Monte torta2

Monte tortaPotrebno je:
150g lešnika, 6 belanaca, 6 kašika šećera, 6 kašika brašna, 6 žumanaca, šećer 100g, 2 pudinga od vanile, 2 kašike brašna, 1l mleka, 1 vanilin šećer, margarin 250 gr, šećer u prahu 100 gr.
još: nutela ili eurokrem 200 g, petit beure 150 g, čokolada za kuvanje 100 g.

Priprema:
Lešnike prepeći u rerni, dok ne potamne, pa ih trljati da im otpadne korica.Staviti lešnike i krpu i tući ih batom za meso, ali tako da ostanu i malo veći komadići.Za koru belanca umutiti u čvrst sneg, dodati šećer i na kraju lagano umutite brašno na najmanjoj brzini miksera.Pleh za tortu obložite pek papirom.Na papir rasporediti lešnike i na njih testo za koru.Peći u rerni na 180 stepeni, pa koru ohladiti.Ohladjenu koru prevrnuti na podlogu tako da kora bude dole a lešnici gore.Skloniti pek papir.Krem pripremiti tako što prokuvate 8 dl mleka sa vanilin šećerom. Umutiti žumanca sa šećerom,dodati 2 pudinga od vanile,2 kašike brašna i 2 dl mleka. Sve to ukuvajte u vrelo mleko kao puding.Ohladiti uz povremeno mešanje da se ne stvori kožica.Margarin dobro umutiti sa šećerom u prahu pa dodati mu hladnu kremu.Čokoladu otopti na pari,malo prohladiti,pa dodati polovinu krema. Nutelu takodje zagrejati pa je namažite na lešnike. Keks izlomiti na nepravilne komadiće i poredjati po nuteli.Na keks stviti ostatak krema ( koji nije pomešan sa čokoladom ),pa krem pomešan sa čokoladom i ostaviti tortu u frižideru da se prohladi preko noći.

Čoko plazma torta

coko plazma tortaPotrebno je:
za kore: 10 jaja, 10 kašika šećera, 8 kašika oraha, 4 kašike brašna, 1 prašak za pecivo
za prelivanje kora: 500 ml čokoladnog mleka
fil: 500 gr šlaga u prahu, 6 dcl kisele vode, 700 gr kisele pavlake, 250 gr šećera u prahu, 300 gr mlevene plazme

Priprema:
Ulupati 5 belanaca u čvrst sneg i postepeno dodavati 5 kašika šećera i mutiti da se šećer otopi.Dodati 5 žumanaca jedno po jedno neprekidno muteći mikserom.
Nakon toga umešati 4 kašike mlevenih oraha, 2 kašike brašna pomešanog sa pola praška peciva. Sve to lagano promešati varjačom.Smesu uliti u pleh obložen papirom za pečenje, i peći na 200 stepeni da porumeni.Od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
fil: Umutiti šlag sa 6 dcl kisele vode. Kiselu pavlaku, plazmu i šećer u prahu izmešati, i u to dodati 6 kašika ulupanog šlaga. Sve dobro sjediniti.
finalni postupak: Koru staviti na tacnu i preliti sa 250 ml čokoladnog mleka, premazati polovinom fila, i na fil polovinu šlaga. Preklopiti drugom korom i nju preliti sa 250 ml čokoladnog mleka, drugom polovinom fila, i drugom polovinom šlaga.
Izvor: domacica.net

Puž torta

puz-tortaPotrebno je:
za kore: 16 belanaca, 32 kašike šećera, 400 g mlevenih oraha, 4 štangle rendane čokolade, 2 kašike brašna
za rolate: 12 jaja, 12 kašika šećera, 12 kašika mlevenih oraha, 4 kašike brašna, rendana kora od jednog limuna
za fil I: 6 žumanaca, 20 kašika šećera, 200 g čokolade, 500 g margarina
za fil II: 5 dl mleka, 5 kašika griza, 5 kašika šećera, 250 g margarina, 1 va-nil-šećer, 200 g mlevenih oraha

Priprema:
Kore: Umutiti 8 belanaca sa 16 kašika šećera pa umešati 200 g mlevenih oraha, kašiku brašna i 2 štangle rendane čokolade.Sve lepo sjediniti te smesu uliti u pleh obložen papirom i 20-30 minuta peći u zagrejanoj rerni na 200°C.Od preostalog materijala na isti način ispeći još jednu koru.
Rolati: Umutiti 6 belanaca sa 6 kašika šećera pa uz neprestano mućenje postepeno dodavati žumanca.Dodati 6 kašika mlevenih oraha i 2 kašike brašna te iscediti sok od 1/2 limuna.
Peći na 200°C oko 30 minuta.Na isti naćin ispeći još jedan rolat. Oba rolata preseći uzduž da se dobiju 4 uske kore.
Fil I: Umutiti žumanca sa šećerom i skuvati ih na pari.Pred kraj umešati izlomljenu čokoladu i ostaviti da se ohladi.Umutiti margarin i sastaviti ga sa ohladjenim kremom.
Fil II: Mleko ostaviti da provri sa šećerom pa ukuvati griz.Ostaviti da se ohladi i sastaviti sa umućenim margarinom.U fil dodati mlevene orahe i vanil-šećer.
Finalni postupak: Rolate premazati filom II i svaki uviti.Koru premazati filom I, poredjati rolate, a zatim ponovo preko rolata premazati fil I. Preliti otopljenom čokoladom.

Esperanto torta

esperanto-tortaPotrebno je:
10 jaja, 10 kašika šećera, 10 kašika brašna, 500 g mlevenih oraha, kesica praška za pecivo, 2 kesice vanilin šećera, 200 g čokolade, 150 g šećera u prahu, 200 g šlaga, sok od pomorandže

Priprema:
Umutiti penasto jaja i šećer pa dodati orahe i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Od smeše u okruglom kalupu ispeći koru i podeliti je na dva dela da se dobiju dve kore.
Umutiti šlag pa dodati šećer u prahu i podeliti na dva dela. U jedan deo staviti rastopljenu čokoladu a drugi ostaje beo. Donju koru poprskati sokom od pomorandže, premazati šlagom sa čokoladom, pokriti drugom korom i poprskati je sokom pa naneti beli deo fila. Ukrasiti tortu po želji.

Grčka sladoled torta

grcka-sladoled-tortaPotrebno je:
Mleko 1,5 lit, šećer 300 g, pečeni i mleveni lešnici ili orasi 250 g, čokoladne napolitanke 250 g, želatin 3 kesice,  šlag 500 g

Priprema:
Od mleka odvojiti 300 ml i potopiti želatin (umutiti),ostaviti da stoji 20 minuta.U ostatak mleka dodati šećer i staviti da provri,pa sipati želatin u mleko i kuvati 10 minuta,(želatin dodavati kašikom i mutiti varjačom).Skinuti sa vatre i dobro ohladiti.Kad je masa hladna, dodati šlag i mutiti 15 minuta, zatim je podeliti na 3 dela.
1. deo - dodati predhodno zaledjene i samlevene čokoladne napolitanke.
2. deo - ostaviti beo.
3. deo - dodati lešnike ili orahe.
Zvono za tortu premazati uljem, pa redjati 1. fil - 2.fil - 3. fil.Ostaviti da prenoći u zamrzivaču,a sutradan po želji ukrasiti šlagom ili rendanom čokoladom.