Voćna torta od nara, badema i marcipana

vocna torta od nara badema i marcipanaPotrebno je:
Za testo: 125 g marcipana, 200 g putera, šafran, 2 kašike višnjevače, 6 jaja, 150 g šećera, 70 g brašna, 30 g skroba, 100 g seckanog badema
Za fil i ukrašavanje: 4 lista želatina, 2 nara, 50 ml soka od limuna, 50 g šećera, prženi listići badema, šećer u prahu

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Okrugli kalup (prečnika 26 cm) podmažite. Marcipan isitnite i glatko umutite s puterom. Navrh noža šafrana rastvorite u višnjevači. Žumanca umutite sa 75 g šećera, umešajte puter s marcipanom i višnjevaču. Od belanaca i 75 g šećera ulupajte čvrst sneg, umešajte brašno, skrob i badem. Preručite u kalup, pecite 50-60 minuta, pa ostavite da se ohladi. Želatin razmekšajte. Jedan nar iscedite, pa dobijeni sok do 3 dl dopunite limunadom. Umešajte šećer, rastvoreni želatin i zrna drugog nara, pa ohladite. Pečeno testo vodoravno prepolovite. Okrugli okvir za tortu stavite oko donje kore pa sipajte sok čim počne da se steže. Poklopite drugom korom, ohladite tri sata, pa pospite bademom i šećerom u prahu.

Šareni zebra rolat

sareni zebra rolatPotrebno je:
5 osrednjih jaja, 160 g šećera, 100 g brašna, 1 prepuna kašika kakaoa, 8 velikih kašika vode, 2 kašike ulja, prstohvat soli.
Za premaz rolata: 350 g jagoda, 100 g šećera
Za fil: 100 g krem sir, 125 g ricota sir, 250 ml slatke pavlake, 5 - 6 većih zrelih jagoda
Za dekoraciju: slatka pavlaka, voće po izboru

Priprema:
Razdvojiti belanca od zumanca,i umutiti belanca sa prstohvatom soli da malo postanu čvrsta, ali ne i prečvrsta, dodavati po malo šećera, dok ne utrošite 100 g i mutiti dok ne dobijete čvrstru i sjajnu smesu. Ostaviti ih sa strane.U veću zdelu staviti žumanca i mutiti ih sa 60 g šećera dok ne dobijete gustu i svetlu smesu, dodati dve kašike ulja i 6 kašika vode i sve sjediniti zajedno.Dodavati belanca po malo i sa žicom za mućenje, sjediniti ih sa umućenim žumancima.Dodatvati po malo brašna, koje ćete prethodno prosejati iznad posude za mućenje, sjediniti sa smesom od jaja.

Opširnije: Šareni zebra rolat

Ledena torta od šljiva

Ledena torta od sljivaPotrebno je:
500 g šljiva, 80 g crne čokolade, 50 g kornflejksa, 8 listova crvenog želatina, grančica ruzmarina, 4 kašike tečnog meda, 200 ml soka od groždja, 250 g nemasnog krem sira i 100 g milerama.

Priprema:
Čokoladu isecite na krupnije komade i otopite na pari ili u mikrotalasnoj rerni. Dodajte malo izmrvljen kornflejks i mešajte dok se ne sjedini sa čokoladom. Okrugli kalup prečnika 18 cm obložite masnim papirom, sipajte čokoladni kornflejks i ostavite da se dobro ohladi.Listove želatina otopite u hladnoj vodi. Šljive operite, prepolovite, izvadite koštice i kuvajte ih na umerenoj temperaturi sa ruzmarinom, sokom i medom. Kada šljive omekšaju, sklonite s ringle, izvadite ruzmarin, dodajte ocedjen želatin, štapnim mikserom dobro umutite i ostavite da se hladi.Krem sir i jogurt penasto umutite mikserom i pomešajte sa 2/3 pirea od šljiva. Preko čokoladnog kornflejksa prvo sipajte krem sa šljivama, zatim preostzli voćni pire i poravnajte plastičnom lopaticom.Viljuškom malo prošarajte po površini kolača (kao na slici). Tortu ostavite da odstoji u frižideru minimum četiri sata da se sasvim ohladi i stegne. Pre serviranja, isecite na kriške i ukrasite šljivama.

Torta Semifreddo

Torta SemifreddoSemifreddo - tradicionalni Apeninski desert koji podseća na meki sladoled . Karakteristika Semifredo je da se sastoji od raznih nadeva , od keksa,oraha i čokolade i raznih plodova sa bobicama .

Potrebno je:
2 jaja, 30 g šećera, 250 ml 35 % pavlake, 70 g kandirane narandže, Šaka svežeg ili zamrznutog jagodičastog voća, 50g pistaći, malo vanile.

Priprema:
Odvojite žumanca od belanca. Umutiti žumanca sa šećerom do statusa svetlo mase. Belanca odvojeno umutiti dok ne postane čvrsta masa . Takodje umutite odvojeno pavlaku . Pažljivo pomešati sve tri mase . Dodajte tome pistaće,  kandirano voće i jagodičasto voće i ponovo dobro izmešati. Dobijenu smesu sipati u silikonski kalup i ostavite pet sati u zamrzivaču.

Opširnije: Torta Semifreddo

Čokoladna torta sa višnjama

meggyes-csokis-tortaPotrebno je:
kora: 50 ml ulja, 200 g čokolade za kuvanje, 150 g šećera, 6 belanaca, 150 g mlevenih oraha
fil: 350 g svežih ili 300 g smrznutih višanja, 200 g šećera, 6 žumanaca, 700 g kisele pavlake 20% mm, 10 g želatina
glazura: 125 ml slatke pavlake, 125 g čokolade za kuvanje, 1 malo jaje

Priprema:
Pripremiti višnje za fil - u manjoj šerpi ih pomešati sa 100 g šećera, ostaviti da puste sok. Kuvati do vrenja, smanjiti temperaturu i kuvati još 12-15 minuta uz povremeno mešanje. Ohladiti do sobne temperature.Pripremiti koru. Otopiti ulje i čokoladu. Belanca mutiti mikserom par minuta, dodati šećer i umutiti do čvrstog šama. Umešati mlaku čokoladu, a zatim i orahe. Dno kalupa za tortu prečnika 20 cm obložiti papirom, a stranice zamastiti i posuti brašnom. Sipati smesu, peći 10 minita na 200°C pa još oko pola sata na 180°C. Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi. Žicom za sečenje biskvita poravnati gornju površinu (krckava je i ne treba nam), pa koru preseći na dva dela. Pažljivo podvući list papira izmedju presečenih kora, radi lakšeg odvajanja.

Opširnije: Čokoladna torta sa višnjama