Panama torta

Panama tortaPotrebno je:
Testo: 14 dag šećera, 7 žumanjceta,  2 rebra čokolade, razmekšane u pećnici, 14 dag samlevenih oraha, 3 rebra čokolade, izribane, 7 belanceta, istučenih u čvrsti sneg
Nadev:14 dag šećera, 14 dag maslaca, 12 rebro čokolade, razmekšane u pećnici, 2 jaja

Priprema:
Šećer, žumanjce i rastopljenu čokoladu mešajte oko 25 minuta da dobijete lepu, penastu masu. Postepeno dodajte orahe i ribanu čokoladu, a na kraju u masu umešajte sneg od belanjaka. Kalup za tortu namažite maslacem i pospite brašnom, te u njega stavite priredjenu masu. Pecite u pećnici na srednje laganoj vatri (150 C) dok bude pečeno. Pečeno izvadite iz kalupa, sasvim ohladite, te razrežite na 3 dela. Tortu nadevajte nadevom, a spolja premažite ostatkom nadeva.
Nadev: Šećer i maslac mešajte 25 minuta, dodajte postepeno razmekšanu čokoladu i jaja, te mešajte tako dugo dok dobijete čvrstu masu.
Ukoliko vas interesiraju drugi kolači možete ih potražiti na stranici kolači. To je naša početna stranica gdje se nalazi velik broj recepata za kolače, a torte potražite na našoj drugoj stranici.

Torta beli andjeo

torta-beli andjeoPotrebno je:
Za kore: 15 belanaca, 15 kašika šećera, 15 kašika seckanih oraha, 6 kašika mlevenih oraha, 3 kašike brašna
Za fil: 300 gr mlevenih oraha 2 dcl soka od narandže, 100 gr čokolade, 15 žumanaca, 15 kašika šećera, 1 kesica vanilin šećera , 375 gr putera, 3 banane, 1/2 limuna, 200 gr šlag krema u prahu, 3 dcl  mleka
Za ukrašavanje: 300  gr šlag krema u prahu, 4,5  dcl gazirane vode

Priprema:
Umutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera, dodati 5 kašika seckanih oraha, 2 kašike mlevenih oraha i 1 kašiku brašna. To je mera za jednu koru, a ukupno treba ispeći tri.
Za fil, pomešati orahe i sok od pomorandže, dodati 100 gr  istopljene  čokolade i ostaviti da se ohladi. Umutiti žumanca sa 15 kašika šećera i vanilom, skuvati na pari pa ohladiti i dodati u umućen maslac. Imutiti penasto pa dodati iseckane banane prelivene limunovim sokom. Sjediniti banane, fil od oraha i fil od žumanaca.
Za drugi fil, umutiti šlag krem u prahu s mlekom. Za ukrašavanje torte, umutiti 300 gr šlaga sa  4,5 dcl gazirane vode.

Španski vetar od čokolade i lešnika

spanski-vetar-s-cokoladomPotrebno je:
6 belanaca, 18 kašika šećera, 2 kašikice sirćeta ili limunovog soka
Kora od belanaca i oraha: 3 belanca, 6 kašika šećera, 3 kašike ulja, 3 kašike mlevenih oraha, 2 kašike brašna
Fil: 9 žumanaca, 1 l. mleka, 2 pudinga od vanile ili čokolade, 2 kašike brašna, 200 gr. šećera, 150 gr. čokolade za kuvanje, 250 gr. maslaca, 150 gr. pečenih mlevenih lešnika, 150 gr. mlevenih napolitanki od lešnika.
za dekoraciju: 2 slaga

Priprema
3 belanca mutiti mikserom najvećom brzinom postepeno dodujići šećer. Dodati i sirće i mutiti najmanje 5 minuta dok se ne dobije čvrst sneg. Na preokrenuti pleh staviti papir za pečenje i rasporediti sneg od belanaca. Rernu zagrejati na 150 stepeni i kada se kora stavi smanjiti na 120 stepeni i sušiti 1 sat. Ako želite hrskaviju koru smanjiti na 100 stepeni i sušiti oko 1,5- 2 sata. Napraviti 2 ovakve kore.
Za koru sa orasima: Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati ulje, brašno i orahe i lagano izmešati.
Isti pleh na kom su se pekle prethodne kore sada blago unutra nauljiti, staviti papir za pečenje i izliti smesu za koru. Peći na 180 stepeni oko 12-15 minuta.

Opširnije: Španski vetar od čokolade i lešnika

Grčka tortilla

Grčka-sladoled-tortaPotrebno je:
za jednu koru: 7 belanaca, 14 kašika šećera, 7 kašika mlevenih oraha, 7 kašika mlevenog keksa, napraviti 2 ovakve kore
fil: 1 l. mleka, 14 žumanca, 200 gr. šećera u prahu, 5 kašika brašna, 2 kašike gustina, 1 vanilin šećer, 1,5 maslac ili magarin   ( 375 gr.), 200 gr. izmrvljenog keksa, plazma ili petit
200 gr. sitno seckane obične Milke, 200 gr. mlevenih ili seckanih oraha, ja stavljam mlevene
Šlag krem od čokolade za ukrašavanje.

Priprema:
Belanca umutiti sa šećerom u čvrst sneg, dodati orahe i keks i lagano izmešati.Ako pravite ogruglu tortu peći u kalupu prečnika 27 cm. ako pravite četvrtastu peći u plehu dimenzija 22x30 cm. Ivice kalupa i dno malo nauljiti, staviti papira za pečenje i sipati smesu.

Opširnije: Grčka tortilla

Bogata kapućino torta

Bogata kapucino tortaPotrebno je:
18 jaja, 300 g mlevenih oraha, 36 kašika šećera, 3 kašike prezli, 3 kašike brašna, 500 g šećera u prahu, 5 kesica kapućina, 2 margarina, 500 ml slatke pavlake, 4 kesice šlaga.

Priprema:
Ispeći tri kore od po 6 belanaca, 100 g mlevenih oraha, 12 kašika šećera, kašikom brašna i kašikom prezli.
Prvi fil: Umutiti 18 žumanaca sa 300 g šećera u prahu. U malo vode razmutiti 5 kesica kapućina i dodati u smesu sa žumancima. Kuvati na pari dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti 2 margarina sa 200 g šećera u prahu i umešati u prohlađenu smesu sa kapućinom.
Drugi fil: Umutiti 500 ml slatke pavlake sa 4 kesice šlaga.
Filovati: kora - krem - šlag. Završiti šlagom i ukrasiti po želji.