Uskršnja zec torta

uskrsnja-zec-tortaPotrebno je:
18 jaja, 18 kašika šećera, 18 kašika brašna.
Za fil: 1 l mleka,  3 pudinga od vanile, 250 g margarina, 15 kašika šećera, 200 g šećera u prahu, 300 g šlaga, 2 dl kisele vode, 200 g kisele pavlake, 100 g bele čokolade.

Priprema:
Uzmite tri jaja i odvojite žumanca od belanaca. Umutite čvrst šne od belanaca, pa dodavajte jedno po jedno žumance, muteći sve vreme.
Postepeno dodavajte šećer i na kraju brašno, muteći na manjoj brzini. Razlijte koru u manji okrugli pleh u koji ste prethodno postavili papir za pečenje. Rernu zagrejte na 180-200 stepeni i pecite.Napravite šest takvih kora.U mleku skuvajte šećer i puding, pa ostavite da se dobro ohladi. U jednoj posudi umutite margarin i šećer u prahu, a u drugoj šlag sa hladnom kiselom vodom.U ohladjen puding dodajte umućen margarin i dobro izmiksajte. Zatim postepeno dodajte šlag mešajući varjačom, pavlaku i na kraju izrendanu belu čokoladu. Filujte tri korice, jednu po jednu, pa iscrtajte zecu oči, usta i nos. Od preostale tri kore isecite uši, s jedne i druge strane kore, tako da vam sredina ostane u obliku mašne. Nafilujte uši i mašnu, ukrasite po želji i dodajte već gotovoj glavi.

Uskršnja torta

uskrsnjs-tortaPotrebno je:
10 jaja, 350 g šećera, 2 kašike brašna, 200 g lešnika, 2 pudinga od čokolade, 300 g margarina, 200 g šećera u prahu, 250 g čokolade, 1 lit. mleka eurokrema po potrebi, oko 200 g šlaga, kisela voda ili mleko za mućenje šlaga

Priprema:
Kora: U odgovarajućoj posudi ulupati 10 belanaca sa 200 g šećera u čvrst šam, pa umešati 2 kašike brašna i 100 g mlevenih lešnika. Lepo sjediniti.Tepsiju obložiti pek-papirom i na dno rasporediti 100 g seckanih lešnika.Preko seckanih lešnika uliti šam sa mlevenim lešnicima, lepo poravnati i sušiti u zagrejanoj rerni na 150-170°C oko 50 minuta.Gotovu koru izvaditi iz rerne i premazati je eurokremom i preseći je napola.
Krem: U odgovarajućoj posudi pomešati 10 žumanaca sa pudingom razmućenog u 3 dl mleka.Preostalo mleko ostaviti da provri, a zatim ukuvati razmućena žumanca sa pudingom.Mešati dok se ne zgusne i pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu. Kada se istopi, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Za to vreme margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu, pa ga sastaviti sa ohladjenim kremom.
Šlag umutiti prema uputstvu sa kesice.
Finalni postupak: Tortu filovati na siedeći način: kore, fil, šlag, kora, fil, šlag.

Svečana torta

svecana-tortaPotrebno je:
6 belanaca, 250 g šećera, malo soli, 200 g mlevenih oraha, 50 g prženih mlevenih lešnika, 1 ravna kašika brašna
za fil: 400 g šlag krema, 4 kašike šećera, 5 dl kisele vode, 200 g mlevenih lešnika
za glazuru: 100 g čokolade, 2 kašike šećera, malo ulja

Priprema:
Kore:Ulupati belanca sa malo soli i postepeno dodavati šećer.Umešati orahe, lešnike i kašiku brašna. Smesu podeliti na dva dela.Jedan deo uliti u pleh obložen papirom pa peći u zagrejanoj rerni na 170°C oko 20 minuta.Gotovu koru odmah podeliti na dva dela. Ponoviti postupak i sa drugom korom. Fil:
Šlag krem dobro ulupati sa kiselom vodom i šećerom te umešati mlevene lešnike.Tortu filovati na uobičajen način: kora, fil... Odgore preliti glazurom.

Torta Guščije noge

guscije-nogePotrebno je:
150 g svinjske masti, 6 jaja, 250 g brašna, 600 g šećera, 2 kašike kakaoa, 1 kašičica sode bikarbone, 200 g čokolade, 250 g margarina, 4 kašike mleka, 2 kašike ulja, 1 kg višanja

Priprema:
U odgovarajućoj posudi umutiti mast sa jednim jajetom i 250 g šećera, a potom umešati 250 g brašna, kakao i sodu bikarbonu.Sve dobro sjediniti, pa smesu uliti u podmazan pleh.Višnje očistiti od koštica, pa ih bogato rasporediti preko testa. Potom preliti ocedjenim sokom.Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
Fil: Umutiti 5 jaja sa 250 g šećera i skuvati na pari, pa kada se zgusne, dodati 100 g izlomljene čokolade. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.Margarin penasto umutiti i sastaviti ga sa ohladjenim kremom.
Finalni postupak: Preko kore sa višnjama premazati fil.Otopiti preostalu čokoladu sa 2 kašike ulja i preliti preko kolača.

Bela rada

bela-radaPotrebno je:
za biskvitnu koru: 21 jaje, 21 kašika šećera, 21 kašika mlevenih oraha, 6 kašika prezli, 3 izrendane pomorandžine kore,
za fil: 6 žumanaca, 6 kašika šećera, 1 kesica pudinga od vanile, 3 kašike brašna, 0,5 lit.mleka, 375 g margarina, 375 g šećera u prahu, 100 g čokolade za kuvanje,
za dekoraciju: 3 kesice šlaga, 1 kesica žute kolačarske boje.

Priprema:
Umutite belanaca i šećer u čvrst šne. Neprestano mešajući, dodajite jedno po jedno žumance. U smesu postepeno dosipajte mlevene orahe i prezle pa lagano izmešajte. Zatim dodajte izrendanu pomorandžinu koru i sjedinite u kompaktnu masu.Pripremite tepsiju iz pećnice. Premažite je margarinom i pospite brašnom. U nju sipajte biskvitno testo. Pecite ga petnaest minuta na 180° C, u prethodno zagrejanoj pećnici. Biskvitnu koru preručite na platnenu salvetu posutu šećerom. Zajedno sa salvetom savijte je u rolat.Od navedene količine napravite tri kore. Sastojke za svaku koru pripremite i pecite posebno.Stavite u posudu puding u prahu, šećer i brašno pa izmešajte. U mešavinu postepeno dosipajte mleko pa sastojke sjedinite. Dodajte umućena žumanca i skuvajte gust krem. Sklonite ga sa vatre i ostavite da se hladi.

Opširnije: Bela rada