Posna torta sa malinama

Posna torta sa malinamaPotrebno je:     
Za koru: (x3), 150g brašna,5 kašika šećera,2 kašike kakaa, 1/2 kesice prašak za pecivo, 1.5dl kisele vode,0.5dl ulja, 25 g posne čokolade,
Za fil:I. 1.lit gustog soka od malina, 15 kašika šećera, 4 kesice pudinga od maline, 250 g margarin, 50 g šećera u prahu, 300 g malina,
Za fil:II. 500 ml posne slatke pavlake, 100 g prah šećera,
Za ukrasavanje: 600 g posnog šlaga 200 ml kisele vode, boja za kolače par kapi

Priprema:
Kora: U činiju staviti kiselu vodu i šećer i umutiti mikserom dok se šećer ne istopi. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom. Izrendati čokoladu i lagano promešati žicom za mućenje. Kada se masa sjedini izliti u pleh (30x20 cm) obložen paprom za pečenje. Peći na 200 C, oko 15 minuta. Ispeći tri kore.

Opširnije: Posna torta sa malinama

Grilijaš torta od oraha

grilijas torta od orahaPotrebno je:
8 jaja, 800 gr šećera, 250 gr putera, 300 gr oraha, 250 gr brašna, 240 gr prah-šećera

Priprema:
Istopiti 600gr šećera i kad dobije zlatnu boju umešajte mlevene orhe. Deo smese rastanjiti na plehu i oblikujte ukrase za dekoraciju.
Umutiti sneg od belanaca sa 200 gr šećera, dodati žumanca, brašno i polovinu mase grilijaša. Peći u okruglom plehu na 180 C. Iseći na dva ili tri dela, po želji.
Za fil: umutiti puter sa prah šećerom, dodati ostatak grilijaša. Filovati tortu po sredini, sa strane i odozgo i dekorisati ukrasima od grilijaša i kremom.

Carigradska torta

carigradska-tortaPotrebno je:
za testo: 12 belanaca, 15 kašika šećera, šest kašika brašna, 200 gr oraha
za fil: 8 kašika brašna, 5 kesica vanilin šećera, 10 kašika šećera u prahu, 500 ml mleka, 250 gr putera, 300 gr oraha

Priprema:
Kora: umutiti 6 belanaca sa 7,5 kašika sećera, 3 kašike brašna, u to dodati ručno mešajući 100 grama oraha i ispeći koru u plehu od električnog šporeta, na papiru za pečenje. Na isti način ispeći i drugu koru. Kad su kore pečene i ohladjene podeliti ih po dužini tako da dobijete 4 iste kore.
Fil: 8 kašika brašna, 5 kesica vanilin šećera, 10 kašika prah-šećera razmutiti u malo mleka, prethodno staviti 500ml mleka da prokuva i skuvati kao puding. Umutiti puter sa 4 kašike prah-šećera, i u to dodavati jedno po jedno žumance muteći mikserom. Ohladjeni fil sastaviti sa umućenim maslacem, ručno muteći i na kraju dodati 300 grama oraha. Ovim filom filovati kore i sastaviti u tortu. Premazati tortu i spolja i posuti krupno mlevenim orasima. Ukrasiti je  po želji.

Torta Mariner

torta marinerPotrebno je:
16 jaja, 180 g + 15 kašika šećera, 3 štangle čokolade, 375 g oraha, ½ šolje jake crne kafe, kašičica brašna
¼ putera, čokolada za kuvanje, kašičica ulja

Priprema:
Tamne kore: Umutite 100 g putera, dodajte 9 žumanaca, 180 g šećera, 3 štangle rendane čokolade i 225 g oraha. Potom pažljivo dodajte sneg od 9 belanaca i ispecite dve jednake kore.
Svetla kora: 7 belanaca umutite sa 7 kašika šećera u čvrst sneg, dodajte 150 g oraha i ispecite.
Fil: 7 žumanaca umutite sa 7 kašika šećera, dodajte ½ šolje kafe i kašičicu brašna, pa kuvajte na pari dok se ne zgusne. U vruć fil stavite ¼ putera. Kada se fil ohladi, dobro ga umutite. Prvo filujte tamnu koru, pa svetlu i na kraju poklopite tamnom korom. Tortu prelijte čokoladom koju ste istopili s kašičicom putera ili ulja, malo vode i šećera. Ukrasite po želji.Izvor

Novogodisnja torta-Ananas i piskote

novogodisnja-torta-ananas-i-piskotePotrebno je:
150 g plazma keksa, konzerva ananasa isečenog na krugove i drugo voće po želji (kivi, banane), kesica šlaga i piškote.
za koru: 5 belanaca, 300 g šećera i kašika limunovog soka.
za krem: 1 l mleka, 5 žumanaca, 15 kašika šećera, 4 pudinga od vanile i margarin.

Priprema:
Penasto umutite 5 belanaca, postepeno dodajte 300 g šećera, sipajte kašiku limunovog soka i još malo mutite. Preručite u okrugli pleh za torte obložen papirom za pečenje i sušite 120 minuta u rerni na 120 stepeni. Napravite još jednu ovakvu koru. Od litre mleka ostavite 1 dl sa strane, a ostatak skuvajte. U medjuvremenu umutite 5 žumanaca sa 15 kašika šećera, dodajte 1 dl mleka, 4 pudinga od vanile i dobro mutite da se ne naprave grudvice. Kada mleko provri, stavite puding, promešajte i ohladite, pa dodajte umućen margarin. Jednu koru stavite na poslužavnik, namažite polovinu krema, naseckajte voće (kivi, banane, ananas), poklopite drugom korom, ponovo naseckajte voće, dodajte mleveni plazma keks i ostatak krema. Celu tortu premažite šlagom, poredjajte kolutove ananasa, okolo ukrasite piškotama i ostavite da se ohladi.