Torta Medeno Srce

torta-medeno-srcePotrebno je:
3 pudinga od vanile, 600ml mleka, 200gr šećera, 250gr margarina, 200gr keksa, 300gr medenog srca, 500gr banana, 200ml slatke pavlake, čokolada za dekoraciju (nije obavezno)

Priprema:
Skuvati puding u mleku sa dodatkom šećera. Ostaviti da se ohladi. Margarin penasto umutiti i dodati ohlađeni puding, sve lepo sjediniti. U međuvremenu keks izlomiti na manje parčiće, medeno srce iseckati na manje kockice, takođe iseckati i banane. Sve to izmešati sa filom i lepo sjediniti. Oblikovati tortu na poslužavnik i ostaviti da se malo stegne u frižideru. Na kraju umutiti slatku pavlaku uobičajeno i nafilovati tortu. Po želji ukrasiti čokoladom.

Borneo torta

borneo tortaPotrebno je:
4 jaja, 200 g šećera u prahu, 200 g margarina, 1 kesica šlaga, 200 g mlevenog badema, 100 g kupina, 1 konzerva ananasa, 300 g piškota, 200 g biljne pavlake

Priprema:
Penasto umutiti belanca sa šećerom u prahu a žumanca umutiti sa margarinom. Sjediniti obe mase, dodati šlag u prahu, bademe, izmešati, a zatim dodati komadiće ananasa i kupine. U kalup ređati piškote, premazati polovinom fila, poređati piškote pa ostatak fila i završiti piškotama. Dobro ohladiti tortu i ukrasiti biljnom pavlakom.

Rabin torta

rabin-torta1

Potrebno je:
12 jaja, 400 g crne čokolade, 250 g šećera, 250 g mlevenog keksa, 350 g margarina, 300 g šlaga

Priprema:
Penasto ulupati margarin sa žumancima, a potom dodati otopljenu čokoladu i sve lepo sjediniti.Posebno ulupati belanca sa šećerom u čvrst šam, sipati mleveni keks, te sastaviti sa pripremljenom smesom od margarina i žumanaca.Smesu podeliti na 2 dela, pa jedan odložiti u frižider.Drugu polovinu podeliti na 2 dela i ispeći 2 kore na 200°C (peći 30 minuta).
Tortu filovati na sledeći način: kora, fil, kora.Umutiti krem šlag prema uputstvu sa kesice, pa premazati tortu.

Amareto čiz

Amareto čizPotrebno je:
za koru: 250 g mlevenog keksa, 125 g maslaca
za fil: 500 ml slatke pavlake, 1 kg neslanog sremskog sira, 500 g prah šećera, 600 g očišćenih višanja, 5 kesica vanilin šećera
za preliv: 400 ml razblaženog soka od višanja, 30 ml amareta, 4 kašike šećera, 2 kesice želatina

Priprema:
Dobro umutite maslac, dodajte keks i masu ravnomerno rasporedite na dno kalupa. Umutite sir sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Ulupajte slatku pavlaku i sjedinite sa sirom. Filom premažite koru, a preko poredjajte višnje dok ne pokrijete celu površinu.
U sok od višanja dodajte čašicu amareta, šećer i želatin, i stavite na vatru da se zagreje i želatin istopi. Kada se masa prohladi, ravnomerno prelijte preko kolača i ostavite u frižider da se stegne.

Torta od sira

torta-od-siraPotrebno je:
Testo: 20 dkg glatkog brašna, 10 dkg maslaca, 2 velika kašika kisele pavlake, 7 dkg šećera, 1 žumanjce, malo soli, naribana korica od 1/2 limuna
Krema: 8 listova belog želatina, 1/4 l mleka, 20 dkg šećera, 4 žumanjca, 1/2 l slatke pavlake, 50 dkg svežeg sira, naribana korica od jednog limuna, malo šećera u prahu za posipanje torte.

Priprema:
Od navedenih sastojaka umesiti glatko testo i staviti ga na 1/2 sata u hladnjak zamotanog u prozirnu foliju.Ohladjeno testo podeliti na dva dela i razvaljati u dva kruga promera 26 cm.
Staviti ih na lim i peći oko 8-10 minuta u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni.Jedan, još vruć krug razrezati na 12 jednakih komada – ne čekati sa rezanjem da se testo ohladi jer će tada pucati.Neka se sve na rešetki ohladi.Za kremu navlažiti želatinu sa malo hladne vode.Mleko pomešati sa šećerom, limunovom koricom i žumanjcima pa kuvati neprekidno mešajući.U početku će smesa delovati bez veze ali uskoro će se pojaviti fina kremica.

Opširnije: Torta od sira