Nova godina pripreme
Nova godina pripreme – Kako nova godina stiže širom sveta, tako se priprema posebna hrana koja personifikuje naše želje u Novoj godini. Dugi rezanci (koji predstavljaju dug život), grašak (novčiće), haringa (obilje) ili svinja (sreća) samo su neki primeri hrane koja se tradicionalno mora naći na stolu tokom prazničnih noći.
Podaci se diljem sveta razlikuju, ali tema je ista. Podelite hranu i piće sa porodicom i prijateljima kako biste započeli godinu prosperiteta.
Evo nekoliko uobičajenih prehrambenih tradicija novogodišnje prehrane širom sveta i nekoliko predloga o tome gde u njima učestvovati.
1. Španija
12 zrna grožđa obavezno je u većini španskih domova pojedu po jedno grožđe. Na svaki otkucaj ponoćnog satnog zvona običaj je da se pojede po jedno zrno grožđa.
Običaj je započeo na početku 20. veka, a navodno su ga smislili proizvođači grožđa u južnom delu zemlje. Od tada se tradicija proširila na mnoge nacije španskog govornog područja.
2. Meksiko
Tamale, kukuruzno testo punjeno mesom, sirom i drugim ukusnim dodacima i umotano u list banane ili kukuruznu ljusku, pojavljuje se u gotovo svim posebnim prilikama u Meksiku. Sezona praznika je posebno omiljeno vreme za tamale.
U mnogim porodicama žene se okupljaju kako bi napravile stotine malih paketića – sa svakom osobom zaduženom za jedan aspekt procesa kuvanja – kako bi ih delile prijateljima, porodici i komšijama. Na Novu godinu se često služi uz menudo, tripice i domaću supu koja je čuvena za mamurluk.
3. Holandija
Oliebollen ili uljne kuglice (kod nas uštipci) prodaju ulični prodavačii tradicionalno se konzumiraju u novogodišnjoj noći i na sajmovima. To su knedle nalik na krofne, napravljene tako što se u duboku fritezu baci kuglica testa začinjenog ribizlom ili suvim grožđem, a zatim posuto šećerom u prahu.
4. Austrija
Austrijski veseljaci piju vruće crno vino sa cimetom i začinima, jedu prasetinu za večeru i ukrašavaju sto prasčićima od marcipana, zvanim marcipanschvein.

5. Poljska i Skandinavija
Jedan specijalni poljski novogodišnji način pripreme haringe, nazvan Sledzie Marinovane, pravi se tako što se cele slane haringe namaču u vodi tokom 24 sata, a zatim ih naslažu u teglu sa lukom, alevom paprikom, šećerom i belim sirćetom.
Skandinavci često uključuju haringe zajedno sa dimljenom i kiselom ribom, paštetom i pljeskavicama.
6. Kako je kod nas?
Znate ono čuveno pitanje: Šta je to 4 S?
Naravno, sva naša slavlja su obilježena sa 4 S ili: Supa, Sarmma, Svinja, Slatko!
Medini kolači su zaduženi za Slatko!
Ne čekajte zadni čas. Naručite na vreme svoju omiljenu poslasticu.