Carigradska torta

carigradska-tortaPotrebno je:
za testo: 12 belanaca, 15 kašika šećera, šest kašika brašna, 200 gr oraha
za fil: 8 kašika brašna, 5 kesica vanilin šećera, 10 kašika šećera u prahu, 500 ml mleka, 250 gr putera, 300 gr oraha

Priprema:
Kora: umutiti 6 belanaca sa 7,5 kašika sećera, 3 kašike brašna, u to dodati ručno mešajući 100 grama oraha i ispeći koru u plehu od električnog šporeta, na papiru za pečenje. Na isti način ispeći i drugu koru. Kad su kore pečene i ohladjene podeliti ih po dužini tako da dobijete 4 iste kore.
Fil: 8 kašika brašna, 5 kesica vanilin šećera, 10 kašika prah-šećera razmutiti u malo mleka, prethodno staviti 500ml mleka da prokuva i skuvati kao puding. Umutiti puter sa 4 kašike prah-šećera, i u to dodavati jedno po jedno žumance muteći mikserom. Ohladjeni fil sastaviti sa umućenim maslacem, ručno muteći i na kraju dodati 300 grama oraha. Ovim filom filovati kore i sastaviti u tortu. Premazati tortu i spolja i posuti krupno mlevenim orasima. Ukrasiti je  po želji.

Novogodisnja torta-Ananas i piskote

novogodisnja-torta-ananas-i-piskotePotrebno je:
150 g plazma keksa, konzerva ananasa isečenog na krugove i drugo voće po želji (kivi, banane), kesica šlaga i piškote.
za koru: 5 belanaca, 300 g šećera i kašika limunovog soka.
za krem: 1 l mleka, 5 žumanaca, 15 kašika šećera, 4 pudinga od vanile i margarin.

Priprema:
Penasto umutite 5 belanaca, postepeno dodajte 300 g šećera, sipajte kašiku limunovog soka i još malo mutite. Preručite u okrugli pleh za torte obložen papirom za pečenje i sušite 120 minuta u rerni na 120 stepeni. Napravite još jednu ovakvu koru. Od litre mleka ostavite 1 dl sa strane, a ostatak skuvajte. U medjuvremenu umutite 5 žumanaca sa 15 kašika šećera, dodajte 1 dl mleka, 4 pudinga od vanile i dobro mutite da se ne naprave grudvice. Kada mleko provri, stavite puding, promešajte i ohladite, pa dodajte umućen margarin. Jednu koru stavite na poslužavnik, namažite polovinu krema, naseckajte voće (kivi, banane, ananas), poklopite drugom korom, ponovo naseckajte voće, dodajte mleveni plazma keks i ostatak krema. Celu tortu premažite šlagom, poredjajte kolutove ananasa, okolo ukrasite piškotama i ostavite da se ohladi.

Torta beli andjeo

torta-beli andjeoPotrebno je:
Za kore: 15 belanaca, 15 kašika šećera, 15 kašika seckanih oraha, 6 kašika mlevenih oraha, 3 kašike brašna
Za fil: 300 gr mlevenih oraha 2 dcl soka od narandže, 100 gr čokolade, 15 žumanaca, 15 kašika šećera, 1 kesica vanilin šećera , 375 gr putera, 3 banane, 1/2 limuna, 200 gr šlag krema u prahu, 3 dcl  mleka
Za ukrašavanje: 300  gr šlag krema u prahu, 4,5  dcl gazirane vode

Priprema:
Umutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera, dodati 5 kašika seckanih oraha, 2 kašike mlevenih oraha i 1 kašiku brašna. To je mera za jednu koru, a ukupno treba ispeći tri.
Za fil, pomešati orahe i sok od pomorandže, dodati 100 gr  istopljene  čokolade i ostaviti da se ohladi. Umutiti žumanca sa 15 kašika šećera i vanilom, skuvati na pari pa ohladiti i dodati u umućen maslac. Imutiti penasto pa dodati iseckane banane prelivene limunovim sokom. Sjediniti banane, fil od oraha i fil od žumanaca.
Za drugi fil, umutiti šlag krem u prahu s mlekom. Za ukrašavanje torte, umutiti 300 gr šlaga sa  4,5 dcl gazirane vode.

Panama torta

Panama tortaPotrebno je:
Testo: 14 dag šećera, 7 žumanjceta,  2 rebra čokolade, razmekšane u pećnici, 14 dag samlevenih oraha, 3 rebra čokolade, izribane, 7 belanceta, istučenih u čvrsti sneg
Nadev:14 dag šećera, 14 dag maslaca, 12 rebro čokolade, razmekšane u pećnici, 2 jaja

Priprema:
Šećer, žumanjce i rastopljenu čokoladu mešajte oko 25 minuta da dobijete lepu, penastu masu. Postepeno dodajte orahe i ribanu čokoladu, a na kraju u masu umešajte sneg od belanjaka. Kalup za tortu namažite maslacem i pospite brašnom, te u njega stavite priredjenu masu. Pecite u pećnici na srednje laganoj vatri (150 C) dok bude pečeno. Pečeno izvadite iz kalupa, sasvim ohladite, te razrežite na 3 dela. Tortu nadevajte nadevom, a spolja premažite ostatkom nadeva.
Nadev: Šećer i maslac mešajte 25 minuta, dodajte postepeno razmekšanu čokoladu i jaja, te mešajte tako dugo dok dobijete čvrstu masu.
Ukoliko vas interesiraju drugi kolači možete ih potražiti na stranici kolači. To je naša početna stranica gdje se nalazi velik broj recepata za kolače, a torte potražite na našoj drugoj stranici.

Grčka tortilla

Grčka-sladoled-tortaPotrebno je:
za jednu koru: 7 belanaca, 14 kašika šećera, 7 kašika mlevenih oraha, 7 kašika mlevenog keksa, napraviti 2 ovakve kore
fil: 1 l. mleka, 14 žumanca, 200 gr. šećera u prahu, 5 kašika brašna, 2 kašike gustina, 1 vanilin šećer, 1,5 maslac ili magarin   ( 375 gr.), 200 gr. izmrvljenog keksa, plazma ili petit
200 gr. sitno seckane obične Milke, 200 gr. mlevenih ili seckanih oraha, ja stavljam mlevene
Šlag krem od čokolade za ukrašavanje.

Priprema:
Belanca umutiti sa šećerom u čvrst sneg, dodati orahe i keks i lagano izmešati.Ako pravite ogruglu tortu peći u kalupu prečnika 27 cm. ako pravite četvrtastu peći u plehu dimenzija 22x30 cm. Ivice kalupa i dno malo nauljiti, staviti papira za pečenje i sipati smesu.

Opširnije: Grčka tortilla