Grčka tortilla

Grčka-sladoled-tortaPotrebno je:
za jednu koru: 7 belanaca, 14 kašika šećera, 7 kašika mlevenih oraha, 7 kašika mlevenog keksa, napraviti 2 ovakve kore
fil: 1 l. mleka, 14 žumanca, 200 gr. šećera u prahu, 5 kašika brašna, 2 kašike gustina, 1 vanilin šećer, 1,5 maslac ili magarin   ( 375 gr.), 200 gr. izmrvljenog keksa, plazma ili petit
200 gr. sitno seckane obične Milke, 200 gr. mlevenih ili seckanih oraha, ja stavljam mlevene
Šlag krem od čokolade za ukrašavanje.

Priprema:
Belanca umutiti sa šećerom u čvrst sneg, dodati orahe i keks i lagano izmešati.Ako pravite ogruglu tortu peći u kalupu prečnika 27 cm. ako pravite četvrtastu peći u plehu dimenzija 22x30 cm. Ivice kalupa i dno malo nauljiti, staviti papira za pečenje i sipati smesu.

Opširnije: Grčka tortilla

Španski vetar od čokolade i lešnika

spanski-vetar-s-cokoladomPotrebno je:
6 belanaca, 18 kašika šećera, 2 kašikice sirćeta ili limunovog soka
Kora od belanaca i oraha: 3 belanca, 6 kašika šećera, 3 kašike ulja, 3 kašike mlevenih oraha, 2 kašike brašna
Fil: 9 žumanaca, 1 l. mleka, 2 pudinga od vanile ili čokolade, 2 kašike brašna, 200 gr. šećera, 150 gr. čokolade za kuvanje, 250 gr. maslaca, 150 gr. pečenih mlevenih lešnika, 150 gr. mlevenih napolitanki od lešnika.
za dekoraciju: 2 slaga

Priprema
3 belanca mutiti mikserom najvećom brzinom postepeno dodujići šećer. Dodati i sirće i mutiti najmanje 5 minuta dok se ne dobije čvrst sneg. Na preokrenuti pleh staviti papir za pečenje i rasporediti sneg od belanaca. Rernu zagrejati na 150 stepeni i kada se kora stavi smanjiti na 120 stepeni i sušiti 1 sat. Ako želite hrskaviju koru smanjiti na 100 stepeni i sušiti oko 1,5- 2 sata. Napraviti 2 ovakve kore.
Za koru sa orasima: Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati ulje, brašno i orahe i lagano izmešati.
Isti pleh na kom su se pekle prethodne kore sada blago unutra nauljiti, staviti papir za pečenje i izliti smesu za koru. Peći na 180 stepeni oko 12-15 minuta.

Opširnije: Španski vetar od čokolade i lešnika

Jaffa nugat torta

Potrebno je:
200 g pti-ber keksa sa maslacem, 50 g plazma keksa, 1 pomorandža, 1 puding od čokolade, 500 ml mleka, 125 g jafa keksa, 200 g nugat napolitanki, 2 kesice šlaga sa ukusom slatke pavlake, 50 g mlečne čokolade

Priprema:
U većoj posudi rukama izlomiti pti ber keks s maslacem i plazmu na što sitnije delove. Potom dodati izrendanu koru od pomorandže i iscedjeni sok.Smesu staviti u okrugli kalup i formirati koru.U malo mleka razmutiti puding od čokolade, a preostalo mleko ostaviti da provri. Potom ukuvati razmućen puding i mešati dok se ne zgusne.Skinuti sa vatre, pa sipati u kalup preko kore.Jafa keks umakati u mleko i redjati ukrug uz ivicu kalupa.Izmrviti napolitanke, pa jedan deo staviti u sredinu kruga jafa keksa.

Bogata kapućino torta

Bogata kapucino tortaPotrebno je:
18 jaja, 300 g mlevenih oraha, 36 kašika šećera, 3 kašike prezli, 3 kašike brašna, 500 g šećera u prahu, 5 kesica kapućina, 2 margarina, 500 ml slatke pavlake, 4 kesice šlaga.

Priprema:
Ispeći tri kore od po 6 belanaca, 100 g mlevenih oraha, 12 kašika šećera, kašikom brašna i kašikom prezli.
Prvi fil: Umutiti 18 žumanaca sa 300 g šećera u prahu. U malo vode razmutiti 5 kesica kapućina i dodati u smesu sa žumancima. Kuvati na pari dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti 2 margarina sa 200 g šećera u prahu i umešati u prohlađenu smesu sa kapućinom.
Drugi fil: Umutiti 500 ml slatke pavlake sa 4 kesice šlaga.
Filovati: kora - krem - šlag. Završiti šlagom i ukrasiti po želji.

Torta Talija

Potrebno je:
za biskvitnu koru: 6 jaja, 150 g šećera, 100 g brašna, 60 g gustina, 50 g kakaa, 50 g mlevenih badema, 50 g margarina,
za natapanje biskvitne kore: 1,5 dl mleka,
za fil: 0,5 I mleka, 160 g šećera, 1 puding od vanile, 250 g margarina, 1 kašika ruma, 8 kolutova ananasa iz konzerve,
za dekoraciju: 100 g iseckanih badema, 16 kockica ananasa, 8 kandiranih trešanja.

Priprema:
Umutite žumanca i trećinu potrebne količine šećera da dobijete penastu masu, Belanca umutite u čvrst šne, postupno dodavajućl preostali šećer. Sjedinite ga sa žumancima. Prosejte brašno, gustin i kakao. Pomešajte sa bademima i dodajte u smesu. Umutite penasto margarin i polako ga umešajte u smesu.Pripremite kalup prečnika 26 cm. Namažite ga margarinom i pospite brašnom. U njega sipajte biskvitnu smesu.Pecite je trideset pet minuta na 180° C, u prethodno zagrejanoj pećnici.Biskvitnu koru ostavite da se ohladi pa je presecite na tri vodoravna dela. Natopite ih mlekom.Pripremite puding po upustvu sa kesice.

Opširnije: Torta Talija