Španski vetar od čokolade i lešnika

spanski-vetar-s-cokoladomPotrebno je:
6 belanaca, 18 kašika šećera, 2 kašikice sirćeta ili limunovog soka
Kora od belanaca i oraha: 3 belanca, 6 kašika šećera, 3 kašike ulja, 3 kašike mlevenih oraha, 2 kašike brašna
Fil: 9 žumanaca, 1 l. mleka, 2 pudinga od vanile ili čokolade, 2 kašike brašna, 200 gr. šećera, 150 gr. čokolade za kuvanje, 250 gr. maslaca, 150 gr. pečenih mlevenih lešnika, 150 gr. mlevenih napolitanki od lešnika.
za dekoraciju: 2 slaga

Priprema
3 belanca mutiti mikserom najvećom brzinom postepeno dodujići šećer. Dodati i sirće i mutiti najmanje 5 minuta dok se ne dobije čvrst sneg. Na preokrenuti pleh staviti papir za pečenje i rasporediti sneg od belanaca. Rernu zagrejati na 150 stepeni i kada se kora stavi smanjiti na 120 stepeni i sušiti 1 sat. Ako želite hrskaviju koru smanjiti na 100 stepeni i sušiti oko 1,5- 2 sata. Napraviti 2 ovakve kore.
Za koru sa orasima: Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati ulje, brašno i orahe i lagano izmešati.
Isti pleh na kom su se pekle prethodne kore sada blago unutra nauljiti, staviti papir za pečenje i izliti smesu za koru. Peći na 180 stepeni oko 12-15 minuta.

Opširnije: Španski vetar od čokolade i lešnika

Bogata kapućino torta

Bogata kapucino tortaPotrebno je:
18 jaja, 300 g mlevenih oraha, 36 kašika šećera, 3 kašike prezli, 3 kašike brašna, 500 g šećera u prahu, 5 kesica kapućina, 2 margarina, 500 ml slatke pavlake, 4 kesice šlaga.

Priprema:
Ispeći tri kore od po 6 belanaca, 100 g mlevenih oraha, 12 kašika šećera, kašikom brašna i kašikom prezli.
Prvi fil: Umutiti 18 žumanaca sa 300 g šećera u prahu. U malo vode razmutiti 5 kesica kapućina i dodati u smesu sa žumancima. Kuvati na pari dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti 2 margarina sa 200 g šećera u prahu i umešati u prohlađenu smesu sa kapućinom.
Drugi fil: Umutiti 500 ml slatke pavlake sa 4 kesice šlaga.
Filovati: kora - krem - šlag. Završiti šlagom i ukrasiti po želji.

Torta Talija

Potrebno je:
za biskvitnu koru: 6 jaja, 150 g šećera, 100 g brašna, 60 g gustina, 50 g kakaa, 50 g mlevenih badema, 50 g margarina,
za natapanje biskvitne kore: 1,5 dl mleka,
za fil: 0,5 I mleka, 160 g šećera, 1 puding od vanile, 250 g margarina, 1 kašika ruma, 8 kolutova ananasa iz konzerve,
za dekoraciju: 100 g iseckanih badema, 16 kockica ananasa, 8 kandiranih trešanja.

Priprema:
Umutite žumanca i trećinu potrebne količine šećera da dobijete penastu masu, Belanca umutite u čvrst šne, postupno dodavajućl preostali šećer. Sjedinite ga sa žumancima. Prosejte brašno, gustin i kakao. Pomešajte sa bademima i dodajte u smesu. Umutite penasto margarin i polako ga umešajte u smesu.Pripremite kalup prečnika 26 cm. Namažite ga margarinom i pospite brašnom. U njega sipajte biskvitnu smesu.Pecite je trideset pet minuta na 180° C, u prethodno zagrejanoj pećnici.Biskvitnu koru ostavite da se ohladi pa je presecite na tri vodoravna dela. Natopite ih mlekom.Pripremite puding po upustvu sa kesice.

Opširnije: Torta Talija

Jaffa nugat torta

Potrebno je:
200 g pti-ber keksa sa maslacem, 50 g plazma keksa, 1 pomorandža, 1 puding od čokolade, 500 ml mleka, 125 g jafa keksa, 200 g nugat napolitanki, 2 kesice šlaga sa ukusom slatke pavlake, 50 g mlečne čokolade

Priprema:
U većoj posudi rukama izlomiti pti ber keks s maslacem i plazmu na što sitnije delove. Potom dodati izrendanu koru od pomorandže i iscedjeni sok.Smesu staviti u okrugli kalup i formirati koru.U malo mleka razmutiti puding od čokolade, a preostalo mleko ostaviti da provri. Potom ukuvati razmućen puding i mešati dok se ne zgusne.Skinuti sa vatre, pa sipati u kalup preko kore.Jafa keks umakati u mleko i redjati ukrug uz ivicu kalupa.Izmrviti napolitanke, pa jedan deo staviti u sredinu kruga jafa keksa.

Torta Ilijada

Potrebno je:
za biskvitnu koru: 6 jaja, 50 g šećera, 100 g brašna, 60 g maslaca
za fil: 4 žumanceta, 2 kašike gustina, 1 dl mleka, 10 kašika kuvane nes-kafe, 100 g maslaca, 100 g šećera u prahu,
za natapanje biskvitne kore: 1 dl mleka, 5 kašika konjaka,
za posipanje: 100 g iseckanog lešnika,
za prelivanje: 200 g bele čokolade,
za dekoraciju: 2 kesice šlaga, 10 g kafe (u zrnu).

Priprema:
Mutite na pari smesu od žumanca i šećera, dodavajući posteperto, kašiku po kašiku brašna. Kada se testo zgusne skinite ga sa pare i ostavite da se ohladi. Dodajte omekšali maslac i na kraju čvrst šne od belanaca. Polako promešajte.Pripremite dva okrugla kalupa prečnika 26 cm. Namažite ih margarinom, pospite brašnom i uspite testo koje ste prethodno podelili.Biskvitne kore pecite četrdeset minuta na 180° C, u prethodno zagrejanoj pećnici.Umutite mikserom žumanca i gustin. U smesu sipajte mleko i kafu. Sastojke izmešajte pa ih stavite na paru, Kuvajte dok se krem ne zgusne. Sklonite ga sa pare i ostavite da se ohladi.

Opširnije: Torta Ilijada