tortu posuti kokosom.

Tigar torta

tigar-tortaPotrebno je:
za koru: 5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika brašna, 1 prašak za pecivo
za fil: 250 g margarina, 250 g mlevenih oraha, 100 g čokolade, 1 jaje, 5 dl mleka, 10 kašika šećera, 2 kesice šlaga, 2 dl mleka za mućenje šlaga

Priprema:
kora: Odvojiti belanca od žuma-naca, pa prvo penasto umutiti žumanca sa šećerom.Umutiti sneg od belanaca i umešati u smesu od žumanaca.Zatim dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i sve lepo sjediniti.Smesu uliti u pleh obložen pek-papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. 5. Koru ostaviti da se ohladi na papiru.
Fil: Mleko ostaviti da provri.Posebno umutiti jaje sa 7 kašika šećera, pa ukuvati u ključalo mleko. Mešati dok se ne zgusne, pa skloniti sa vatre.U vreli krem dodati izlomljenu čokoladu i mlevene orahe, te sve lepo sjedinti. Ostaviti da se ohladi.Nakon toga margarin umutiti sa ohladjenim filom.
Finalni postupak: Sa ohladjene kore skinuti pekpapir, a potom rukama iscepkati i dodati u fil.Sve lepo sjediniti, od smese formirati tortu željene veličine i oblika.Umutiti šlag sa mlekom i premazati preko torte. Ukrasiti po želji.Ova torta nije skupa, veoma je izdašna i, što je najvažnije, ukusna je! Probajte i uverite se sami!

Čokoladna torta bez brašna

cokoladna torta bez brasnaPotrebno je:
Za tortu: 350 gr čokolade za kuvanje, iseckane, 170 gr putera, 5 jaja, 1 šolja kristal šećera, 1,5 kašičica ekstrakta vanile, ¼ kašičice kuhinjske soli, ¼ šolje nezasladjenog kakaoa u prahu
Za preliv: 120 gr čokolade za kuvanje, grubo iseckane, 40 gr putera


Priprema:
Zagrejati rernu na 150 C, a tepsiju u kojoj ćete peći premažite lagano puterom, a sa strane pospite kakao prahom.Istopite čokoladu i maslac u mikrotalasnoj rerni, ili na pari dok ne postane glatka. U drugoj posudi mutiti jaja, šećer, vanilu, so i 2 kašike vode. Mutiti mikserom dok smesa ne postane penasta. Zatim smanjite brzinu miksera, i postepeno sipajte prethodno rastopljenu čokoladu. Povećajte brzinu i nastavite s mućenjem još oko 30 sekundi, a zatim dodajte kakao prah i mutiti dok se sve ne sjedini.Sipajte testo u već pripremljenu posudu i pecite 40 – 45 minuta, a zatim ostavite da se ohladi i prebacite kolač na tacnu. Pokrijte i držite u frižideru najmanje 6 sati pre služenja ili preko noći.Istopite čokoladu i maslac, uz mešanje dok ne postane skroz glatko. Toplu glazuru sipajte preko ohlađenog kolača, a nožem izravnajte ivice. Nakon toga, stavite kolač u frižider 20 – 40 minuta, dok se ohladi. Pre služenja ostaviti kolač oko 30 minuta na sobnoj temperature da se prohladi.