Israel torta

israel-tortaPotrebno je:
Biskvit: 6 belanaca, 25 kašika brašna, 2 kašike kakaoa, 6 žumanaca
Karamel: 200 slatke pavlake, 2 kašičice ekstrakta vanile, 300 ml kisele pavlake, 6 kašike šećera, 1 puding od karamele, 400 ml mleka
Čokoladna glazura: 6 kašika vode, 6 kašika šećera, 2 kašike kakao, 50 g putera, 100 g mlečne čokolade

Priprema:
Umutite belanca sa 2 kašike šećera u čvrst sneg, pa dodajte brašno i kakao. Posebno umutite žumanca sa kašikom šećera pa pomešajte sa smešom od belanaca. Sipati u kalup, prečnika 26 cm, pa peći koru na 180 stepeni C 15 - 20 minuta, ne duže. Možda će vam se učiniti da testo nije pečeno, ali ono se stegne još malo kada se ohladi.Skuvajte puding od karamele u 400 ml mleka sa 3 kašike šećera. Ostavite da se dobro ohladi. Dobro umutite slatku pavlaku i dodajte ekstrakt vanile, 3 kašike šećera i kiselu pavlaku, pa sve zajedno dobro sjedinite. Na kraju dodajte puding i mikserom izmešajte dok ne dobijete gladak fil. Fil prelijte preko pečene i ohladjene kore u kalupu.Napravite glazuru tako što ćete zajedno otopiti maslac i čokoladu sa vodom, šećerom i kakaom, na laganoj vatri.Prelijte tortu glazurom i ostavite u frižideru da se torta dobro ohladi i stegne, preko noći, pa onda skinie prsten od kalupa.

Paganini torta

paganini tortaPotrebno je:
Biskvit:
10 belanaca, 280 g šećera, 250 g lešnika, 2 kašičice praška za pecivo
Čokoladni fil: 5 žumanaca, 1 celo jaje, 50 g tamne čokolade, 150 g šećera, 250 g butera ili margarina
Vanila fil: 4 jaja, 5 kašika meda, 6 kašika šećera, 700 ml mleka, 1 vanilin šećer, 500 ml slatke pavlake, 1 šlag, 1 šlag fix

Priprema :
Umutite belanca u čvrst sneg, sa šećerom.Zatim dodajte mlevene lešnike, kakao i prašak za pecivo. Podmažite ili obložite papirom za pečenje pleh 23 x 33 cm i zagrejte rernu na 200 stepeni C. Sipajte testo u pleh i pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izlazi čista.Kada se ohladi, izvadite podlogu na tacnu.Umutite jaja sa šećerom, za čokoladni fil, pa kuvajte na pari dok se ne zgusne. Čokoladu izlomite na parčiće i ubacite u fil, pa mešajte dok se ne otopi. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Umutite zatim buter ili margarin, pa sjedinite sve sa jajima, kada se ohlade. Za vanila fil, umutite jaja sa 300 ml mleka, pa dodajte šećer, vanilin šećer i med. Preostalo mleko stavite da proključa, pa onda sipajte postepeno umućena jaja sa mlekom i mešajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre.Umutite šlad sa šlag fixom, pa dodajte u ohlađeni krem. Ostavite opet da se malo stegne u frižideru. Zatim umutite slatku pavlaku, pa sjedinite sa filom i opet ostavite oko 1h u frižideru da se dobro stegne pre filovanja.Premažite preko podloge prvo čokoladni fil, pa fil od vanile. Tortu možete ukrasiti lešnicim, šlagom i čokoladom.

Uskršnja zec torta

uskrsnja-zec-tortaPotrebno je:
18 jaja, 18 kašika šećera, 18 kašika brašna.
Za fil: 1 l mleka,  3 pudinga od vanile, 250 g margarina, 15 kašika šećera, 200 g šećera u prahu, 300 g šlaga, 2 dl kisele vode, 200 g kisele pavlake, 100 g bele čokolade.

