Brza i neodoljiva poslastica: nes kafe kolač

2015-01-brza i neodoljiva poslastica nes kafe kolac 633492773Potrebno je:
4 jajeta, 7 kašika šećera, 4 kašike džema po izboru, 1/2 pavlake, 4 kašike ulja, 3 kesice nescafe, 7 kašika brašna
1/2 kesice praška za pecivo, 2 dl mleka
dekoracija: 2 kesice šlaga, kesica nes kafe.

Priprema:
Umutite posebno belanca i žumanca. U žumanca dodajte šećer i nastavite s mućenjem. Postepeno dodajte džem, pavlaku, ulje i nes kafu. Na kraju dodajte brašno i umućena belanca. Pecite na 220 stepeni oko 20 minuta. Za to vreme stavite mleko da se ugreje do ključanja, pa u njemu razmutite nes kafu. Vruć, ispečen patišpanj zalijte nes kafom. Kad se dobro ohladi, premažite umućenim šlagom u koji ste dpdali nes kafu.

Lava kolač od meda

Lava kolac od medaPotrebno je:
3 velika žumanceta, 2 velika jaja, 16  g šećera u prahu (po želji, ne zaboravite da ide dosta meda pa ako ne volite slatke kolače-izostavite), 87 gr domaćeg meda, 35 g brašna

Priprema:
Zagrejte rernu na 180°. Dobro umitite žumance, dva jaja i šećer dok se ne sjedine.Na srednje jakoj vatri zagrejte med i ostavite da se krčka oko dva minuta dok ne počnu da se prave mehurići.U posebnu posudu sipajte smesu od jaja i dodajte med. Mešajte sve mikserom dok se smesa ne udvostruči. Zatim uzmite špatulu i promešajte nekoliko puta kako bi nestali mehurići.

Opširnije: Lava kolač od meda

Torta sa medom

torta-sa-medomPotrebno je:
za testo: 200 g šećera, 3 kašike meda, 80 g putera isečenog na komade, 1 ravna kašičica sode bikarbone, 3 jajeta, 360 g brašna
za fil: 200 g omekšalog putera, 250 g krem sira, 500 ml slatke pavlake


Priprema:
testo: umutite jaja sa sodom bikarbonom. Na pari rastopite puter sa šećerom i medom, stalno mešajući (oko 5 minuta). Potom, u tu smesu sipajte jaja, neprestano mešajući dok ih dodajete. Sklonite s vatre, pa umešajte brašno, malo pomalo. Dobićete lepljivo testo.

Opširnije: Torta sa medom

Torta trikolori

torta-trikoloriPotrebno je:
150 g crne čokolade, 60 g putera, 3 jaja, kašika brašna i 3 šećera.
Za tri fila: po 100 g mlečne, bele i crne čokolade, pola kesice vanilin šećera, 500 g nemasnog krem sira, 2 kašike šećera i 500 ml slatke pavlake.
Za preliv: po 50 g mlečne i crne čokolade i kockica putera.

Priprema:
Mikserom umutite žumanca i šećer, dodajte čokoladu otopljenu na pari sa puterom, a zatim umešajte brašno i čvrst sneg od belanaca. Testo sipajte u okrugli pleh i pecite u rerni na 160 stepeni oko 40 minuta. Svaku čokoladu posebno otopite na pari, a u belu dodajte vanilin šećer. Sir umutite sa šećerom, pa umešajte šlag od slatke pavlake. Krem podelite na tri dela, u jedan dodajte otopljenu crnu, u drugi belu i u treći mlečnu čokoladu. Ohladjenu koru namažite prvo mlečnim, zatim belim i na kraju tamnim filom. Tortu ohladite, prelijte otopljenom mlečnom i crnom čokoladom sa kockicom putera, ukrasite po želji i uživajte.

Kesten torta sa kafom i rumom

kesten tortaPotrebno je:
10 jaja, 20 dag šećera, 5 štangica čokolade za kuvanje, 5  kašike kuvane kafe, 30 dag pasiranog kestena, 1 kašika ruma
Fil: 2 dl mleka, 20 dag kesten pirea, 1 štangica čokolade za kuvanje, 20 dag maslaca, 3 vrećice šlag pene

Priprema:
Umutite 8 žumanjaka. Dodajte dva cela jaja umućena sa šećerom i posebno umućenim belancima. Dodajte ovome i rastopljenu čokoladu, kafu, rum i pasirani kesten. Od dobro izmešane mase ispecite kore.
Zagrejte mleko, dodajte mu kesten pire i malo čokolade za fil. Kada prokuva i ohladi se, dodajte maslac.  Dobijenu smesu iskoristite za filovanje kora, a za ukrašavanje šlag.