Rabin torta

rabin-torta1

Potrebno je:
12 jaja, 400 g crne čokolade, 250 g šećera, 250 g mlevenog keksa, 350 g margarina, 300 g šlaga

Priprema:
Penasto ulupati margarin sa žumancima, a potom dodati otopljenu čokoladu i sve lepo sjediniti.Posebno ulupati belanca sa šećerom u čvrst šam, sipati mleveni keks, te sastaviti sa pripremljenom smesom od margarina i žumanaca.Smesu podeliti na 2 dela, pa jedan odložiti u frižider.Drugu polovinu podeliti na 2 dela i ispeći 2 kore na 200°C (peći 30 minuta).
Tortu filovati na sledeći način: kora, fil, kora.Umutiti krem šlag prema uputstvu sa kesice, pa premazati tortu.

Torta od sira

torta-od-siraPotrebno je:
Testo: 20 dkg glatkog brašna, 10 dkg maslaca, 2 velika kašika kisele pavlake, 7 dkg šećera, 1 žumanjce, malo soli, naribana korica od 1/2 limuna
Krema: 8 listova belog želatina, 1/4 l mleka, 20 dkg šećera, 4 žumanjca, 1/2 l slatke pavlake, 50 dkg svežeg sira, naribana korica od jednog limuna, malo šećera u prahu za posipanje torte.

Priprema:
Od navedenih sastojaka umesiti glatko testo i staviti ga na 1/2 sata u hladnjak zamotanog u prozirnu foliju.Ohladjeno testo podeliti na dva dela i razvaljati u dva kruga promera 26 cm.
Staviti ih na lim i peći oko 8-10 minuta u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni.Jedan, još vruć krug razrezati na 12 jednakih komada – ne čekati sa rezanjem da se testo ohladi jer će tada pucati.Neka se sve na rešetki ohladi.Za kremu navlažiti želatinu sa malo hladne vode.Mleko pomešati sa šećerom, limunovom koricom i žumanjcima pa kuvati neprekidno mešajući.U početku će smesa delovati bez veze ali uskoro će se pojaviti fina kremica.

Opširnije: Torta od sira

Monte torta2

Monte tortaPotrebno je:
150g lešnika, 6 belanaca, 6 kašika šećera, 6 kašika brašna, 6 žumanaca, šećer 100g, 2 pudinga od vanile, 2 kašike brašna, 1l mleka, 1 vanilin šećer, margarin 250 gr, šećer u prahu 100 gr.
još: nutela ili eurokrem 200 g, petit beure 150 g, čokolada za kuvanje 100 g.

Priprema:
Lešnike prepeći u rerni, dok ne potamne, pa ih trljati da im otpadne korica.Staviti lešnike i krpu i tući ih batom za meso, ali tako da ostanu i malo veći komadići.Za koru belanca umutiti u čvrst sneg, dodati šećer i na kraju lagano umutite brašno na najmanjoj brzini miksera.Pleh za tortu obložite pek papirom.Na papir rasporediti lešnike i na njih testo za koru.Peći u rerni na 180 stepeni, pa koru ohladiti.Ohladjenu koru prevrnuti na podlogu tako da kora bude dole a lešnici gore.Skloniti pek papir.Krem pripremiti tako što prokuvate 8 dl mleka sa vanilin šećerom. Umutiti žumanca sa šećerom,dodati 2 pudinga od vanile,2 kašike brašna i 2 dl mleka. Sve to ukuvajte u vrelo mleko kao puding.Ohladiti uz povremeno mešanje da se ne stvori kožica.Margarin dobro umutiti sa šećerom u prahu pa dodati mu hladnu kremu.Čokoladu otopti na pari,malo prohladiti,pa dodati polovinu krema. Nutelu takodje zagrejati pa je namažite na lešnike. Keks izlomiti na nepravilne komadiće i poredjati po nuteli.Na keks stviti ostatak krema ( koji nije pomešan sa čokoladom ),pa krem pomešan sa čokoladom i ostaviti tortu u frižideru da se prohladi preko noći.

Munchmallow torta2

stefanija torta2Potrebno je:
za koru: 10 belanaca, 10 kašika šećera, 5 kašika brašna, 50 g. mlevenih oraha, 1/2 praška za pecivo, malo ribane korice limuna
Fil: 10 žumanaca, 3 pudinga vanilija, 1 kašika brašna, 700 ml. mleka, 200 g. šećera, 250 g. margarina, 3-4 kutije munchmallowa (zavisno od pleha)
I još: šlag

Priprema:
Kora: Belanjaka umutiti sa šećerom,a zatim dodati ostale sastojke. Dobivenu smesu podeliti na dva dela i peći dve kore na 10-15 minuta na 180-200 C.
Fil: žumanca izmešati sa šećerom. Odvojiti jedan deo mleka (oko 100 ml.) izmešati sa pudingom pa to dodati u žumanca kao i kašiku brašna. Sve dobro izmešati da ne bude grudvica. Ostatak mleka staviti da prokuva pa prethodno pripremljenu smesu dodavati u mleko polagano (kao da kuhamo puding) i brzo mešati da ne zagori. Fil ohladiti pa dodati margarin. Fil podijeliti na dva dela. U jedan deo dodati keksice koje odvajamo od penastog dela minchmallowa,izdrobiti ih rukama i promešati, a drugi deo fila ostaje žut.
Redjati na sledeci nacin: kora, tamni deo fila, penaste kapice od munchmallowa, žuti fil, kora. Tortu ukrasiti šlagom.

Čoko plazma torta

coko plazma tortaPotrebno je:
za kore: 10 jaja, 10 kašika šećera, 8 kašika oraha, 4 kašike brašna, 1 prašak za pecivo
za prelivanje kora: 500 ml čokoladnog mleka
fil: 500 gr šlaga u prahu, 6 dcl kisele vode, 700 gr kisele pavlake, 250 gr šećera u prahu, 300 gr mlevene plazme

Priprema:
Ulupati 5 belanaca u čvrst sneg i postepeno dodavati 5 kašika šećera i mutiti da se šećer otopi.Dodati 5 žumanaca jedno po jedno neprekidno muteći mikserom.
Nakon toga umešati 4 kašike mlevenih oraha, 2 kašike brašna pomešanog sa pola praška peciva. Sve to lagano promešati varjačom.Smesu uliti u pleh obložen papirom za pečenje, i peći na 200 stepeni da porumeni.Od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
fil: Umutiti šlag sa 6 dcl kisele vode. Kiselu pavlaku, plazmu i šećer u prahu izmešati, i u to dodati 6 kašika ulupanog šlaga. Sve dobro sjediniti.
finalni postupak: Koru staviti na tacnu i preliti sa 250 ml čokoladnog mleka, premazati polovinom fila, i na fil polovinu šlaga. Preklopiti drugom korom i nju preliti sa 250 ml čokoladnog mleka, drugom polovinom fila, i drugom polovinom šlaga.
Izvor: domacica.net