Priprema:
Uzmite tri jaja i odvojite žumanca od belanaca. Umutite čvrst šne od belanaca, pa dodavajte jedno po jedno žumance, muteći sve vreme.
Postepeno dodavajte šećer i na kraju brašno, muteći na manjoj brzini. Razlijte koru u manji okrugli pleh u koji ste prethodno postavili papir za pečenje. Rernu zagrejte na 180-200 stepeni i pecite.Napravite šest takvih kora.U mleku skuvajte šećer i puding, pa ostavite da se dobro ohladi. U jednoj posudi umutite margarin i šećer u prahu, a u drugoj šlag sa hladnom kiselom vodom.U ohladjen puding dodajte umućen margarin i dobro izmiksajte. Zatim postepeno dodajte šlag mešajući varjačom, pavlaku i na kraju izrendanu belu čokoladu. Filujte tri korice, jednu po jednu, pa iscrtajte zecu oči, usta i nos. Od preostale tri kore isecite uši, s jedne i druge strane kore, tako da vam sredina ostane u obliku mašne. Nafilujte uši i mašnu, ukrasite po želji i dodajte već gotovoj glavi.

Marcipan torta

marcipan tortaOvaj jednostavni slatkiš pravi se od samo tri namirnice: badema, šećera i ružine vode. Uprkos tome nije lako napraviti ga tako da bude zaista kvalitetan, iako je recept jednostavan.
Poslastice koje obeležavaju predstojeće praznike često sadrže marcipan. Ovaj jednostavni slatkiš pravi od samo tri namirnice: badema, šećera i ružine vode. Uprkos tome nije lako napraviti ga tako da bude zaista kvalitetan, iako je recept jednostavan.

Sveži bademi se oljušte, izmrve i dobro umute sa ružinom vodom, sve dok se ne dobije homogena, kašasta masa. U nju se potom doda šećer, oblikuju se kolačići i zapeku u rerni. Kvalitet marcipana se, prema rečima bečkih poslastičara, ogleda u manjoj količini šećera, a medju najpoznatijim je onaj iz Libeka, koji na 900 g nepečene mase sadrži samo 100 g šećera.

Ova ukusna poslastica može da se jede i pre pečenja, kao smesa od badema, pogodna je za punjenje čokoladnih bombona, čajnih peciva, lisnatog testa i naravno za pripremu torte i ukusnih figurica za kolače. Prema rečima bečkog lekara Bankhofera, marcipan je zaista zdrava poslastica, pre svega zbog količine badema koji je bogat belančevinama, vitaminom A, svim vitaminima grupe B, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem i fosforom. Zbog toga marcipan deluje kao prirodno sredstvo protiv stresa, podiže energiju posle velikih psihičkih i fizičkih napora i posebno se preporučuje majkama koje doje. Jedina mana mu je što obiluje kalorijama, pa bi ga trebalo konzumirati u umerenim količinama.

Uskršnja torta

uskrsnjs-tortaPotrebno je:
10 jaja, 350 g šećera, 2 kašike brašna, 200 g lešnika, 2 pudinga od čokolade, 300 g margarina, 200 g šećera u prahu, 250 g čokolade, 1 lit. mleka eurokrema po potrebi, oko 200 g šlaga, kisela voda ili mleko za mućenje šlaga

Priprema:
Kora: U odgovarajućoj posudi ulupati 10 belanaca sa 200 g šećera u čvrst šam, pa umešati 2 kašike brašna i 100 g mlevenih lešnika. Lepo sjediniti.Tepsiju obložiti pek-papirom i na dno rasporediti 100 g seckanih lešnika.Preko seckanih lešnika uliti šam sa mlevenim lešnicima, lepo poravnati i sušiti u zagrejanoj rerni na 150-170°C oko 50 minuta.Gotovu koru izvaditi iz rerne i premazati je eurokremom i preseći je napola.
Krem: U odgovarajućoj posudi pomešati 10 žumanaca sa pudingom razmućenog u 3 dl mleka.Preostalo mleko ostaviti da provri, a zatim ukuvati razmućena žumanca sa pudingom.Mešati dok se ne zgusne i pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu. Kada se istopi, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Za to vreme margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu, pa ga sastaviti sa ohladjenim kremom.
Šlag umutiti prema uputstvu sa kesice.
Finalni postupak: Tortu filovati na siedeći način: kore, fil, šlag, kora, fil, šlag.