Karanfilić torta

Datum kreiranja 08.04.2015

karanfilic-tortaPotrebno je:
Za testo: 420 g brašna, 80 g gustina, kašičica praška za pecivo, 350 g putera, pomorandža, 250 g šećera, 6 jaja i 4 kašike mleka.
Za krem: 300 ml crvenog vina, pola pomorandže, 60 g šećera, 200 ml soka od zove, štapić cimeta, 2 karanfilića, zvezdica anisa, štapić vanile, 125 ml mleka, 125 ml šlaga, 4 jaja, kašičica gustina 300 g putera, 100 g šećera u prahu i nekoliko kapi ruma.
Za ukrašavanje: kandirana pomorandža i 70 g lešnika.

Priprema:
Puter umutite sa šećerom, dodajte jedno po jedno jaje, mleko, rendanu pomorandžinu koru i brašno pomešano s praškom za pecivo i gustinom. Zamesite glatko testo, sipajte u kuglof i pecite u rerni na 175 stepeni 40 minuta. Koru ohladite i isecite na tri dela. Vino, 40 g šećera, cimet, karanfilić, anis, sok od zove, koru i sok od pomorandže kuvajte dok ne dobijete 120 ml sirupa. Mleko prokuvajte sa semenkama vanile, šlagom i ostatkom šećera. Žumance umutite sa gustinom, dodajte sneg od belanceta i umešajte u mleko, procedite i ohladite. Puter umutite sa šećerom u prahu, sjedinite s kremom od vanile, sipajte sirup i rum, promešajte i ohladite. Tortu nafilujte tako da svaku koru namažete sa 4 kašike krema. Ceo kuglof premažite ostatkom krema, pospite seckanim lešnicima, ukrasite kandiranom pomorandžom, ohladite i servirajte.