Torta sa medom

torta-sa-medomPotrebno je:
za testo: 200 g šećera, 3 kašike meda, 80 g putera isečenog na komade, 1 ravna kašičica sode bikarbone, 3 jajeta, 360 g brašna
za fil: 200 g omekšalog putera, 250 g krem sira, 500 ml slatke pavlake


Priprema:
testo: umutite jaja sa sodom bikarbonom. Na pari rastopite puter sa šećerom i medom, stalno mešajući (oko 5 minuta). Potom, u tu smesu sipajte jaja, neprestano mešajući dok ih dodajete. Sklonite s vatre, pa umešajte brašno, malo pomalo. Dobićete lepljivo testo.

Opširnije: Torta sa medom

Kesten torta sa kafom i rumom

kesten tortaPotrebno je:
10 jaja, 20 dag šećera, 5 štangica čokolade za kuvanje, 5  kašike kuvane kafe, 30 dag pasiranog kestena, 1 kašika ruma
Fil: 2 dl mleka, 20 dag kesten pirea, 1 štangica čokolade za kuvanje, 20 dag maslaca, 3 vrećice šlag pene

Priprema:
Umutite 8 žumanjaka. Dodajte dva cela jaja umućena sa šećerom i posebno umućenim belancima. Dodajte ovome i rastopljenu čokoladu, kafu, rum i pasirani kesten. Od dobro izmešane mase ispecite kore.
Zagrejte mleko, dodajte mu kesten pire i malo čokolade za fil. Kada prokuva i ohladi se, dodajte maslac.  Dobijenu smesu iskoristite za filovanje kora, a za ukrašavanje šlag.

Torta od keksa i bananica

TORTA OD KEKSA I BANANICAPotrebno je:
400 g šlag-krema od vanile, 400 ml mleka, 8 kašika šećera, 400 g izlomljenog keksa, 400 ml kisele pavlake, 15 čokoladnih bananica, 200 g šlaga za ukrašavanje, toping od čokolade.


Priprema:
Šlag-krem umutite s mlekom i u to dodajte šećer. U umućen šlag dodajte pavlaku, izlomljen keks i seckane bananice, pa to sve dobro promešajte. Tortu stavite na tacnu i kada se stegne, ukrasite je šlagom i topingom od čokolade.

Pusla torta

Pusla tortaPotrebno je:
kora: 6 belanaca, 200 gšećera, sok od pola limuna
fil: 6 žumanaca, 6 kašika šećera, 2 kašike gustina, 500 ml mleka, 200 ml slatke pavlake, 400 g višanja
dekorisanje: 300 ml slatke pavlake

Priprema:
U činiju staviti belanca, sok od limuna i umutiti u čvrst sneg. Postepeno dodavati 1 po 1 kašiku šećera i mutiti dok se šećer ne rastopi i smesa postane čvrsta. Tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati smesu za koru i ravnomerno rasporediti. Rernu zagrejati na 100*C  i staviti koru da se suši oko jedan i po sat. Koru izvaditi iz tepsije tek kad se skroz ohladi. Umutiti penasto žumanca sa šećerom, dodati gustin i promešati.

Opširnije: Pusla torta

Torta Medeno Srce

torta-medeno-srcePotrebno je:
3 pudinga od vanile, 600ml mleka, 200gr šećera, 250gr margarina, 200gr keksa, 300gr medenog srca, 500gr banana, 200ml slatke pavlake, čokolada za dekoraciju (nije obavezno)

Priprema:
Skuvati puding u mleku sa dodatkom šećera. Ostaviti da se ohladi. Margarin penasto umutiti i dodati ohlađeni puding, sve lepo sjediniti. U međuvremenu keks izlomiti na manje parčiće, medeno srce iseckati na manje kockice, takođe iseckati i banane. Sve to izmešati sa filom i lepo sjediniti. Oblikovati tortu na poslužavnik i ostaviti da se malo stegne u frižideru. Na kraju umutiti slatku pavlaku uobičajeno i nafilovati tortu. Po želji ukrasiti čokoladom.